Well, kao prvo htio bi se zahvalit GD-u, no iako je ovo sve jako korisno opet nismo uboli u su?tinu svega ovoga, a to je ZA?TO ili ??TO TO ZAPRAVO ZNAČI. Naime, upravo sam o tome prije pisao (znam da nitko nema previ?e vremena za čitat ba? sve postove, ali onda se ne mo?e sagledati cijela slika često puta), a to je da sam ja več dobio 10tak istih takvih savjeta, uzmi ovo, nemoj ovo, ali nikad nisam dobio odgovor za?to ba? to, ili za?to ba? ono. tj. ?ta to zapravo znači. No po?to je ovo stvarno dosta ?iroko gradivo, mo?da bi ipak trebalo podijelit ga na vi?e tema, odnosno komponenata, radi bolje organizacije. Već sam napisao da me ne zanimaju nikakve periferije, to sam sve već nabavio, tu i nema neke prevelike filozofije. E sad ovako: ?to se tiće unutarnjih komponenata mislim da bi se dalo ipak i tu skratit neke stvari. A to su po meni:
1.
KUČI?TE (stvarno, kako ka?e GD, uzme? ono koje ti se vi?e sviđa, cijena je od svakog između 200-400kn osivno o dizajnu)
2.
NAPAJANJE (ni tu nema neke prevelike filozofije, kolko sam shvatio. Ima od 300W do 500W i vi?e, dosta je da zadovoljava zahtjevnost komponenata, i eventualno da ima silent opciju, ?to je kako ime ka?e da se manje čuje. Ima tu jos svakakvih kratica, kao npr. u mom primjeru od prije: RS-430-PCAP, ATX2 v2, ali mislim da ni nema prevelikog smisla ulaziti dublje u to, jer napajanje ko napajanje) ? *ovo sam napisao samo zato ?to se radi o koponenti koja mo?da i nije toliko va?na, ?to je sasvim drugačije kod drugih komponenata kao npr. moatična, procesor itd... jer poznavanje njihovih kratica je u biti poanta cijele ove priče
3.
DVD, DVD-RW (iako ovdje već susrećemo neke detaljnije raznolikosti jo? uvijek se radi o komponenti koja ima osnovnu funkciju čitanja i pr?enja medija, da li običnog ili dubble-layer DVD-a, po toj i toj brzini (koje se kolko znam razlikuju po nekoliko min. u samom kraju, ?to je sasvim neznatna razlika), tako da ni?ta ?to ne bi spadalo u opće znanje svakog pc laika) *ako sam u krivu neka me slobodno netko ispravi
4.
RAZNORAZNI KULERI ZA KUĆI?TE I PROCESOR (ako sam dobro shvatio oni procesori koju u sebi imaju kraticu
BOX dolaze sa kulerom, za ostale se preporuča toliko jaki kuler kolko je jak procesor, dakle ni?ta pretjerano zamr?eno. ?to se tiće kulera kući?ta, kolko sam primjetio većina ih sada dolazi već ugrađenih u kući?ta, dakle tolko o tome, moguće je skinuti ih i staviti jače kulere ali to se da lako napravit i savjetovat da li je potrebno) ?*prostor za moguće ispravke ovih tvrdnji
5.
ZVUČNA, ETHERNET KARTICA (iako bi se mo?da o zvučnoj i dalo pomnije razglabati, u sklopu ?to manjeg opterećenja ove cijele priče ja ću ju svrstati u manje bitne kompnente, jer ih većina dolazi integrirana na matičnama, kao i lan kartica, pa sad, zvučna ko zvučna, glavno da se reproducira zvuk. Mo?da se neki ne bi slo?ili sa mnom, ali za moje potrebe stvarno nema smisla ići u prevelike detalje, jer se ne mislim bavit nikakvim posebnim multimedijalnim operacijama) *iako bi se ovako moglo reći i za ostle va?ne koponente, jer ?ta će mi svo to znanje, ipako ću ja ostati prosječan korisnik računala, no kako sam već prije reko, oču da naučim barem ne?to vi?e o tim tzv. va?nijim komponentama, ?to je svrha cijele ove sage
6.
RAM MEMORIJA (mo?da na prvi pogled ovo ne bi trebalo spadati u manje va?ne komponente, no da skratim svu ovu priču, od svih va?nijih komponenata svrstao bih ram memoriju ovdje jer kao ?to smo već rekli imamo DDR i sad jači DDR2, na tr?i?tu su sada dostupne od 533, 677, i 800mhz na vi?e, te ,za mene novitet, a to je dual channel podr?ka matične ploče, kod koje je bolje imat dvje manje memorije nego jednu veću ?- npr. dvije od 512MB nego jedna od 1024MB. Za neke osnovne radnje na komp dovoljno je i 512MB, za modeliranje i igranje najzahtjevnijih igrica tipa Oblivion, DS2 i sl. preporuča se od 1-2 Gb. Preko 2 Gb. smatram da i nema jo? uvijek smisla ići. Dakle smatram da je to vi?e manje dovoljno znanje o RAM memoriji, bez prevelikog pretjerivanja) ?*opet ostavljam prostor za nadopunu
Evo ga, tolko o tzv. SEKUNDARNIM KOMPONENTAMA, koji nisu tolko te?ki za shvatit i nema previ?e razmi?ljanja kod njihove kupnje. No sad dolazimo kod PRIMARNIH KOMPONENTAMA koji ustvari čine tijelo i du?u svakog kompjutera. To su po nekom prioritetu
MATIČNA PLOČA, PROCESSOR, GRAFIČKA KARTICA (?to me posebno zanima) te HARD DISK. Od ova 4 mo?da veću va?nost imaju matična i grafička, od procesora i hard, jer su po meni puno kompliciranije za razumijeti. Znači po nekoj va?nosti te 4 primarne komponente i?lo bi ovako:
1. MATIČNA PLOČA
2. GRAFIČKA KARTICA
3. PROCESOR
4. HARD DISKE sad, po kojim redosljedom čemo krenut nije va?no. No volio bi da kad započnemo s jednom temom da se onda to iscrpi do maximuma, dakle da se obrazlo?i svaka kratica, svaka firma, svaki kompjuter shop, posebni savjeti itd... Takle sr? sr?i, naravno sa strane "znalaca" koji se na kraju krajeva i natječu za glavnu nagradu. Jako mi je ?ao da se javi neko kao npr. Dule koji ka?e kako zna puno ali, citiram,
na zalost ne mogu posvetiti toliko vremena tako temeljitoj recenziji dijelova racunala. Več sam napisao da mi se nigdje ne ?uri sa ovime, mislim kupit komp u bli?oj budućnosti, ne za tjedan dana. Tako da ?to se mene tiće mo?ete i napisati jednu rečenicu na dan, glavno da se radi o nekim detaljnim i va?nijim informacijama koji ne bi ba? svaki svat na ulici znao. Osim toga mislim da je nagrada sasvim fer, ovo i nije neki dosta iscrpan posao, pi?e? o nečemu ?to zna? i ?to te prijatelj sa foruma zamolio da podijeli? sa njim. Neki bi ljudi to napravili i besplatno, no u redu je da se svako veće znanje i nagradi. Eto toliko o tome za sada. Mo?ete početi s čime hoćete. Ako ba? nitko ne reagira na ovo počet ću ja sa jednom od 4 glavnih tema sa onoliko info kolko već znam i sa nekim osnovnim pitanjima.
P.S. @ GD
Da sad ne komenitram sve ?to si prije napisao, bez brige pročitao sam sve, mislio sam de se nadove?em na sve to kad budemo obrađivali pojedinu temu.
Evo ga to je sve. Po?to imamo 2 nova natjecatelja ( nadam se da će se Dule ipak malo vi?e ulovit u ovo) mijenja se i ljestvica, s tim ?to bi GD-u ipak dao barem 2 boda za onu recimo srednje dobru recenziju. Nova ljstvica je ovakva:
1.
GD (+2 boda) 2. barufa (1 bod) ?
3.
Firedule (+1 bod) ? ?
4. m4t3 (0 bodova)
5. Nikola (-1 bod)
Nadam se da će biti jo? natjecatelja. ?