Izrada igara

Replies: 7 Views: 2,808 Started: Sep 9, 2003, 2:42 PM
Izrada igara · Sep 9, 2003, 2:42 PM
Fiksi:
konačno netko sa željom za igre.Reci, znaš opengl?Imaš želju za amaterski engine i 3d igru?

Edi:
Bok.

Izrada igara mi je vise nego zivotni san, jednostavno obozavam to.. za sad radim na malim sitnim igricama jer je to najbolji nacin da se nesto nauci i da se rade bolje igre u buducnosti.. OpenGL neznam ali sam prije nekih mjesec dana poceo uciti na DirectX8 i full je jeben(tezak) osnove su lake, znam vec crtati sve zivo na ekran preko njega ali me zajefrkavaju sitnice poput detekcije boje na zadanoj poziciji, pa nacrtat nesto direktno na sliku koja je vec u memoriji na grafickoj...itd..

Neznam dali si vidio, imam (imamo, moj tim) stranicu na netu gdje objavljujemo igrice na kojima radimo... http://www.generationstars.com

Cime se ti bavis? programski jezik? iskustva? i sl.?
I jos jedno pitanjce, znas li mozda dobro crtati na kompu tj. treba nam covjek koji se bavi VirtualDesign/Graphics...?

Fiksi:
Ja ti nisam baš neki umjetnik (nije da ne znam ništa napraviti,ali...), prije je to moj brat.Ja sam ti programerska dušica!Znam c/c++(solidno!) i opengl
, a sada već učim SDL(znaš kaj je ovo?-zamisli to kao directx za 2d na svim živim platformama, i jednostavnošću korištenja!to je odlično, za 2d igru se ne isplati za******* sa directx-om.Odi na http://www.libsdl.org, ima zvuk,pristup cdrom-u... sve je vrlo jednostavno(pa, programerima!)).
Ja nešto programiram 3d sada.Radim jednostavni 3d engine, opengl, multiplatformski.Imam iskustva sa tim(ponešto), ali engine nije baš doom 3!Rado bih podigao hr stranicu koja se bavi ovime isključivo-tražim hosta itd.Imaš ideju?Filip

Edi:
Zanimljiva je ova stranica i taj SDL, nisam znao da moze podrzavati toliko sustava... jedini problem je u tome sto ja bas neznam puno u C-u raditi (osim matematike) tako da ce OpenGL morati pricekati kod mene.

Ja sam vec napravio neki 2D engine u DX8 i sve ljepo leti jedino sto se nesmije pisati puno teksta preko njega jer dere FPS i uopce ne kuzim kako obican tekst moze drasticno usporiti FPS a stavim neku ogromnu teksturu preko cjelog ekrana da se rotira pa jedva izgubi pola frame-a u sec. ....

Uglavnom, jos sam u fazi ucenja na DX8 i tek poslje njega idem na C++ i njegove mogucnosti za OpenGL i DX9...

Fiksi:Ovako, naoko, kakav colission detection implementiraš?Imaš some code,
za 2d, naravno?vjerojatno izračunaš box pa... ili ?Još davno sam započeo 2d igru u stilu maria, jedino što me priječilo do završetka je CD!Ima jako malo informacija, a i onda-da li testirati za svaku dimenziju, kako odgovoriti i dr.kako npr napraviti uspon uz brdo?Hvala.
Post #2 · Sep 9, 2003, 2:47 PM
E prije sam koristio kocke i krugove za detekcije ali je jaaako neprecizno i ograniceno.... kocke su dobre samo kod igri sa Tile-ovima a krugovi kod pucacina gdje je kamera odozgora...
Sada radim sa detekcijom pixela, ja mu zadam X i Y pozociju i ako je tamo crno onda je to prohodno i tako... samo sto je to malo teze izvesti preko DX-a i jos pokusavam nauciti to.. ali preko obicnog API-a bez problema, evo kao primjer bas sam danas zavrsio jedan projekt/igru, bas radi na takvim detekcijama, stavio sam i SourceCode uz igru pa mozes pogledati ako ces skuziti Code od VB-a...

Link za igru je http://gs.gamer.hr/Games/CaveShip/ i igrica je 8mb pa ako ti nije bed skini i probaj igru, source code dolazi posebno, isto ga imas tamo za skinuti, 11kb zauzima ali ne radi bez instalirane igre..
reply · Sep 9, 2003, 3:20 PM
A za ovo ?to meni treba, mario 2d stil, ?to bi bilo najprikladnije?koji algoritam, a trebalo bi biti i kolko-tolko uspje?no da ne zapne tipac.?elim
da se mo?e slobodno kretati i penjati npr. uz brdo!Hvala
Post #4 · Sep 9, 2003, 3:37 PM
E pa da, to sam bas i napravio u ovoj igrici CaveShip.
Moras nekako napraviti kad god se npr. njegov detektor na nogama nalazi unutar nekog poligona ili kvadrata da ga digne van Y=Y-1 dokle god ne dodiruje nista (taj detektor na nogama) i uvjet da taj detektor na nogama radi je to na detektor na njegovoj glavi isto nije unutar nekog objekta... joj tesko za objasnit, mozda bi mogao nacrtati ali tesko ovako.

Ako oces napraviti ljepi glatki uspon na brdo sa malim grbicama na tlu i da stane na svaku onda ces trebati napraviti ili detekciju pixela ili binary zapis u varijablama za svaku X i Y poziciju koje govore gdje je tlo solidno(collision) a gdje je zrak(prolazno).. joj, nadam se da si me skuzio!

Ja sad idem na kavu pa cu ti odgovoriti na sljedece kad se vratim..
reply · Sep 9, 2003, 4:41 PM
Daj nacrtaj, mislim da mi se sve polako javlja...mo?e i malo pseudokoda!Puno hvala ako mo?e? pomoći!Hvala!Filip
Post #6 · Sep 9, 2003, 7:20 PM
Evo nacrtao sam ti i ubacio Pseudocode za obicnu detekciju (izmedju character/sprite i kvadrata/rect). Nadam se da ces skuziti, evo slike:
Collision - Pseudocode.gif [15kb]

Javi ako si skuzio i slobodno reci ako ti treba jos kakva pomoc!
Pozdrav.
reply · Sep 9, 2003, 7:41 PM
Dobro, to ide tako nekako.I think i get it!?to ti koristi? kao metodu?Ovo, čini se vrijdi za y os, ako uzmemo x os onda bi trebalo dodati isto za x os, zar ne?Sad mozes puknut svoj dio koda u vb-u, ako hoces.i koristis ovakvu neku metodu?usput ovo nije naravno i previ?e fleksibilno, zar ne?
Reci kaj jo? god mislis da bi bilo helpful, havla inace na svemu!Filip
Post #8 · Sep 9, 2003, 8:20 PM
Evo tvoje cu oznaciti zutom bojom da ne bacam stalno QUOTE code jer samo zauzima prostor...:

Što ti koristiš kao metodu?
Ovisi kakvu igru radim, najlakse mi je koristiti detekciju Distance, ja mu dam kordinate od objekta 1 i objekta 2, on meni da distance u pixelima i po tome znam koliko su ta dva objekta blizu pa ako su preblizu da se odbiju.
Ako radim nesto zahtjevno onda koristim pixel detekciju boje na zadanoj kordinati...to sam ti vec bio rekao, ono kada negdje upiknem boju i ako je npr. crna boje ispod glavnog sprite-a da se odbije u suprotnom smjeru...

Ovo, čini se vrijdi za y os, ako uzmemo x os onda bi trebalo dodati isto za x os, zar ne?
Tocno, ista stvar!

I koristis ovakvu neku metodu?
Prije davno sam koristio bas ovakvu metodu sa kvadratima jer prije nisam znao drukcije.

usput ovo nije naravno i previše fleksibilno, zar ne?
Ovo uopce nije fleksibilno, posla pun kur** dok namjestis sve detektore/kvadrate.

Reci kaj još god mislis da bi bilo helpful.
E sad neznam, znao bih ti reci za Visual Basic ali za C++ tesko jer nemam nekog iskustva sa grafikom tamo. Probaj naci u OpenGL-u za tu detekciju boje pixela na zadanoj X,Y poziciji jer je takva detekcija meni osobno najbolja! Za 3D je cijela druga prica ali to sad nije vazno jer sam jos korak iza 3D-a.

Sign in to reply

Replies are available for existing members only! For now 😅

Sign in