Post #3
· Oct 25, 2006, 9:29 PM
· edited Oct 25, 2006, 9:42 PM

Nisam ja neki ekspert sto se toga tice. Znam samo da ce mi uvijek ostati u sjecanju nacin na koji su se oni borili, vise-manje, u ratu. Naime Mudzahedini su tzv. "sveti ratnici", neka arapska inacica Paladina iz krizarskih ratova. Ne znam da li su to danas neke posebne organizacije, nekakve subkulture ili je jednostavno svaki musliman koji podigne pusku je automatski Mudzahedin, no tijekom Domovinskog rata mnogi su dosli iz razlicitih muslimanskih zemalja u pomoc BiH da se obrani od agresora. U Bosni sam cuo neke price o njima sa bojsnice od ljudi koji su bili na fronti, onako slucajno se to spomenulo kroz neku pricu (ja inace bas i ne volim toliko ratne price) i jedan tip mi je ispricao nacin na koji se oni bore, sto mi je bilo fascinantno. Naime iako je bilo inace vrlo malo ratne opreme, municije i to, bosanski branitelji su se ipak nekako snalazili, ono stedili metke, skupljali oruzije od zarobljenika i to... dok Mudzahedinima to nije ni trebalo. Oni bi dosli na frontu, izmolili si neku vrstu molitve (nesto slicno ispovijesti) nakon koje se ne bi bojali smrti jer im je raj zagarantiran (ili slicno, stvarno nisam kompetentan...), izuli cipele, noz u usta i sulj sulj do neprijateljskog rova gdje bi uskocili direktno unutra i nekako kako god znaju pokusali onesposobiti protivnika (vjerovatno najcesce klanjem...). Neki su povjedocili da bi zbog njihovog dolaska neprijateljkse snage promijenile strategiju i nacin ponasanja, zbog straha od njih, pada morala (npr. kad bi culi da su dosli Mudzahedinske snage na frontu usrali bi se od straha i samo gledali okolo i osluskivali da im se nebi koji stvorio ispred nosa). I takve slicne stvari.
Koliko god mrzim ratove, ubijanja, mucenja, tucnjave i sve slicne radnje, opet nekako sam ostao donekle impresioniran tim ljudima. Zato koji put iz sprdancije zapjevam jednu pjesmu koju sam jednom davno cuo na kazeti, nemam pojma ko ju pjeva ni
kako se zove, sjecam se samo refrena: "Mudzahedin, turski sin... Bori se za Bosnu, srcem svim!", ili koristim taj nick u nekim mmorpg igrama.