Windows trikovi

Replies: 31 Views: 8,228 Started: Jan 5, 2007, 5:51 PM Page 1 of 2
Post #2 · Jan 7, 2007, 5:52 PM
Pise se tricks, neznalico... :D
Post #3 · Jan 9, 2007, 10:44 AM
taz wrote:
Pise se tricks, neznalico... :D

Trikovi
Post #4 · Jan 10, 2007, 10:01 AM
Ljen sam skidat pa otvarat pdf, jel imas sta dobrog ili je to za neznalice? :D
Post #5 · Jan 10, 2007, 12:15 PM
a čuj mo?da je za neznalice,
a mo?da nije ajde probaj pa mi javi da vidimo kamo pripada? :D
evo ja sam aktivan bio
pa sam stavio u neke druge formate :

http://www.posalji.net/536369 ---> obični tekst

http://www.posalji.net/568713 ----> word.doc
Post #6 · Jan 10, 2007, 12:20 PM
Auu ovo je knjiga :D samo mi reci da to nisi ti pisao?
Post #7 · Jan 10, 2007, 12:37 PM
edifreak wrote:
Auu ovo je knjiga :D samo mi reci da to nisi ti pisao?

Nisam
Post #8 · Jan 15, 2007, 12:08 AM
User posted image :cool:
Post #9 · Jan 15, 2007, 2:31 AM
Počeo sam čitat taj priručnik, jer sam ja young padawan ?to se tiće poznavanja i kori?tenja bilo kakvih PC trikova (osim DVD decryptera i Srinkera za iznajmljene DVD iz videoteke), a kamoli OS trickova kao ?to je WINDOWs. No ubrzo me zabolila glava, ima tona stvari, pa sam odustao. ?teta da se kao i za komp ne mogu kupiti procesori za mozak (npr. Dual Core 2)... ?:cry: ?:cry: ?:cry:

P.S. Planiram kupit nov novcat komp za koji mjesec ?(3 max a mozda i ranije), samo kući?te, bez monitora, mi?eva, tipkovnica, zvučnika itd... to sve imam, ? pa bi molio sve koji se malo vise kuze u kvalitetu, svrhu i cijenu komponenata da nabace koji dobar savijet, computer shop, konfiguraciju, bilo ?ta. Ajde COMPUTER GEEKS 'n FREAKS opravdajte svoje nazive! ?:D

Računam na oko 5-6 milja naku max, ako dođe do toga... ?:shifty: ?:D

VA?NO!!! Najbolje ocijenjeni savijet ( ekonomičnost ali i efikasnost konfiguracije) dobiva 80kn prize money za gajbu pive preko netbenkinga na ?eljeni ?iro ili tekući račun + ako treba po?tom isporučenu baksu pive sa praznim bocama (?uja, karlovačko ili velebitsko, po ?elji). ?NO SHIT!!! ?:thumbsup:

Natječaj traje do isteka Veljače nakon čega ?aljem baksu na adresu i pare na račun pobijednika. ?MAY THE BEST GEEK WIN!
Post #10 · Jan 15, 2007, 12:04 PM
Kupi onaj crni! Neznam kolko dode al je lijep!
Post #11 · Jan 15, 2007, 7:09 PM
Ne al bez zajebancije. Ovo mi je dosta va?no, u biti jedino va?no ?to sam i napisao otkad sam do?o na forum. Radi se o tome da je cijela ta stvar oko kompjutera, tehnologije komponenata preko noći tolko napredovala da sam ja do?o u computer shop, uzeo listu i ne da nisam znao ?ta znači pojedina kratica u opisu komponente nego nisam znao ni kako se pravilno čita. Tako da sam se sad full ufurao (ili bi se barem htio ufurat) u tu cijelu spiku sa komponentama a mislim da tu na forumu ima par ljudi koji se ako ni?ta barem vi?e od mene ku?e u to. Tako da bez zajebancije molio bi da mi ko zna malo pomogne oko svega toga. Evo ovo je konfiguracija koju sam ja bio slo?io kad sam do?o u LINKS naručit novi komp, ali su me i frend s faksa i tip koji je tamo radio savjetovali da ne valja ni?ta. Onda sam odlučio naučit sve ?to se mo?e o ovome prije nego ?to drugi put odem u shop.

User posted image
Post #12 · Jan 15, 2007, 9:12 PM
Ne ku?im za?to ta konfiguracija s liste ne valja.. to je jače od mog stroja a ti se ne bavi? modeliranjem.. tj. pretpostavljam da je za "kućnu upotrebu"...ja bi se spasia da mi je dati te komponente :cool:
Jedino ne ku?im ?to će ti dvd i dvd pr?ilica, dovoljno ti je pr?ilica...(osim ako si pirat pa ?eli? pr?it "on the fly" :lol: )
Post #13 · Jan 15, 2007, 11:48 PM
A ne znam. Npr. ovaj tip iz LINKSA gdje sam mislio kupit mi je reko da bolje da uzmem Intelovu MB i processor jer da su dual core 2 intelovi 1000 puta bolji od amd-ovih dual core (jer sam mislio poslje nadogradit procesor), pa mi je reko za RAM memoriju da mi je bolje uzet MB koja podrzava dual channel i umijesto jedne memorije od 1024MB uzet dvije od 512, da radi puno bolje. Onda mi nije bilo jasno kakva je zapravo razilka u tom radnom taktu memorije, kolko je uopce jaca ona od 800mhz id one od 600 ili 600 od 500 itd... Onda sam nedavno otkrio da i grafičke kartice imaju 2-3 nekakva radnoa takta koji se sada gledaju. Onda ta chache memorije ( ili samo cache) ima od 4mb, 6mb, 8mb, 10mb... U čemi je razlika? Onda 7200 i 10000 oktretaja kod hard diska. Onda PCI-ex ili AGP? IDE ili Serial ATA? Da sad ne nabrajam ostalo SLI, Crossfire itd, itd....

Onda mi je jedan frend s faksa, koji za sebe veli da je expert za te stvari (ali neki ka?u da sere) počeo cijelu filozofiju marke pojedinih komponenata, npr. uzmi rađe memoriju od one firme, nikako od ove, ove su ti sranje, pa uzmi rađe grafičku od druge firme, isto ti radi ko ova a duplo jeftinija. Da svi časopisi seru (tipa BUG) da kupi? tu i tu komponentu, oni stavljaju one komponente od firmi koje su im vi?e platile da stave i sl. Drugi se ne sla?u ka?u da uzmem stvari testirane isključivo u tim časopisima.

Onda mi je 3 tip reko da je to sve sranje te da nema smisla potro?it vi?e od 2500-3000 kuna za komp. I rkeo mi da naručim komp iz neke firm u Zagrebu koje je kao najjeftinija u Hrvatskoj.

E onda sam ja shvatio da je vrag odnio ?alu i da treba obnovit malo gradivo, proučit, naučit, otkrit, saznat, ispitat i ostale CSI fore. I mislim si gdje počet najbolje nego na najboljem kompjuter geek 'n freak forumu. Al po?to znam da tu ima tona stvari za objasnit i pojasnit i da treba ulo?it truda potrudio sam se da ne bude uzaludno pa nudim nagradu za to naravno. Iskreno sam se nadao da će se javit 5 -6 "znalaca" i započet podu?u raspravu o svemu tome a ja da uskačem sa podpitanjima tu i tamo, ono ?to me zanima. ?No nekako sada imam polulo? osjećaj da mo?da ipak tu i nema toliko kompetentnih eksperata, mislim da su ono ba? ultra mega ufurani u te stvari pa da se sve to odvije kako sam ja mislio. No vjerovatno jo? nisu svi ovo pročitali pa se nadam da uskoro hoće. Ionako ima jo? dosta vremena prije nego se odlučim ?ta ću kupit.
Post #14 · Jan 16, 2007, 9:00 PM
A ne znam, ja s tim stvarima nisam u fazi već du?e vrijeme. Uglavnom ulovim tu i tamo koju riječ u novinama, pa tako mogu reći da sam u nekoliko navrata pročitao da dvojezgreni procesori trenutno nemaju svrhu jer aplikacije jo? nisu prilagođene toj tehnologiji. Sama ta činjenica ih ne čini glupim ulaganjem, jer će se programi prilagoditi s vremenom, samo je pitanje kretanja cijena istih, odnosno treba odabrati optimalan trenutak kada cijena padne, a da već nije iza?lo ne?to novo. ?to se tiče diskova od 7 ili 10 tisuća okretaja, voli bih probati ovaj br?i da vidim kakva je razlika, nisam imao čast do sada, kao i usudio bih se reći većina ljudi, jer mi se čini da su, barem do nedavno, ovi od 7 bili standardniji. Zapravo sjećam se da sam pred par godina tra?io br?i disk pa ga nitko nije imao u dućanima. ?to se tiče marke procesora čitao sam da AMD ?ije Intela ko blesav, makar, kad malo bolje razmislim, čini mi se da to čitam već 7 godina, ali sada mi se nekako to čini uvjerljivim. ?to se tiče cache memorije, nemam pojma ?to je to (otprilike nekakav "međuspremnik" između procesora i RAM-a koji usklađuje brzine budući su procesori puno br?i), uglavnom treba biti ?to veći i va?niji je od radnog takta procesora jer inače RAM-i postaju usko grlo, a shodno tome, va?no je i da RAM-i budu kvalitetni (brzi). Drugo pojma nemam (PCI, AGP, IDE, ATA, ... - razlika je u brzini prijenosa podataka između pojedinih uređajčića pretpostavljam, a kolike su razlike nemam pojma).
Post #15 · Jan 16, 2007, 10:58 PM
Hvala Neno, ovo mozda nije puno i iscrpno kolko sam se nadao ali se vidi da je od srca. :D :thumbsup:

Trenutačni poredak "znalaca":

1. Barufa (+1 bod)

2. m4t3 (+0 bodova)

3. Nikola (-1 bod) - zajebancije neće biti tolerirane... :snooty: Ti ja dam jednog crnog iza uha! :D

Nadam se da će biti jo? natjecatelja. :|
Post #16 · Jan 17, 2007, 2:47 AM
Da prepostavim da ti treba računalo za modeliranje...ajmo tako prepostaviti....

Kuči?te kao kuči?te je ok i ima svoje napajanje pa je nepotrebno ubacivati neko drugo....i time si u?tedio 400 kn na neki drugi dio hardware-a ali onda moram napomenuti da takva napajanja obavezno promjeni? svakih godinu dana...ili ostane? na tom coolermaster pa eto mo?e i 3 godine bez straha.
DVD rom ti je nepotreban jer ima? pr?ilicu...dakle moguća u?teda od 200 kn na ne?to jače druge djelove.
Grafička je ok no ako bi se u?tedilo novaca na nečemu onda bi se mogla i progurati sna?nija grafička
Jesi siguran da će tebi trebati disk od 200 GB...kad bolje pogledam...cijena mi je smje?na jer je identična cijeni WD-ovog diska na 120 GB pa bi ti ja rađe preporučio WD-ov disk na 120 GB ako će ti to biti dosta jer su to najbolji diskovi, a diskovi na 10000 okretaja ko?taju preko 1000 kn i tebi to u ovom slučaju ba? i nije isplativo.....i vjeruj mi...ne ?eli? znati koliko ko?taju diskovi na 15000 okretaja.
Matična ploča ti je proma?aj godine, prvo ne treba ti tako skupa matična, i da kupi? vrlo dobru matičnu za 600-700 kn neće? je iskoristit do kraja...a pogotovo ?ta ti matična ima podr?ku za SLI a ti nisi naveo kupovinu 2 grafičke pa ?ta će ti onda takva matična?
Procesor za modeliranje je proma?aj, treba intelov dvojezgreni, ja mislim da novi MAX studio ima podr?ku za vi?e jezgrene procesore.
1 GB rama bi trebalo biti dovoljno....pazi ovisi ?ta radi?..mo?e? raditi scenu koja zahtjeva duplo vi?e pa razmisli...a ovdje si također napravio gre?ku jer je bolje imati 2X512 nego 1 X 1024

Uglavnom, vidim pi?e 6700 kn, evo ?ta ti ja mogu slo?it za te novce.

ASUS, P5ND2 SE, LGA775, nForce 570 Ultra MCP, FSB 1066, 4xDDR2 / 667MHz dual channel, PCI-Ex16, 3xPCI-E1, 2xPCI, U/ATA133x2, S/ATAx4 (RAID 0, 1, 0+1, 5, JBOD), Gigabit LAN, 8x USB 2.0, 6 channel audio, S/PDIF-out, ATX , 760 kn

INTEL Core 2 Duo E6600 BOX, (2?2.4 GHz, 1066MHz, 2MB), 65nm, Socket 775, Conroe 2.398 kn

KINGSTON DDR2 512MB 667MHz CL5 507 X 2=1000 kn

ASUS, PCI EXPRESS, EAX1650PRO GE/HTD, ATI Radeon RX1650PRO, PCI-Ex16, 256MB DDR3 128-bit DDR, DVI-I, HDTV, HDCP, engine clock 600MHz, memory clock 540MHz, RAMDAC 400MHz, max resolution 2048x1536, 15-pin D-SUB 1.125 kn

Western Digital, Caviar 160 GB, WD1600AAJS, SERIAL ATA II, 8MB cache, 7200rpm 498 kn

NEC ND 4571, 300 kn

Kuči?te do 300 kn

Napajanje po potrebi, ANTEC BP-500 500W Activ PFC, Dual +12V, 2g jamstva 477 kn, definitivno bolji od coolermastera.

Sada da se objasnim, prvo ovo su cjene za gotovinu i s pdv-om, ispada skoro 6800 kako je i u toj drugoj navedenoj ponudi...s desne strane je to bez pdv-a.

Prvo, ploča asusova, po meni definitivno najbolje ploče koje postoje....a sad...khmm
Drugo, navedeni procesor je trenutno best buy na ovoj na?oj plavoj planeti, koliko ko?ta toliko i vrijedi..ako se radi o obradi i modeliranju slabiji procesor niti pomislit...
Memorija je 667 MHz radi ploče jer ploča na 800 mhz su preko 1000 kn, a osim ?ta je ploča skuplja skuplja je i memorija koja radi na 800 Mhz a memorija na 800 mhz nije dovoljno br?a da bi opravdala njenu kupovinu niti ploču koja podr?ava tu memoriju...a ?tovi?e nekoliko servisera mi je reklo da imaju hrpu garancija upravo na sve memorije koje rade na 800 Mhz.
ATI-jeve grafičke kartice imaju lijep?i i kvalitetniji prikaz od GF grafičkih kartica, stoga za?to ne za iste novce kupiti atij-a?, da se mene pita ja bi dodao jo? 200 Kn pa uzeo XT umjesto pro verzije.
Disk....WD....zar ti treba veće od 160 GB??
Pr?ilica ko pr?ilica....NEC-ove su odlične.
Kuči?te ko kuči?te....bira? najvi?e izgled....
Napajanje mo?e? staviti dodatno ako ?eli? ali skoro svako kuči?te dođe s napajanjem....koje je naravno smeće ali radit će....dok ne pukne grom kao i svako drugo napajanje...dakle ?ta se tiče napajanja mo?e se desiti da ?rot napajanje izdr?i vi?e od nekog napajanja s imenom.

Eto....di su ostali programeri da ih čujem s mi?ljenjem....nemojte mi reć da ovo neznate jer ovo svaki programer mora znati...
Post #17 · Jan 17, 2007, 5:53 PM
Ne bih zelio ispast ne znalica, ali na zalost ne mogu posvetiti toliko vremena tako temeljitoj recenziji dijelova racunala. Dobro staro pravilo je da uzimas komp za ono za sto ti treba. Da li zato da ne kupujes novo nekoliko godina, da mozes igrat igre, crtat, modelirat, programirat, przit? Da li zelis probavat neke brutale tipa dva monitora na jedan komp, ili dva "slabija" kompa, znaci 2X3.200 kn i onda paralelno pokretat aplikacije. Uzet laptop, uzet Mac?

Razmisli kako korsitis komp.

Jedno znam,
ako si rastrosan i ne zelis zatvart aplikacije, nego ih masu drzat istovremeno otvoreno, uzmi 2Gb rama.
ako gledas filmove, slusas muziku uzmi 200 Gb harda i DVD przilicu
ako FUL gledas filmove 21" CRT ili 19 LCD
ako ti se da zezat uzmi dijelove od 10 razlicitih trgovina (sve najjeftinije)
ne trosi pare na graficku
ne trosi pare na kuciste
ne trosi pare na tastaturi, misu, zvucnicima

ITD, ITD... ma da se filozofirat do sutra...
Post #18 · Jan 18, 2007, 12:41 AM
Well, kao prvo htio bi se zahvalit GD-u, no iako je ovo sve jako korisno opet nismo uboli u su?tinu svega ovoga, a to je ZA?TO ili ??TO TO ZAPRAVO ZNAČI. Naime, upravo sam o tome prije pisao (znam da nitko nema previ?e vremena za čitat ba? sve postove, ali onda se ne mo?e sagledati cijela slika često puta), a to je da sam ja več dobio 10tak istih takvih savjeta, uzmi ovo, nemoj ovo, ali nikad nisam dobio odgovor za?to ba? to, ili za?to ba? ono. tj. ?ta to zapravo znači. No po?to je ovo stvarno dosta ?iroko gradivo, mo?da bi ipak trebalo podijelit ga na vi?e tema, odnosno komponenata, radi bolje organizacije. Već sam napisao da me ne zanimaju nikakve periferije, to sam sve već nabavio, tu i nema neke prevelike filozofije. E sad ovako: ?to se tiće unutarnjih komponenata mislim da bi se dalo ipak i tu skratit neke stvari. A to su po meni:

1. KUČI?TE (stvarno, kako ka?e GD, uzme? ono koje ti se vi?e sviđa, cijena je od svakog između 200-400kn osivno o dizajnu)

2. NAPAJANJE (ni tu nema neke prevelike filozofije, kolko sam shvatio. Ima od 300W do 500W i vi?e, dosta je da zadovoljava zahtjevnost komponenata, i eventualno da ima silent opciju, ?to je kako ime ka?e da se manje čuje. Ima tu jos svakakvih kratica, kao npr. u mom primjeru od prije: RS-430-PCAP, ATX2 v2, ali mislim da ni nema prevelikog smisla ulaziti dublje u to, jer napajanje ko napajanje) ? *ovo sam napisao samo zato ?to se radi o koponenti koja mo?da i nije toliko va?na, ?to je sasvim drugačije kod drugih komponenata kao npr. moatična, procesor itd... jer poznavanje njihovih kratica je u biti poanta cijele ove priče

3. DVD, DVD-RW (iako ovdje već susrećemo neke detaljnije raznolikosti jo? uvijek se radi o komponenti koja ima osnovnu funkciju čitanja i pr?enja medija, da li običnog ili dubble-layer DVD-a, po toj i toj brzini (koje se kolko znam razlikuju po nekoliko min. u samom kraju, ?to je sasvim neznatna razlika), tako da ni?ta ?to ne bi spadalo u opće znanje svakog pc laika) *ako sam u krivu neka me slobodno netko ispravi

4. RAZNORAZNI KULERI ZA KUĆI?TE I PROCESOR (ako sam dobro shvatio oni procesori koju u sebi imaju kraticu BOX dolaze sa kulerom, za ostale se preporuča toliko jaki kuler kolko je jak procesor, dakle ni?ta pretjerano zamr?eno. ?to se tiće kulera kući?ta, kolko sam primjetio većina ih sada dolazi već ugrađenih u kući?ta, dakle tolko o tome, moguće je skinuti ih i staviti jače kulere ali to se da lako napravit i savjetovat da li je potrebno) ?*prostor za moguće ispravke ovih tvrdnji

5. ZVUČNA, ETHERNET KARTICA (iako bi se mo?da o zvučnoj i dalo pomnije razglabati, u sklopu ?to manjeg opterećenja ove cijele priče ja ću ju svrstati u manje bitne kompnente, jer ih većina dolazi integrirana na matičnama, kao i lan kartica, pa sad, zvučna ko zvučna, glavno da se reproducira zvuk. Mo?da se neki ne bi slo?ili sa mnom, ali za moje potrebe stvarno nema smisla ići u prevelike detalje, jer se ne mislim bavit nikakvim posebnim multimedijalnim operacijama) *iako bi se ovako moglo reći i za ostle va?ne koponente, jer ?ta će mi svo to znanje, ipako ću ja ostati prosječan korisnik računala, no kako sam već prije reko, oču da naučim barem ne?to vi?e o tim tzv. va?nijim komponentama, ?to je svrha cijele ove sage

6. RAM MEMORIJA (mo?da na prvi pogled ovo ne bi trebalo spadati u manje va?ne komponente, no da skratim svu ovu priču, od svih va?nijih komponenata svrstao bih ram memoriju ovdje jer kao ?to smo već rekli imamo DDR i sad jači DDR2, na tr?i?tu su sada dostupne od 533, 677, i 800mhz na vi?e, te ,za mene novitet, a to je dual channel podr?ka matične ploče, kod koje je bolje imat dvje manje memorije nego jednu veću ?- npr. dvije od 512MB nego jedna od 1024MB. Za neke osnovne radnje na komp dovoljno je i 512MB, za modeliranje i igranje najzahtjevnijih igrica tipa Oblivion, DS2 i sl. preporuča se od 1-2 Gb. Preko 2 Gb. smatram da i nema jo? uvijek smisla ići. Dakle smatram da je to vi?e manje dovoljno znanje o RAM memoriji, bez prevelikog pretjerivanja) ?*opet ostavljam prostor za nadopunu

Evo ga, tolko o tzv. SEKUNDARNIM KOMPONENTAMA, koji nisu tolko te?ki za shvatit i nema previ?e razmi?ljanja kod njihove kupnje. No sad dolazimo kod PRIMARNIH KOMPONENTAMA koji ustvari čine tijelo i du?u svakog kompjutera. To su po nekom prioritetu MATIČNA PLOČA, PROCESSOR, GRAFIČKA KARTICA (?to me posebno zanima) te HARD DISK. Od ova 4 mo?da veću va?nost imaju matična i grafička, od procesora i hard, jer su po meni puno kompliciranije za razumijeti. Znači po nekoj va?nosti te 4 primarne komponente i?lo bi ovako:

1. MATIČNA PLOČA

2. GRAFIČKA KARTICA

3. PROCESOR

4. HARD DISK

E sad, po kojim redosljedom čemo krenut nije va?no. No volio bi da kad započnemo s jednom temom da se onda to iscrpi do maximuma, dakle da se obrazlo?i svaka kratica, svaka firma, svaki kompjuter shop, posebni savjeti itd... Takle sr? sr?i, naravno sa strane "znalaca" koji se na kraju krajeva i natječu za glavnu nagradu. Jako mi je ?ao da se javi neko kao npr. Dule koji ka?e kako zna puno ali, citiram, na zalost ne mogu posvetiti toliko vremena tako temeljitoj recenziji dijelova racunala. Več sam napisao da mi se nigdje ne ?uri sa ovime, mislim kupit komp u bli?oj budućnosti, ne za tjedan dana. Tako da ?to se mene tiće mo?ete i napisati jednu rečenicu na dan, glavno da se radi o nekim detaljnim i va?nijim informacijama koji ne bi ba? svaki svat na ulici znao. Osim toga mislim da je nagrada sasvim fer, ovo i nije neki dosta iscrpan posao, pi?e? o nečemu ?to zna? i ?to te prijatelj sa foruma zamolio da podijeli? sa njim. Neki bi ljudi to napravili i besplatno, no u redu je da se svako veće znanje i nagradi. Eto toliko o tome za sada. Mo?ete početi s čime hoćete. Ako ba? nitko ne reagira na ovo počet ću ja sa jednom od 4 glavnih tema sa onoliko info kolko već znam i sa nekim osnovnim pitanjima.

P.S. @ GD
Da sad ne komenitram sve ?to si prije napisao, bez brige pročitao sam sve, mislio sam de se nadove?em na sve to kad budemo obrađivali pojedinu temu.

Evo ga to je sve. Po?to imamo 2 nova natjecatelja ( nadam se da će se Dule ipak malo vi?e ulovit u ovo) mijenja se i ljestvica, s tim ?to bi GD-u ipak dao barem 2 boda za onu recimo srednje dobru recenziju. Nova ljstvica je ovakva:

1. GD (+2 boda)

2. barufa (1 bod) ?

3. Firedule (+1 bod) ? ?

4. m4t3 (0 bodova)

5. Nikola (-1 bod)

Nadam se da će biti jo? natjecatelja. ?:cry:
Post #19 · Jan 18, 2007, 7:28 AM
Evo ja cu ti samo prenijeti svoje misljenje. Moja preporuka ti je laptop, par jednostavnih i najbitnijih natuknica:

- sa njim mozes raditi mobilno
- posao/rad uvjek nosis sa sobom
- hvatas besplatne signale svugdje tako da si 24/7 na netu
- usb gadgets-a ima koliko hoces

Moje iskustvo govori da su HP Compaq laptopi najkvalitetniji od svih i da se stvarno rijetko kvare za razliku od mnogih drugih koje sam vidio.

Ne zelim previse pricati o laptopima ako ga ni ne zelis. :eh:
Post #20 · Jan 18, 2007, 7:49 AM
Egon wrote:
kao npr. Dule koji ka?e kako zna puno ali, citiram, na zalost ne mogu posvetiti toliko vremena tako temeljitoj recenziji dijelova racunala.

A je sorry frende, nisam htio zvucat tako. Pretpostavljao sam da ocekujes od mene da nesto napisem, a nemam vremena sebi se posvetiti. Ima pola godine da sam zadnji put sklapao neku konfiguraciju. Nemam pojma kako se cijene vrte. Pod nemam vremena sam podrazumjevao da odem na web stranice svih trgovina (kako bi za sebe isao) i potrosio na svakoj pola sata/sat, nasao kod svake najjeftinije ono sta mi treba. Slozio konfiguraciju i ustedio 200-300 kn. Al to ni ne mogu dok ni neznam sta trazim, odnosno kakav komp sklapam. Uostalom ima tu dovoljno pametnih ljudi, evo GD ti je sasvim OK slozio konfig. I uostalom nek svatko kaze jedan savjet, pa frende to ti treba biti dosta da znas sto kupiti.
Post #21 · Jan 18, 2007, 2:14 PM
@Edi
Hvala ti, ali laptom stvarno ne mislim kupit, nisam ba? ljubitelj laptopa, uvijek sam imao nakakav dojam da je to inferiorna tehnologija u odnosu na stolni PC, mo?da sam u krivu, ali svakako ne mislim kupovati laptop nego iskljućivo fixni komp. No nekako sam se nadao da če?, ako nitko drugi, bar ti imat najvi?e za reć o ovakvim temama, zbog svog iskustva u sklapanju i radu u computer shopovima. No, mo?da se varam, ali izgleda da je i vas malo pre?i?ala dana?nja tehnologija, ne u smislu da nemate poja o novijim komponentama, nego da se vi?e ne bavite sa time toliko.

@Dule
Cijene su samo jedan od faktora u opisivanju komponenata, mo?da i najmanje va?niji ako se mogu poredat po nekoj va?nosti. To ka?em jer jednom kad ti zna?, kako i ti sam ka?e?, ?to hoće? kupit, lako se ode na net ili nazve raznorazne computer shopove i pita se za cijenu. No da bi ja konkretno saznao ?ta točno ?elim volio bi naučiti sve ?to se mo?e o tome, a konkretno o MATIČNIM PLOČAMA, PROCESORU, GRAFIČKOJ i HARDU. No ne očekujem ja od nikoga da radi moj posao, u smislu da mi ide tra?it okolo nekakve stručne tekstove i pisat mi o tome, ili da se raspituje za mena za najjeftinije cijene. Ja sam mislio da većina vas već ima toliko iskustva sa tim da već barata se konkretnim informacijama i detaljima o tim komponentama, i nadao sam se da bi takvi pojedinci volili to podijelit sa ostalim korisnicima foruma pa da jedmnom zauvijek svi sku?imo sr? funkcije i slaganja kompjutera, sve to naravnu uz prmjerenu nagradu. No mo?da ipak i nema, ili se barem do sada toliki eksperti nisu javili. Mo?da je i općenito to područje na razini na koju ja ovdje zahtijevam prava rijetkost, jer ja sam nov u svemu ovom pa ni sam ne znam ?to mogu očekivat. No jedno je sigurno. Svaki savjet mi je dobrodo?ao. Ako netko ne zna info ali zna gdje se mogu nabaviti, da li neka stručna literatura, da li neki časopis, web stranica itd... i to mi je već odlična pomoć. Ni ne pomi?ljam niti očekujem od ikoga da radi ne?to za mene, samo da podijeli onoliko iskustva kolko već ima, ako ima.

Pričekat ću jo? koji dan za početak sa prvom temom, a, ako nitko drugi ne započne, to će biti HARD DISK.

P.S. Ispričavam se Bratiću ako sam mu uzurpirao topic, nisam se ni sjetio toga. Ako hoče? slobodno me preseli u novi topik, ja neznam točno kako to napravit. No ako ti ne smeta onda pusti ovako.

Nova ljestvica:

1. GD (2 boda)

2. barufa (1 bod)

3. Firedule (1 bod)

4. m4t3 (0 bodova)

5. Edi (0 bodova)

6. Nikola (-1 bod)

Nadam se da će biti jo? natjecatelja.
Post #22 · Jan 18, 2007, 6:22 PM
Da li vrijedi ponuda iako je nemam blage veze, a potrudim se naci na najboljim stranicama gdje rocket-scientisti pisu recenzije i postat ih ovdje, naravno nasao bih samo najeftinije i najbolje za tebe. Cak bi i proanalizirao i postavio ti brojcanu statistiku(volim brojkice, he he) i graficku statistiku pojedinih vs. predmeta. Ok?
Post #23 · Jan 18, 2007, 6:42 PM
Kao prvo: za sve ovo vreme koje ti je trebalo da napises ovolike postove si sam mogao da malo potrazis po netu i sam vidis sta je trenutno najbolje i najpovoljnije.
Kao drugo: Svi koji se razumeju u programiranje i u kompjutere generalno ne mogu biti u svakom trenutku u toku sta je trenutno najbolje, jer se stvari strasno brzo menjaju i da bi neko 100% bio u tome mora se malte ne samo tome posvetiti.
Kao trece: Ne znam zasto nisi RAM memoriju stavio u glavne komponente kad je ona malte ne vaznija i od procesora.
Kao cetvrto: Glupo je da pravis neku rang listu, sa namerom da naprzis sto vise ljudi da se posvete tvojim trenutnim zeljama, GD ti je napisao sasvim dovoljno informacija.
Kao peto: Preporucio bih ti da prestanes da pises kilometarske tekstove vec da posetis:
http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=testovi , ili neki slican sajt i lepo se upoznas sa trenutnim stanjem i sve ce ti se javiti samo.

Srecno! :thumbsup:
Post #24 · Jan 18, 2007, 6:45 PM
@Taz
Cuj, ako mislis da ti se iplati napravit toliki posao, za?to ne. Ti ni ne mora? reći da ni?ta ne zna? ako se misli? potrudit da u tom periodu nauči? dovoljno da te info pridonose mojoj i nabrazbi svih ostalih ?to se tiće komponenata. Evo, po?to slutim da ćemo ipak početi sa HARD DISKOVIMA, probaj nači ?to vi?e stručnih izvora koji opisuju dana?nje hard diskove, da li sa tehnolo?kog, elektroničkog, ekonomskog ili distribucijskog pogelda, sve je dobro do?lo. Naravno, svaka korisna informacija ili vi?e takvih u jednom postu osvajaju određen broj bodova. I da, sve ?to nađe? stavi link izvora informacija ili literature da svi mogu doprijeti do info, pogotovo ako se radi o podu?im tekstovima.

@Ivan
Sviđa mi se kad netko ovako pi?e ?ta misli stavku po stavku. Tako je lak?e i odgovoriti. :)

Kao prvo: cilj ovog topika nije potra?iti na netu ?ta je najbolje i najpovoljnije nego zaznati ?to vi?e informacija o pojedinim konponentama PC-a. Cijene su samo dio toga, a na netu, ako i postoje tekstovi koji otkrivaju ?ta je stvarno najbolje nitko sretniji od mene. Ja sam tek nedavno počeo sa svom ovom pričom, nisam jo? stigao napraviti ni?ta samostalno jer nisam imao vremena, a ovo na forumu sam počeo jer sam pomislio da je netko od korisnika već imao prilike "zajebavati" se sa svim tima pa da pouči nas ostale kako to sve funkcionira (ovo znanje mo?e koristiti i ostalima ne samo meni). ?p.s. Pisanje ovih tekstova mi ne zauzima vi?e od 15 min dnevno, a to sigurno nije dovoljno vremena da se nauči svo gradivo.

Kao drugo: pa eto, ja sam mislio da ima netko ko se samo tome i posvećuje. Mislim ne mora sad biti da je posvetio ?ivot tome, dosta je da zna vi?e od prosječnog poznavatelja.

Kao treće: stavio sam ram memoriju jer sam htio skratiti ovu priću, koja po opse?nosti mo?e ići u nedogled. Mo?da i procesor i nije va?niji od rama, ali to je onda ne?to ?to ja ne znam, ali bih volio naučiti za?to. No ako se tebi neda pisat ?o tome ja te ne mogu prisiliti, no mo?da ima ljudi koji mogu nači 30min ili manje dnevno da napi?u ne?to o svemu tome. Nikad ne zna?.

Kao četvrto: sori, ali ovo mi je presmije?no. Iako se ovdje radi o nagradi, ipak je ona sasvim simbolična, tako da sumnjam da bi se neko mogo napalit da radi ne?to ovako radi tako simbolične nagrade, osima ako sam nema sa tim problema i napravio bi to i da nema nagrade. ?GDu sam se već zahvalio i dao mu čak 2 boda za onaj tekst, koji mo?da i je dovoljan, ali kao i kod drugih sličnih savjeta, problem je u tome ?to ih ja ne razumijem. No uskoro će sve ovo postati jasnije kad počnemo sa prvom temom.

Kao peto: za to vrijeme ?to ti je trebalo da napi?e? ovih 5 stavki mogo si napisati koji korisni savjet o HARD DISKOVIMA dana?njice i zaraditi koji bod. ?:thumbsup:

E sad, ovaj link koji si stavio mi izgleda predobar. Nisam ni znao da ima tako dobrih sajtova posvećenih samo studiranju komponenata, a vjerovatno to nisu znali jo? mnogi. Odmah sam i?ao otvoriti prozor sa zadnjim testom hard diskova, pročitao sam par stranica i primijetio da su neki dijelovi teksta dosta stručni pa nisam ba? sasvim razumio određene dijelove. No u svakom slučaju sajt je OK. Ja ču u svakom slučaju nabaciti jo? pitanja i komentara nakon ?to pročitam sve ?to me zanima, jer mislim da mi neke stvari ipak neče biti skroz jasne, a mo?da se i varam. Sve u svemu hvala ti na ovome. (iako nema nikakvih korisnih informacija iz prve ruke, ocijenut ću ovo sa 2 boda po?to je prilo?ena literatura mo?da i najbolja ?to ima za ovakve stvari).

Ako se jo? nekom da čitati tu literaturu i dijeliti opaske i mi?ljenja s mnom, neka mi se slobodno pridru?i u ovom topiku. Sad vi?e nemam vremena, probat ću za koji dan proučiti sve ?to pi?e o HARD DISKOVIMA i iznijeti neka mi?ljenja i vjerovatno pitanja ovdje.

Ljestvica:

1. GD (2 boda)

2. Ivan (+2 boda)

3. barufa (1 bod) ?

4. Firedule (1 bod) ? ?

5. m4t3 (0 bodova)

6. Edi (0 bodova)

7. Taz (0 bodova)

8. Nikola (-1 bod)
Post #25 · Jan 18, 2007, 8:20 PM
Hahha jel pobjednik mozda dobiva ovaj komp? :pray:

Nego, kao ni Goran nemam previse vremena biti na forumu, radim od 7h do 21h, nisam maksimalno upoznat ali znam sta je novo i tako. Jednostavno je, biras ili brzinu ili kvalitetu.

- Procesor, Level2 cache ti daje na brzini pa uzmi u obzir da ima sto vise MB-a!
- Kod diskova je bitnija brzina okretaja!
- Kod maticne ploce, marka!
- Kod rama, kolicina! (tu se da diskutirati za marku ali nije toliko bitno)
- Napajanje, marka! (sto skuplje to bolje, nema zdravijeg kompa od dobrog napajanja)
- Graficka, tu ti nitko nema pravo dati savjet, nadji par recenzija i benchmarkova online!
- Ekran, LCD, 19'', marka ali ne ona zvucna nego marka po kvaliteti! (Nikako CRT kanta ako zelis ocuvati vid. LCD je mozda los samo za graficare perfekcioniste)
- USB, prica se o izlasku USB 3.0 tehnologije pa ako postoje maticne sa tako necim, uzmi to u obzir!
- Mouse, ako si frik za igrice i puno klikces i cilja?, laserski!
- Kuciste, samo napajanje gledaj, kuciste ako kupujes kupi bez napajanja!
- DVD-RW, dual layer su ti danas svi (triple izlazi), izbjegavaj LiteScribe, skuplje i nepotrebno!
- Kuleri za kuciste, ne brini se za zvuk, imas spuzvu napravljenu bas za kompove, zaljepis ju na kuciste na metal i ode 75% brujenja!
- CPU kuler, uzmi u obzir vodeno hladjenje!
- Mrezna, Gigabitna, bilokoja!
- Wireless mrezna, obavezno, bilo koja, PCI! (ako oces preformanse onda i vise para moras dati ali bitno je da imas pa kupi bilo koju)
- Zvucna i zvucnici, Creative Labs zvucnici su najbolji od svih koje sam cuo, i osobno imam sorround vec godinama i radi bolje od novih skupih!
Post #26 · Jan 18, 2007, 9:59 PM
@Edi
Nagrada je pare za baksu pive (ili u tvom slučaju predpostavljam 5Kg kave, čaja ili jogurta), tj. 80kn na potro?ačku karticu (tekući račun ili ?iro).
Hvala na savjetima. Ali ruku na srce, nema ničeg ?to svatko ne bi već sam pretpostavio. No inicijativa je inicijativa, pa tako 1 bod ti ne gine.

Ljestvica:

1. GD (2 boda)

2. Ivan (2 boda)

3. edifreak (+1 bod)

4. Firedule (1 bod) ? ?

5. barufa (1 bod)

6. m4t3 (0 bodova)

7. Taz (0 bodova)

8. Nikola (-1 bod)
Post #27 · Jan 18, 2007, 11:35 PM
Uff eto ono ?to sam ti ja dao je sasvim dovoljno i ok, ali ajde kad iman volje da pone?to detaljnije neke stvari objasnim.

- Procesor, Level2 cache ti daje na brzini pa uzmi u obzir da ima sto vise MB-a!
Level2 cache ti je pričuvna memorija procesora..odnosno ona memorija gdje su informacije koje trenutno procesor obrađuje...tako da ?to vi?e to bolje a iz čistog razloga ?to procesoru treba manje vremena za uzeti jednom 2 MB pa obraditi i vratiti natrag u RAM nego uzimati 4 X 512 KB memorije...dakle trebati će mu 4 X vi?e vremena za obradu tog podatka...istina razlika nije toliko drastična i mjeri se u milisekundama ...ali kad se radi o nečemu velikome kao ?to je kodiranje videa ili slično....e onda se tu vidi dobar pomak

- Kod diskova je bitnija brzina okretaja!
Osim brzine okretaja bitno je i jo? par stvari...vi?e tehničke prirode
Daklem...broj ploča na koju se zapisuju podaci (nigdi to ne pi?e na disku kad se kupuje) ali o tome ovisi i gustoća ploča a i zapisa na njih..pa recimo ?ta je gu?ći zapis to manje treba vremena glavi diska da napravi pomak...jer nije isto napraviti pomak od 0 GB na 30 GB lokaciju s 40 GB diskom i onim od 200 GB kad će glava diska od
200 GB napraviti puno manju putanju da dođe do tra?ene informacije.
Osim te vi?e manje nebitne informacije tu je i cache..danas imamo 2 MB, 8 MB, 16 MB memoriju diska...vrijedi isto kao i kod L2 procesora samo je ovdje to puno manje izra?eno u performansama.
A brzina okretaja...e to je bitno samo ..hmm, cijena preko 1000 kn za 150 GB 10000 rpm disk.....ja bi jo? pričekao.

Ejs, idem leć, nemogu vi?e pisat....
Post #28 · Jan 19, 2007, 6:56 AM
Ima ovdje pametnih ljudi ?:D

Procesor > Intep Pentium 4 preko 3 GHz
Hard > Western Digital
Graficka > Ati Radeon (bas bilo koja), kad se vec razbacujes 256 Mb
RAM > TwinMos sto vise to bolje, up to 2Gb, pazi da maticna moze primit toliko
Maticna > Pitaj nekog drugog, ja ne volim maticne - ASUS
Kuciste > ne budi picajzla, uzmi lim neki iz dvorista
Napajanje > minimum 400W, Pitaj Marina koje - ja znam za "codegen"
Monitor > Philips; Samsung
Mouse > Logitech
Keyboard > Chicony
Printer > Canon
Zvucna > Opti (zezam se), Creative Labs
Zvucnici > Pazi a cijenu (300 kn limit) Creative labs
ROM-ovi > LG (zbog odnosa cijena<>kvaliteta)

Ca san pozabil?

Mozda nece bit
Linked image
Ali ce bit odlicno.
Post #30 · Jan 21, 2007, 7:12 PM
Egone ocu bodove, molim lijepo, hvala! ?:lol: ?:lol: ?:lol:

Sve tajne PC racunala iznutra i izvana

- Kako odabrati i kupiti osobno racunalo
- Detaljan vodic kroz sve komponente racunala - od procesora do pisaca
- Umrezavanje racunala, bezicne mreze i modemske komunikacije
- Glazba i video na racunalu, digitalni fotoaparati, multimedija i zabava

Sadrzi kviz za provjeru vaseg znanja

1. Dio: Upoznavanje s racunalim
2. Dio: Dijelovi računala
3. Dio: Mre?ne i modemske komunikacije
4. Dio: Multimedija i zabava
5. Dio: Napredno kori?tenje računala
6. Dio: Dodaci

PDF je legalan i sadrzi 92 od 477 stranica, naime pronasao sam link za download i na jednoj knjizari. Zivimo u modernom dobu, a ovo je demo knjige :D

Download: ? pc racunala.pdf

Sign in to reply

Replies are available for existing members only! For now 😅

Sign in