SVEMIR

Replies: 93 Views: 30,819 Started: Mar 21, 2006, 10:19 PM Page 1 of 4
SVEMIR · Mar 21, 2006, 10:19 PM
Kotač se lomi, a zima sti?e

User posted image

Prednji desni kotač Spirita prestao se okretati ? i to ba? kad se trebao domoći sigurnog mjesta gdje bi maksimizirao svjetlost koja tijekom Marsove zime pada na njegove solarne panele.
"Kotač se nimalo ne okreće", rekao je Jacob Matijevic, ?ef in?enjerskog tima rovera u JPL-u.

Ovo nije prvi put da su problemi napali Spiritov prednji desni kotač. Isti je kotač '?tekao' nekih pet mjeseci nakon ?to je počela misija na Marsu 4. siječnja 2004.
Pribli?avanjem rovera Columbia Hillsu, motor problematičnog kotača počeo je tro?iti dvostruko vi?e električne energije od bilo kojeg od pet preostalih kotača.
Kontrolori misije tada su počeli rover voziti unatrag kako bi za?titili taj kotač. Spirit se tada općenito manje kretao. Nakon tog zastoja, kotač je odjednom opet počeo raditi kako treba ? vjerojatno jer se podmazivanje kotača popravilo, čime se unormalila i potro?nja električne energije.
No, sada se kotač potpuno prestao okretati: na Spiritov 779. sol (marsovski dan) pokvario se motor koji okreće kotač. In?enjeri ka?u da su četkice rotora, preko kojih se prenosi električna energija na pokretne dijelove motora, vjerojatno izgubile kontakt.
13 milijuna okretaja
Oba rovera, Spirit i njegov blizanac Opportunity, originalno su projektirani da traju samo 90 sola. Trenutno su u trećem produ?etku misije, a JPL je objavio da su se Spiritovi kotači, tijekom njegove dugačke vo?nje, okrenuli vi?e od 13 milijuna puta.

"Svakim danom, kao s potpuno novom misijom, ovo nastavlja biti uzbudljiva avantura", ka?e John Callas, novi projektni menad?er za misije rovera u JPL-u.
"Iako su roveri dobrano nad?ivjeli svoj projektirani ?ivotni vijek, imaju jo? puno mogućnosti provesti zapanjujuće pokuse na Marsu."
No, za Spirit trenutno nije presudno skupljati znanstvene podatke. Umjesto toga, tim ga poku?ava dovesti do dobre lokacije za pre?ivljavanje Marsove zime.

Ovih dana njegovi solarni paneli proizvode samo oko 350 vat-sati električne energije, ?to je dovoljno za oko sat vremena vo?nje.
To je oko 15% manje struje nego prije samo mjesec dana i vi?e nego upola manje od razine koju je imao kad se prvi put zakotrljao povr?inom Marsa. Roverima treba oko 280 vat-sati električne energije samo da bi ostali '?ivi'.
Vučenje kotača
Tako bi Spirit, koji je zavr?io proučavanje slojevite naslage nazvane Home Plate, trebao stići do sjevernog obronka brda McCool, koji mu je za sada, udaljen 120 metara.

Tamo bi njegova solarna mre?a mogla pokupiti maksimum Sunčevog svjetla, koliko ga mo?e biti tijekom Marsove zime.
Spirit će do novog cilja opet stići unatrag, vukući svoj kotač za sobom. S obzirom na raspolo?ivu količinu struje i uvjete vo?nje u njegovom stanju, planeri očekuju da će dnevno moći prelaziti po 12 metara.
Blizu ekvatora, na Meridiani Planumu, Opportunity je pro?li tjedan počeo vo?nju od dva kilometra prema velikom krateru Victoria. I on je tijekom misije već imao problema s kotačima.

Izvor: Iskon.hr
Post #2 · Mar 21, 2006, 11:27 PM
Smrc :cry: bas steta, toliko dugo pratim razvoj misije da mi je stvarno stvarno zao sto Spirit mozda nece prezivjeti ovu zimu te nastaviti svoja dostignuca tokom sljedeceg ljeta :|

:pray:
Post #3 · Mar 23, 2006, 11:54 PM
Aha, jes of kors, ja sam pogotovo siguran da je spirit uopće na marsu.
Ovo vjerojatno snimaju iz studija, pa evo jedan zanimljiv tekst

http://www.marsnews.com/news/20020910-fakedata2.html

?ivite u svijetu gdje se samo la?e.....i la?e :)
Post #4 · Mar 24, 2006, 12:11 AM
Dobro zbori?... :shock: mo?da ljudi nisu ni bili na mjesecu, nego trčkarali po studiu :shock: :shock: :shock: a mo?da smo u ?umi.. a mo?da u matrixu :pee: :icon_whatisreal: :lol: :lol:
Post #5 · Mar 24, 2006, 12:26 AM
Ajde sad...to je opasna teorija zavere! Mada cuo sam i ja za neke pretpostavke da je ono trckaranje po mesecu snimano u holivudu! Ali ja ne verujem u to! Jel gledao neko Truman's Show, e pa mozda je neko od nas u necemu poput toga! Mozda bas ti koji sad ovo citas! :shock:
:lol: :lol: :lol:
Post #6 · Mar 24, 2006, 1:11 AM
NASA planira poslati astronaute na tamnu stranu Mjeseca
User posted image

AMERIČKA svemirska agencija NASA je objavila planove za izgradnju nove rakete koja će biti dio ambicioznog plana za novu lunarnu ekspediciju.
Raketa bi orbitu lansirala matični modul i lunarno vozilo, gdje bi se te komponente spojile s prethodno lansiranim modulom s astronautima. Tako stvoreni svemirski brod bi četvoricu astronauta odvezao na tamnu stranu Mjeseca, gdje bi ekspedicija trebala prikupiti uzorke tla i tra?iti vodu.

?est dosada?njih lunarnih ekspedicija, lansirane u okviru programa "Apollo" od 1969. do 1972. godine, su sve bile koncentrirane na Mjesečeve nizine na svijetloj strani - jedino mjesto koje je na temelju promatranja bilo progla?eno pogodnim za slijetanje.
Tamnu stranu Mjeseca je prvi put fotografila sovjetska sonda 1959. godine, a godine 1968. su je svojim očima vidjeli astronauti - članove ekspedicije "Apollo 8".
Ekspedicija na tamnu stranu je, iako s velikim entuzijazmom prije dvije godine najavljena od strane predsjednika Georgea W. Busha, u domeni ne tako bliske budućnosti. Prije nego ?to NASA bude poslala astronaute, trebat će napraviti detaljnu trodimenzionalnu kartu Mjesečeve povr?ine.
U tu svrhu će 2008. godine biti lansirana sonda Lunar Reconaissance Orbiter, a od 2010. godine serija sondi bez ljudske posade koje će testirati spu?tanje na tamnu stranu.
John Conolly, voditelj projekta, tvrdi da će astronauti biti poslani 2015. godine. Međutim, većina promatrača dr?i da je 2018. godina daleko realniji datum za ostvarenje tog cilja.

Izvor:Index.hr
Post #7 · Mar 24, 2006, 10:03 PM
khm, ignoriranje je čovjekov najveći neprijatelj.
Koliko zapravo sada od vas zna da je bilo naređeno da se slijetanje na mjesec snimi u studiju?, u slučaju da ne?to neuspije bi im pustili onu snimku iz studija?
Znate li da je upravo ta snimka bila pu?tena?
Nevjerujete, evo vam jedan dokument sam malom hrpicom dokaza......u?ivajte

http://sanjarica.org/jesmolisletjelinamjesec.pdf
Post #8 · Mar 24, 2006, 10:07 PM
Ti meni kvari? svaku zabavu... as wise man once said ?"I dont play well with others" ?(tko pogodi tko je i gdje ovo reka ima 2 litre pive gratis) :cool:
Post #9 · Mar 25, 2006, 11:36 AM
Chrissy Holywood?
Post #10 · Mar 25, 2006, 12:28 PM
dade murphy. MOVIE TITLE Hackers - 1995, hvala na pivi tovar, nemoj mi kupit q pack, kupi mi tomislava 4 komada, adresu znas. :thumbsup:
Post #11 · Mar 25, 2006, 1:06 PM
:clap: :clap: :clap: :clap: tako sam ponosan :clap: :clap: :clap: :clap:
Post #12 · Mar 25, 2006, 1:08 PM
Google je mocna stvar u rukama jednog adolescenta...
Post #13 · Mar 25, 2006, 1:15 PM
Sad si se izda, ni?ta od pive :middle: :lol:
Post #14 · Mar 25, 2006, 2:26 PM
Da...kasnim...
Osjecao bih se glupo kada bih prepricao cijelu scenu gdje Eugene Belford (The plague) nagovara Murphy-a...

HACK THE PLANET!

E Mate, Mate...opet si gledao Hackere :lol:
Post #15 · Mar 25, 2006, 5:29 PM
@Dule: :lol: Jučer i danas sam opet pogleda dvicu, nakon cirka misec dana :thumbsup: tnx Dule :clap:
Post #16 · Mar 25, 2006, 5:44 PM
Acid Burn mmmmm :thumbsup:
Post #17 · Mar 28, 2006, 10:44 PM
Mjesec ispred Sunca

User posted image

U srijedu, 29. o?ujka, dijelovi Brazila, Afrike, Turske, sredi?nje Azije i Mongolije imat će potpunu pomrčinu Sunca, dok će djelomična biti vidljiva iznad puno ?ireg područja, uključujući veći dio Europe.
Unutar uske staze potpune pomrčine promatrači će moći vidjeti Sunčevu koronu, efekt 'dijamantnog prstena' i moguće velike Sunčeve baklje koje će se navirivati iza Mjesečevih planina.
Izvan staze totaliteta, pogled će biti pone?to drugačiji, ali ne manje lijep: promatrači će vidjeti srpasto Sunce na nebu i srpaste sjene na tlu.
Pogled iz svemira
Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici imat će najjedinstveniji pogled od svih: Stanica bi trebala proći iznad Turske u vrijeme potpune pomrčine, ?to će astronautima dati veličanstven pogled ? ne na Sunce, nego na tamnu Mjesečevu sjenu.

U trenutku potpune pomrčine nad Turskom, Stanica će biti ondje, 346 kilometara iznad tla i neće biti putpuno u sjeni, ali će biti jako, jako blizu ? iz Međunarodne svemirske stanice bit će zakriveno 98% Sunca.

Na?alost, astronauti neće uopće vidjeti Sunce jer na Stanici nema prozora koji bi gledali u tom smjeru. No, pogled na Mjesečevu sjenu, kako brzinom od gotovo 2000 kilometara na sat juri preko tla, sigurno će biti veličanstven.

Izvor: Iskon.hr
Post #18 · Mar 29, 2006, 12:58 PM
I jel tko osim mene vidia pomrčinu? :cool:
Post #19 · Apr 2, 2006, 11:15 PM
nisam.kakva je bila?mracna pretpostavljam.
Post #20 · Apr 3, 2006, 7:53 AM
GameDeveloper wrote:

?ivite u svijetu gdje se samo la?e.....i la?e :)

da bi se do?lo do Marsa treba prvo zaobići njihov sustav obrane od meteorita i drugih stranih tijela koje ?ele ući u atmosferu Marsa i njegova dva mjeseca "straha" i "u?asa"...čisto sumnjam da su u tome uspijeli.....
Jo? krajem 80-tih za vrijeme Busheve administracije je nastala cijela frka kada je Rusima bila SRU?ENA sonda koja se pribli?avala Fobosu.....

Fobos je npr. po nekim promatranjima dokazano "?uplje tijelo tj. sfera"....pitanje je da li je uopće nastalo prirodnim putem...
Post #21 · Apr 3, 2006, 1:58 PM
nisam.kakva je bila?mracna pretpostavljam

jebate, kako si pogodia :clap: :clap: :clap: :cool:
Post #22 · Apr 3, 2006, 4:07 PM

?ivite u svijetu gdje se samo la?e.....i la?e

zasto bi netko lagao u danasnje vrijeme oko boravka sonde na marsu? da smo u hladnom ratu shvatio bih potrebu propagande i utrku za svemir ali danas stvarno ne vidim razloga. mozda jer se tako opravdava povecanje poreza u americi? ili jer nasa zaposljava tisuce ljudi? ili jer postoji neka tajna sekta koja upravlja svijetom i uziva zajebavati nas obicne ljude iz puke potrebe da iskaljuje svoju moc? postoji neka urota tipa svi moraju pratiti sondu jer tako ne prate unutarnja zbivanja tipa nacionalni deficit?
Post #23 · Apr 3, 2006, 6:00 PM
Ljudi vole lagati, a jo? vi?e da im la?u. La? se koristi u seksualnom uzbuđivanju (Alka Vujica: "Sla?i, sla?i, sla?i me, ti to radi? najbolje!"), u otkrivanju istine (Poirot: "Va?a la? vi?e mi je rekla nego sama istina!") ili kad čovjek pravi budalu od sebe ili drugih (Andrija Hebrang: "Ja ne la?em, samo ponekad izrečem neistinu!"). Iz svega toga proizlazi da je la? korisna, po?eljna i neizbje?na.
Post #24 · Apr 4, 2006, 9:36 AM
zanimljivo. ne mogu reci da me nisi uvjerio. ipak, ovo je laz ogromne magnitude. mislim da se ne isplati.
Post #25 · Apr 4, 2006, 11:02 PM
Eh dar bo?ji, sve ?ta si naveo/la oko razloga je djelomična istina jedne veće istine.
Ima svega tu, ali ima i "dubljih" stvari na koje bi ljudi povraćali kada bi im se to uspilo prikazati, bolje da nepričam o takvim stvarima ovdje jer ovdje samo mogu izazvat flejm, ako si zaiteresiran/a reci pa ćemo se čuti privatno i ja ti ka?em par razloga i poka?em ti par stranica za istra?ivat pa ti nastavi? lijepo dalje sam/a bez ičijeg utjecaja da ti djeluje na intuiciju i rasuđivanje.
Post #26 · Apr 4, 2006, 11:14 PM
@gAME dEVELOPER
yO, AKO JE ISTA STO SI TI DOSAD REKO ISTINA DABOG DA ME JEBO/LA U MOJ SIROKI SUPAK! OK? :D
Post #27 · Apr 4, 2006, 11:17 PM
Egon wrote:
@gAME dEVELOPER
yO, AKO JE ISTA STO SI TI DOSAD REKO ISTINA DABOG DA ME JEBO/LA U MOJ SIROKI SUPAK! OK? :D

Ne hvala kako god bilo :naughty:
Post #28 · Apr 4, 2006, 11:22 PM
mA DAJ! jESI SIGURAN? nEMOJ U NAPRIJED GOVORIT!
Post #29 · Apr 5, 2006, 12:11 AM
Prijevod Egonovog i Game-ovog dijaloga na engleski za one koji ne razumu hrvatski:

Gamedeveloper:Home, the Aliens are too many!
Egon: Sons of Scotland! I am William Wallace.
Gamedeveloper:William Wallace is seven feet tall! ?:shock:
Egon: Yes, I've heard. Kills men by the hundreds. And if HE were here, he'd consume the Aliens with fireballs from his eyes, and bolts of lightning from his arse.
[Ogame crew laughs ?:lol: ?]
I AM William Wallace! And I see a whole army of my country men, here, in defiance of tyranny. You've come to fight as free men, and free men you are. What will you do with that freedom? Will you fight?
Gamedeveloper: Against that? No, we'll run, and we'll live
Egon:Aye, fight and you may die, run, and you'll live... at least for a while. And dying in your beds, many years from now, would you be willin' to trade ALL the days, from this day to that, for one chance, just one chance, to come back here and tell our enemies that they may take our lives, but they'll never take... OUR FREEDOM!
[Ogame crew cheers ?:clap: ?:clap: ]
Post #30 · Apr 5, 2006, 9:03 AM
:lol: :clap:

Sign in to reply

Replies are available for existing members only! For now 😅

Sign in