Post #11
· May 17, 2006, 12:21 AM
hehe, čuj prvo radio sam u vb6 prije nego sam radio u vb.net i mogu ti reć da je vb6 razočaranje prema vb.net.
Razocaranje?Pa normalno da je razocaranje kada se radi o 5-6 godina razlike.
Usporedi racunalo iz 1998. i 2003. i normalno da ces biti razocaran onim iz 1998.
Toliko se stvari u medjuvremenu promjenilo,ali po meni VB6 jos i danas moze posluziti svrsi (i danas imas racunala bez .NET frameworka,i sa slabom internet vezom,tako da mozes prakticki zaboraviti na pisanje malih shareware aplikacija u .NETu).
Bitno je znati neki jezik,a ipak je nesto manje vazno o o kojem se jeziku radi.
Kada savladas neke tehnike programiranja,uocis da se iste pojavljuju u skoro svim jezicima,neces imati puno problema pri prelasku sa jednog na drugi - bitno je samo imati volje!
Do sada sam pisao u svemu i svacemu: VB6,VB.NET,C#,C++,PHP,ASP.NET (i u C# i u VB.NET)...
Znam sasvim solidno .NET platformu i mogu ti reci da je dosta toga preuzeto iz VB6 (posebno sto se tice programiranja interfacea aplikacije).
Jos jedna stvar je po meni bitna : .NET postje standard,cak i WinAPI uskoro ide u mirovinu,i sve to tako,ali ostaju milijuni koda napisani u VB6 koje ce neko morati odrzavati.Tako da znanje VB6 nikako ne moze skoditi.
Sto se tice same .NET platforme,slazem se da je VB.NET prvoklasan jezik,ali bojim se da ce vremenom on sve vise gubiti utrku sa C#.Cini mi se da ima manju korisnicku bazu i podrsku od M$-a nego C#.Ova dva jezika su tako slicna da kada se nauci jedan,dovoljno je tjedan dana da naucis drugi,buduci da se sve vrti na istom runtimeu.
Ako covjek razmislja s cime danas poceti,svakako treba razmisliti o VB.NET-u ili C#.Medjutim,po skolama se jos uvijek uci VB6,i to ne smatram problematicnim.
Isto tako - tvoja konstatacija da C# nema veze sa C++ jezikom je potpuno netocna.Ako znas C++,onda znas da je jedno 80% stvari je isto (petlje,varijable,naredbe),a ostalo je dobrim dijelom iz VB6 i Delphija.C# je napravljen u biti kao modernija verzija C++ jezika.
U svom postu,napadas i Delphi,a ne znam da li ti je poznato da je jedan od glavnih tvoraca .NET platforme upravo covjek koji je osmislio Delphi,i da je sa sobom donio puuuno stvari u .NET koje Delphi vec godinama posjeduje.
Sto se tice .NET platforme,ona ce vjerojatno postati standard,ako vec nije.
I to sve zahvaljujuci Microsoftu,koji je ulupao milijarde u promociju novog nacina programiranja.
.NET donosi puno toga zanimljivog,mocnog (web servisi,.NET remoting,jednostavna distribucija,multi-platformnost....),ali jos ce proci neko vrijeme dok ne postane apsolutni standard.
Mislim da cemo se svi sloziti da je doslo vrijeme da se lagano ostavi VB6 i preuzme nove tehnologije,ali VB6 treba zauzeti mjesto kojemu zasluzeno pripada u evoluciji programskih jezika.
Sto se tice tvog projekta od 18,000kn,fina je to lova,vjerojatno se radi i o slozenom projektu,a VB.NET je stvarno super alat,tako da ti samo mogu pozelit puno srece!