Update v0.8.05

Replies: 28 Views: 167 Started: May 4, 2006, 7:07 PM
Update v0.8.05 · May 4, 2006, 7:07 PM
Finnaly I'm back in the game!

Update v0.8.05:
0.8.05 @ 2006-05-04:
* New enemy - boss
?- new one appears every minute
?- car hit can't hurt them at all
?- bullets can hardly harm them as big explosions and checkpoints too
?- regural zombie has only 20 HP while this one has 1000 HP
* New texture when you're dead, and big explosion occures
+ Checkpoint gives you ammo (white = 25, blue = 50, green = non-stop while standing on it, red = 6)

Linked image Linked image

DOWNLOAD:
zombie_driver.zip [1.07MB]

Evo sljedece mi je da napravim kako BOSS-ovi stvaraju zombije i bacaju fire balls ?:cool:
Izbugtestirajte!
Post #2 · May 4, 2006, 7:39 PM
STARS...

-Respect :shifty:

Uuaaarrrrrgghhh!!!

Bossovi su cool- svidjaju mi se kretnje, ali im je lijeva ruka ukocena? Sta ce na njoj drzat roket-loncer :lol:
Kad me ubiju explozija je hmm malo cudna -- ista je kao bomba, a ja mislio da ce tu bit pravi bada-bum.
Fora mi je kako veliki mi suta krs od auta.

Mala zamjerka, cini mi se da prvi boss ako ga ne ubijes da dobije status alphe, najvise se oko njega skupljaju zombiji dok drugi ostaju s par komada. Volio bih da nije isto kod svakog zombija.. Recimo, da se zombiji vrte oko bossa crvene boje, da od crnog svi bjeze, plavom neki idu prema njemu pa kad im dodjes u range da krenu prema tebi itd..
Zasto ih selektirat po boji? Prilika igracu da uci i pamti kretnje odredjenih bossova, sta mislis o tome? Raklem je isto imao protivnike po jacini i to je bila spica igrat jer ako se sjecate, svi smo strahovali od crvenih ili su bili ljubicasti?
Post #3 · May 4, 2006, 8:50 PM
Odlicno! :thumbsup:

Ovaj zivi zid od zombija je super, ako nemas dovoljno municije moras da trazis rupu u njemu kako bi dosao do Glavonje! :D Sto se tice Boss-a brzina mu je ok ne treba je menjati, mozda bi trbalo ubaciti neku animaciju kad mu se kola priblize kao da ih udara, i malcice mu teba povecati reakciju na kola, da malo manje kasni u okretanju kad mu se priblizis.

Jedva cekam da vidim kako Glavonja baca vatrene lopte!

Ubio sam se trazeci powerup-ove ali ih uopste nisi stavio! Jel to namerno ili slucajno?

E sad ovako:

Pala mi je jedna ideja na pamet sto se tice cilja igre. Na jednom kraju mape da budu ljudi ispred neke gradjevine i ti moras da ih spases i prevezes do drugog kraja. Kad prevezes odredjenu grupu ljudi predjes nivo, i stvari se komplikuju, povecava se broj zombija itd.Na te ljude moras da pazis da im zombiji ne pridju previse, jer kad god neko od ljudi strada stvaraju se duhovi, koji te proganjaju, i mnogo su ubitacniji nego sad (to daje neki smisao duhovima jer mi se ovako cine van konteksta). Stoga igracu ce biti zanimljivo jer je ce juriti da ubije boss-ove, cuvace odredjenu teritoriju i ljude od zombija. Mozda i neki powerup koji ce igracu omoguciti da postavlja neke mamce(npr lutku coveka natopljenu krvlju) koji ce odvlaciti zombije na jednu stranu mape i tako sacuvati ljude ako im se mnogo priblize. Moze tu svasta da se razvije igra ce dobiti cilj a samo je potrebno ubaciti ljude ciji je jedini zadatak da beze kad im se zombi priblizi. Neki od ljudi mogu da budu i panduri pa da pucaju u zombije. Sve se to slaze i sa imenom igre ti si vozac i tvoj cilj je da prevezes ljude! :D
Post #4 · May 4, 2006, 9:19 PM
bossovi sz zakon :clap: :clap: :clap: nema mi crejtova...
Moran jo? malo proigrat pa ću zapisat sve ?to mislim... :cool:
Post #5 · May 4, 2006, 9:20 PM
Probao sam bossovi su kul, ali crateova nema nigdje tako da kratko traje zivot :doh:
Takodjer mozes pustit da jos malo padne mrak.
Primjetio sam ovo grupiranje koje spominje zola, bilo mi je komicno, kao i duhovi koji kruze oko bossa ka sateliti, mozda bi bilo bolje da su duhovi nezavisni iako moze ostat i ovako.
Anyway great job :clap:
Post #6 · May 5, 2006, 11:08 AM
Uuu jako zanimljivi odgovori!

> Zola: lijeva ruka ukocena?
tak je nikola izanimirao :|

> Zola: Kad me ubiju explozija je hmm malo cudna -- ista je kao bomba
lol, pala mi je ideja eksplozije kad umres pa sam u 2min napravio da se aktivira obicna bomba :) ali ako se sjetim budem napravio pravi big-bara-bum

> Zola: boss - najvise se oko njega skupljaju zombiji dok drugi ostaju s par komada.
> Igor: duhovi koji kruze oko bossa ka sateliti, mozda bi bilo bolje da su duhovi nezavisni iako moze ostat i ovako.
Znam, to nisam ni stigao napraviti/testirati do kraja. Radio sam na tome da kada se dva nadju jedan do drugog da zombiji random prelaze na drugog .. jos trebam to usavrsiti i na tome cu sada malo poraditi

> Zola: Prilika igracu da uci i pamti kretnje odredjenih bossova, sta mislis o tome?
Zvuci zanimljivo ali ne toliko bitno.. treba nam drasticnih promjena u igrivosti koje je lako i brzo napraviti

> Ivan: boss - teba povecati reakciju na kola, da malo manje kasni u okretanju kad mu se priblizis.
Budem napravio da kada si blizu da onda reagira gotovo instantno jer sada idu na pola random na pola tamo gdje si ti (bio)

> Ivan: Ubio sam se trazeci powerup-ove
> Mate: nema mi crejtova...
> Igor: crateova nema nigdje tako da kratko traje zivot
Ne kuzim, a dali ih vidite na mapi jer ja ih vidim .... !?????

> Igor: Takodjer mozes pustit da jos malo padne mrak.
Strah me previse zamraciti jer cu teze izvesti glow efekt od fire ball-a i ostalih osvjetljenja koja kasnije mozda dodju

User posted image

> Ivan : Na jednom kraju mape da budu ljudi ispred neke gradjevine i ti moras da ih spases i prevezes do drugog kraja.
Ej, bas sam jucer razmisljao o bolnoj tocki igraca i pomislio na ljude ili gradjevine koje treba braniti. I taman onda vidim ovo, do jaja!

> Ivan: kad god neko od ljudi strada stvaraju se duhovi, koji te proganjaju
Ufff, jos bolje!!

> Ivan: Mozda i neki powerup koji ce igracu omoguciti da postavlja neke mamce
Mozda, vidjet cu koliko mi je to komplicirano napraviti jer vise nema slobodnih tipki (crtl = pucanje, alt = bomba, space = rucna, shift = turbo) :|

> Ivan: Neki od ljudi mogu da budu i panduri pa da pucaju u zombije.
Ufff, ZAKON! mali plavi :D

> Ivan: Sve se to slaze i sa imenom igre ti si vozac i tvoj cilj je da prevezes ljude!
LOL :lol2: znaci ja sam dobar zombie koji prevozi ljude

Uff ova ideja je pre dobra, treba ju jos malo razraditi. Jako bitno mi je osmisliti ideju za koju mi nece trebati dva tjedna programiranja. Najvise se bojim detekcije, ultra ju je lako napraviti ali ce ubiti procesor - malo matematike: 1000 zombija u svakom frejmu moraju checkirati svakog covjeka da vide ima li kolizije :| strah me!

Mozda nesto drugacije s ljudima, da su ko u nekom bunkeru i kad sam parkiran pored da ljudi izlaze iz bunkera i ulaze u auto, ali onda ako bude tako treba smisliti kakvu vrstu prijetnje zombiji mogu nanjeti ljudima. Mozda da ispadnu iz auta kod jakog skretanja ili tako nesto ?!? ili da krepaju svi u autu ako te pogodi fireball ?!?
Post #7 · May 5, 2006, 11:51 AM
> Ivan: Ubio sam se trazeci powerup-ove
> Mate: nema mi crejtova...
> Igor: crateova nema nigdje tako da kratko traje zivot
Ne kuzim, a dali ih vidite na mapi jer ja ih vidim .... !?????

Ni?ta :roll:
Post #8 · May 5, 2006, 9:20 PM
Evo reply za v0.8.06

- nema krejtova...
- detekcija sa bosom je nekako čudna, kad se slupam s bosom treba mi po ure da ubaci u rikverc
moguće rje?enje: Kad se ubacuje u rikverc neka br?e ubrzava :cool:
- testira san ono za FPS; na startu je 28, kad krenem 51, nakon 20sec je 49 pa pada na 33
na kraju kad sam skoro izrazbijan stoji na oko 28 a kad se sve zadimi padne na 24 :|
moguće rje?enje: limitiraj broj zombija na ekranu (pretpostavljam da oni najvi?e utječu na ovakav FPS)
tako da npr ako ih ima 100 da se za svakog ubijenog stvori novi, umjesto da se svaki npr 5 sec stvara novi... :roll:
Post #9 · May 6, 2006, 8:22 AM
> Mate: - nema krejtova...
Nix ih vidi, ajd daj mi jedan screenshot iz igre, bilo kakav - tipka "S"

> Mate: detekcija sa bosom je nekako čudna, kad se slupam s bosom treba mi po ure da ubaci u rikverc
rje?enje: Kad se ubacuje u rikverc neka br?e ubrzava

Napravio sam namjerno tako, da se ne zabija bas u njega, kao da te zgrabio i gadno te razbija, jedno sto nemam takvu animaciju da bi se to bolje i kuzilo. Kad je zaledjen se mozes zabijati u njega bez da gubis health, dok je zaledjen sudaranjem on gubi cak, tipka "Q" (hold) pokazuje njegovu energiju.

Ajde ljudi, nastavimo diskusiju na ovaj moj gore odgovor na Ivanovu ideju, treba to razraditi da bi to mogo i raditi.
Post #10 · May 6, 2006, 6:23 PM
Hteo sam juce da odgovorim ali nisam nasao vremena tek sam sad stigao kuci!

Uff ova ideja je pre dobra, treba ju jos malo razraditi. Jako bitno mi je osmisliti ideju za koju mi nece trebati dva tjedna programiranja. Najvise se bojim detekcije, ultra ju je lako napraviti ali ce ubiti procesor - malo matematike: 1000 zombija u svakom frejmu moraju checkirati svakog covjeka da vide ima li kolizije strah me!

Evo jednog od resenja za taj problem i cini mi se da je dobro. Ne mora svaki zombi da checkira coveka neka to radi svaki deseti!
To je dobro iz vise razloga. Prvo, od npr. 1000 zombija samo ce 100 da cekira coveka. Drugo, to resava problem da svi zombiji krenu ka ljudima vec ce svaki 10 zombi ugrozavati ljude!

Sad cu da pogledam novu verziju, pa javljam kako mi se cini!
Post #11 · May 6, 2006, 6:47 PM
Boss super reaguje!
Nema powerup-a!!! Ne kapiram kako to na nekim kompovima ima a na nekim ne!

Testirao sam Zombie Driver FPS Garanga.exe i ovako:
Posle 30 sec 37 fps
Posle 60 sec 34 fps

To je kad nisam bas u guzvi,cim uletim u zombije pada na 20-30 i vec ekstremno zivcira koliko koci!

Mislim da nema potrebe da pravis toliku guzvu od zombija i time optrerecujes procesor. Mozda je bolje da budu malo jaci, ili na neki drugi nacin da povecas tezinu. Bilo bi super kad bi mogao to da resis, ali zaista je tesko da bude 1000 zombija i za svakog da se obraduje toliko stvari. Mozda je bolje da se napravi da zombiji koji nisu na slici budu nekako neaktivni i ne obradjuju sve procese vec se samo krecu u nekom smeru,a cim im se igrac priblizi na odredjenu razdaljinu oni se aktiviraju, mozda to poveca fps, trebalo bi! :eh:
Post #12 · May 6, 2006, 9:24 PM
Ili, da gori di pi?e broj zombija (koji se non stop povećava) nek se povećava i dalje, a neka broj zombija bude npr 500 .. :roll:

?to se tiče ideje za ono s ljudima.. ne znam dali je to komplicirano napraviti...
ali sviđa mi se Nikolina ideja da Boss ?titi checkpoint,,,
Mo?e? napraviti da npr; prvi level je jedanput stati na checkpoint... drugi na dva.. treći na tri... a da se pritom ni?ta ne mijenja... broj zombija i bossova i dalje
raste...Bossovi kru?e oko checkpointova... ne znam, ovo je najjednostavnije ?to mi pada na pamet :|
Post #13 · May 7, 2006, 11:37 AM
Mislim da nije veliki problem napraviti ljude, njihov AI ne bi trebalo da bude kompleksniji od ovog sto sad rade zombiji.
Evo jos nekih dodataka ideji sa ljudima:
Ljudi stoje ispred neke zgrade sa dvoristem, oko dvorista stoje panduri, svaki 10. zombi (zasto svaki 10. sam napisao pre 2 posta) , krece ka ljudima panduri ih brane tako sto pucaju u pravcu zombija ali namesteno je tako da ne mogu mnogo da ucine bez tvoje pomoci. Ako zombi probije pandurski kordon i udje u dvoriste ljudi panicno beze neki i pobegnu iz dvorista, sto igracu dodatno otezava da ih pokupi. Kao sto sam ranije rekao igrac u svakom nivou mora odredjen broj ljudi da preveze. Ako neki covek pogine stvara se duh koji proganja igraca. Igrac kupi ljude tako sto dodje blizu njih i oni udju u kola (kao u GTA, mozda i igrac mora da im svirne :D ). Igac ih prevozi do drugog kraja mape pri cemu mu smetaju vec poznate prepreke. Uprvom nivou mora da preveze npr. 10 ljudi. Moze da se ubaci mozda da kad igrac stane na checkpoint dolazi podrska u vidu pandura, tako da oni panduri koji izginu mogu da se nadoknade. Tako ce igrac juriti na sve strane, ali ovog puta sa nekim smislom. :D
Post #14 · May 7, 2006, 12:54 PM
Primetio sam jedan bug, ako je to bug. Skor se ne povecava ako ubijes zombija metkovima. Kad ubijes boss-a metkovima isto nista ne dobijes! :eh:
Post #16 · May 8, 2006, 8:37 AM
Meni ima crate, nego zanima me da li boss spada pod Zombie count? Ako ne koliko bi ti bilo komplicirano dodat novi label za bossove, te da li bi to ikako utjecalo na fps?
Post #17 · May 8, 2006, 1:00 PM
> Ivan: Ne mora svaki zombi da checkira coveka neka to radi svaki deseti!
Mnoge detekcije sam vec napravio da se chekira samo Rnd(10) =2 a to znaci da su sanse da se detekcija unutar frejma dogodi jedan naprema 10 - za svakog zombija posebno.

> Ivan: Nema powerup-a!!!
> Mate: Nema krejtova

Ne kuzim, mozda zato sto koristite CRO/SER windowse (regional settings) .. nesto sam cackao i mozda sada bude radilo :|

< Ivan: Mozda je bolje da se napravi da zombiji koji nisu na slici budu nekako neaktivni ?- da zombiji koji nisu na slici budu nekako neaktivni
Nemoguce, onda nema prijetnje za ljude ali i za bossove i duhove koji te pocnu pratiti na vece daljine - AI ode papa :|

> Mate: Nikolina ideja da Boss ?titi checkpoint
Lose, glupo, dok on dodje nitko nebi ni skuzio da bossovi idu na to :)

> Mate: Bossovi kru?e oko checkpointova
Eee ovo je vec zanimljivije ali sa zombijima, zapisujem!

> Ivan: ako je to bug. Skor se ne povecava ako ubijes zombija metkovima. Kad ubijes boss-a metkovima isto nista ne dobijes!
Napravio sam da se bodovi dobivaju gazenjem zombija i checkpointovima, za Score System-u nisam vise dalje radio, shvatio sam da je to najbolje napraviti tek kada se isprogramira sve sto ima veze sa igranjem.

> Zola: da li boss spada pod Zombie count?
Yes ;) ali to nije vazno, to sluzi samo kao debug info.

@Ivan
Nije losa ona ideja za ljude, ali to je malo prekomplicirano jer bi mi opet oduzelo previse vremena, znam znam.. ful mibed, ja bi to s gustom napravio ali nemam vremena za nista, neznam ni kako stizem sada sa ZD-om raditi toliko. Zelim ga zavrsiti sto prije a da bude sto bolje. Znaci ideje koje nisu pre zahtjevne, jer ako napravim drotove koji stite ljude itd itd, to mi sve zvuci na programiranje strategije, AI koji sam razmislja, trci, ganja, bjezi, puca ... lol :) predobro, nije tesko ali ima puno posla.
Ja bih da to olaksamo malo i napravimo istu stvar ali nekako sa podzemnim ?bunkerima (Tamo je bio Area51 i ti spasavas prezivjele znanstvenike koji su zakuhali cijelu pricu i tako stvorili sve te zombije :D)

-- EDIT --
Probajte, CRATE...
/forum/assets/files/dev/zombiedriver/zombiedriver_exe.zip [100 kb]
Post #18 · May 8, 2006, 2:30 PM
Sad se pojavljuju crateovi ali u njima nemam bombi... tj ima nesto crveno koje kad skupim nista se ne dogodi mozda je to to :doh:
Post #19 · May 8, 2006, 5:01 PM
Iman krejtove, čini mi se da sve radi 100% al ću jo? jednom provjerit :clap:
Post #20 · May 8, 2006, 8:09 PM
Tu su krejtovi! Sve radi ok!
Post #21 · May 8, 2006, 8:17 PM

Ja bih da to olaksamo malo i napravimo istu stvar ali nekako sa podzemnim ?bunkerima (Tamo je bio Area51 i ti spasavas prezivjele znanstvenike koji su zakuhali cijelu pricu i tako stvorili sve te zombije )

To je sigurno jednostavnije, ali onda moramo smisliti kako ce ljudi biti ugrozeni. Posto ce onda biti samo u bunkerima i iz bunkera odmah u kola. Javljam ako mi nesto padne na pamet.
Post #22 · May 8, 2006, 10:11 PM
moramo smisliti kako ce ljudi biti ugrozeni

neka ljudi imaju neki anti-zombi-radar koji djeluje kao ?titno polje da zombiji ne vide ljude... a zombiji ih tra?e po parkirali?tu...
Na startu to polje ima jačinu od 100% pa tijekom igre sve vi?e i vi?e slabi...
Jo? se mo?e dodat da kad npr za?titno polje padne na 50% da se u svakom 6-7 crateu nalazi neka ovojnica koja kad se pokupi doda
30% jačine za?titnom polju :roll: :roll:
Post #23 · May 9, 2006, 4:33 PM
@Mate
joj mate, bas volis komplicirati :D

@Igor
Znaci samo tebi ne radi .. ajd probaj jos koji put pa javi tak da se jos pozabavim tim problemom jer mora svima raditi, pogotovo izdavacima :)

@Ivan
Mozda da auto sam zatrubi kad se priblizis bunkeru, zombiji trce ko obicno na sve strane, i ako zombi takne nekog koji je na putu do auta onda se pretvori u duha.. sta kazes ? e i dok si blizu bunkera, poslje trube svaku sekundu ili dvije da po jedan znanstvenik izadje, u auto ih stane npr. 6 :D tako da se moras odmaknuti cim ih skupis 6 jer ce ovaj viska sto izadje trcati za tobom gdje god ti isao i ... jao njemu :D
Post #24 · May 9, 2006, 7:28 PM

Mozda da auto sam zatrubi kad se priblizis bunkeru, zombiji trce ko obicno na sve strane, i ako zombi takne nekog koji je na putu do auta onda se pretvori u duha.. sta kazes ?

Pa tako sam ja i mislio samo je problem kako ce zombi da takne nekog na tako maloj razdaljini, ako to mozes da sredis onda je super tako. Ubaci jos jedno dugme za sirenu, nemoj da se stekas! :D

poslje trube svaku sekundu ili dvije da po jedan znanstvenik izadje, u auto ih stane npr. 6 tako da se moras odmaknuti cim ih skupis 6 jer ce ovaj viska sto izadje trcati za tobom gdje god ti isao i ... jao njemu

To je odlicna ideja! :thumbsup: Moras da se pomeris! Ali mnogo je 7 ljudi u autu moze policija da te zaustavi! :D
Post #25 · May 9, 2006, 7:39 PM
To je prvo ?to mi je palo na pamet... al ba? je cool ideja... :D :juggle:
Post #26 · May 10, 2006, 12:41 PM
SUPER! znaci imamo nesto... cool. Kroz par dana cu sve to napraviti.

Na SUB i NED neznam koliko cu stici jer moram pomoci seliti jednu cijelu firmu u drugi prostor :doh:
Post #27 · May 10, 2006, 10:02 PM
Bilo bi dobro da ako zombi naidje na ljude da ga mozes probati odvuci od njih, koristeci sebe kao mamac a usput da ljudi ako se udalje od koliko-toliko safe zone da se vrate nazad (oni sto su te pratili, a nisu mogli uci)

Ljudi bi se trebali braniti od zombija, tuci ih da ih puste (Raklem style ;) a krv prsti na sve strane) nogon u prsa itd :lol: a da zombi se zadrze malo na napadnutom covjeku (jede ga!), pa krene opet dalje. Tokom borbe zombija i covjeka, random padaju damage-i pa koji put covjek pobjedi koji put ne. Kako si napravio da zombiji gore kad se priblize zapaljenom autu, mozda bi mogao napraviti da ljudi krvare dok se povlace pa mozda iskrvare po putu.
Pa bi imao i jos jednog NPC-a uz drotove, doktora koji bi lijecio ranjene.. A i mozda svecenika koji zakopao mrtve da ne dignu se duhici i koristio turn undead na zombijima (oke sala mala :lol:)

Sori malo me pucaju ideje pa mi se cini da je steta ih ne napisati.. A ti ih iskoristi ako mozes.
Post #28 · May 10, 2006, 10:43 PM
nogon u prsa

ovo mi se sviđa :thumbsup:
Post #29 · May 11, 2006, 10:13 AM
lol, super ideje ali ne za ZD naravno :) Ali cu iskoristiti to da su ljudi ipak pametniji od zombija pa cu napraviti da su ljudi malo jaci tako da ce jedan covjek u prosjeku pobiti 5 zombija ... cool!

Sign in to reply

Replies are available for existing members only! For now 😅

Sign in