2013. je tu...

Replies: 10 Views: 27 Started: Apr 5, 2013, 5:05 PM
2013. je tu... · Apr 5, 2013, 5:05 PM
Radio sam godinu dana razne web aplikacije i jedan iOS app u jednoj firmi, plaća je bila ok, ništa posebno, ali za današnje pojmove pristojno za život, pogotovo za "početnika". Nije bija neki presing na poslu, naučija sam puno, ali većinu dana bi buljija sa strane, nezadovoljan i nemotiviran šta radim nešto šta ne volim i projekt u koji ne virujem svim srcem. Na neki način "robujem" na tom poslu i dolazija bi doma prilično iscrpljen iako nebi napravija ni 3 ure pravoga posla... šefovi i kolege su bili odlični i nekako su se u tome našli više od mene, činilo mi se...
S druge strane, ostala mi je još godina za završit diplomski studij za profesora informatike, faks koji sam upisa prije 3 god jer nisam tada moga nać posao pa eto da ne stojim bezveze, a kao dobro će mi doć mag. diploma jednog dana... "jedini" problem je šta ne želim bit profesor, niti se želim time bavit, a svi predmeti su takve, pedagoške, prirode i prava su mi muka za učit napamet. I tako sam u nekom polu-zombi stanju bio neko duže vrime dok nisam shvatio šta moram napravit. Ukratko, shvatija sam da sam zajeba stvar, jedina stvar koju sam istinski volija radit je programiranje igara. Od toga sam se maka da završim srednju školu i faks (3. god), to je bilo u redu, ali ono šta nije bilo u redu je da dopustim drugima da mi utuve u glavu da od igara nema kruva i da se time ne trebam bavit. Mislim, možda i nema kruva, ne znam, iako ima ljudi koji žive od toga, ali sam na teži način dozna da je programiranje "dosadnih" app-ova do kojih mi nije stalo, za mene zatvorska kazna, mogu možda to radit, ali to nije ono šta sam sanja kad sam učija radit prve "hello world" programe. Moja jedina prava ljubav je game dev i odlučija sam se tome posvetit ovaj put zapravo i potpuno se tome predat. Odusta sam od faksa koji ne vodi ničemu, dao otkaz na poslu i bacam se fulltime na izradu igara iz svoje sobe. Jer kad to radim, imam onaj osjećaj kad idem spavat, da se jedva čekam probudit da bi opet radio na tome. Znam da će bit teško, da neću imat para ni "sigurnosti" (a ko je danas ima?). Možda ću se svjetski zajebat al briga me, idem s ovim i šta bude, to je moj san i nije mi kasno za to. Ne želim se jedan dan probudit i svatit da ga nisam proba ostvarit. Ako ne uspijem u tome, onda me nije briga šta ću radit, odnosno mogu radit bilo što, jer kad radim što ne volim, nema mi razlike između prodavanja salame u Konzumu i programiranja aplikacija za knjigovodstvo.
Re: 2013. je tu... · Apr 8, 2013, 9:00 AM
Ostavio si me bez rijeci, bas ono, wow!

Tvoje rijeci su toliko odzvonile sada da ce garantiram ti jednog dana biti quote za motivirat mnoge druge. Ako stvarno zapnes u game developmentu, uopce ne sumnjam da se mozes probit i dobro zaradit na tome a pritom uzivat u poslu!

Nas ovdje spasava sto imamo svoju firmu, sto radimo ono sto smo sami birali ali se redovito sjetimo GS dana i svima nam nedostaje programiranje po cijele dane i noci samo zato jer nam je to hranilo dusu. Goran, Dino, Mate i ja smo i dalje jako zagrijani za game dev. i bas zato ne sumnjamo da cemo ubrzo opet nesto napravit u tom polju.

Tako mi je drago sto si se toliko otvorio i sto si napravio takvu tesku odluku!
Re: 2013. je tu... · Apr 8, 2013, 11:47 AM
Ako sam ikad bio inspiraran, onda je to bilo nakon sto sam procitao ovaj post. Skoro mi je suza potekla i pozelio sam sjest u auto, odvest se do Splita i stisnut ti ruku!

Toliko citam o inspiraciji, motivaciji i trudim se inspirirat i motivirat druge ljude i onda ovako nesto od nekud gdje ne ocekujes.

Igore, sjecam se da smo dotakli tu temu proslo ljeto u Splitu... Reci kako mogu pomoci!? Gdje mislis da ti je trenutno najveci zid, gdje se osjecas deficitarnim da bi uspio? (Javi se na mail, jer ne znam kad cu opet na forum).
Re: 2013. je tu... · Apr 8, 2013, 12:29 PM
Hvala vam obojici puno na podršci! Puno mi to znači.
Čudno mi je pročitat da su vas moje riječi inspirirale jer upravo ste VI ti koji ste inspirirali mene da napravim taj veliki korak i idem slijedit svoje snove bez obzira na sve!

I slušao sam doma od staraca kako sam ovakav i onakav (lud, neodgovoran, itd...). Možda i jesam, ali meni bi bilo neodgovorno (prema sebi) ne pokušat ić za onim šta volim, pristat na neki prosjek bez pogovora, bez da sam probao ostvarit snove.

Vi ste mi bili inspiracija jer ste vi to uspjeli, uz puno odricanja, teški rad i muku, ali i gušt, uspili ste ostvarit uspjeh o kojem smo mogli samo sanjat dok smo vodili rasprave ovdje na forumu.

Trebat će mi pomoć, i drago mi je da mogu računati na vas, jer osim programiranja, ja nikakvog iskustva nemam i puno trebam naučiti kako o game dev-u tako i o drugim stvarima vezanim za posao, PR, pitching i sve ostalo u čemu ste vi svjetlosnim godinama daleko od mog neznanja.

Javit ću se još mailom u vezi toga, mislim da će mi najveći problem biti kako da ljudi uopće saznaju da igra postoji, ali još je rano o tome razmišljati jer je igra u jako ranoj fazi izrade.
Re: 2013. je tu... · Apr 8, 2013, 1:32 PM
Bitno da sada budemo u stalnom kontaktu, svi. Puno lakse cemo jedni drugima pomoci na taj nacin.

Mi mozemo pomoci na vise nacina, od neformalnog upoznavanja s investitorima do infrastrukture (web/servers) ako je uopce potrebna :)

Sve ostalo dolazi putem, praksa cini covjeka, skola samo ponekad.
Re: 2013. je tu... · Apr 8, 2013, 4:02 PM
htio sam negdje stisnuti like...ali ovi stari forumi to nemaju :)

Ja sam vec jednom dao otkaz (Adria24) da napravim isto to. Nakon 2-3 mjeseca ucenja objective-c sam dobio dosta dobar posao gdje sam zapeo skoro 2 godine. Sada sam opet s ovim GSovcima :)

U slobodno vrijeme sam krenuo radit aplikacije i igre za svoje guste i nekakve izazove. Jedva cekam objaviti neku igru za App Store.

Jeste li vi na FBu ili G+ pa da otvorimo nekakvu grupu jer te moderne tehnologije puno bolje rade od ovog foruma :)

Joj jednom, cestitam i znam kako se osjecas...i ova usporedba konzuma i gnjigovodstvenih aplikacija mi je EPIC ;)
Re: 2013. je tu... · Apr 8, 2013, 6:31 PM
Samo da se nadovezem na temu foruma kao sredstvo komunikacije. I dalje mislim da je najbolji medij za kompleksnu komunikaciju gdje imamo, kategorije s custom privacy postavkama, teme i mogucnost postavljanja razne multimedije.

Facebook Grupe su super za timeline feed, novosti i generalne rasprave, nesto poput one nase kategorije Neozbiljne diskusije :)

Mozda vec ima neki bolji alat, nesto napredno poput foruma ali da je puno jednostavnije sucelje. Zamisli kada bi Google napravio Forum.. vrlo vjerojatno bi ga ugasili za pol godine :)
Re: 2013. je tu... · Apr 10, 2013, 6:32 AM
Eto Dino onda ti razumiješ kako mi je. Na kakvoj igri radiš? Koji framework koristiš?

Slažem se s Edijem za forum, meni je najdraži, raspoređena je rasprava po temama i ne mora bit otvoreno. Inače na FB me nema još, a na G+ jesam.
Re: 2013. je tu... · Apr 10, 2013, 7:19 AM
Radim preradu Kvizic Kruzica :) tj Quiz Tac Toe (QQT).

Bilo bi dobro da mi svi tu koji prate forum ostave mail da ih dodam na TestFlight pa da mogu push-at svoje aplikacije/buduce igre njima za testiranje.

QQT nisam htio komplicirati pa je cisti Objective C, ali imat ce solidnu grafiku pa nece izgledati kao neka poslovna aplikacija :)

Planiram savladati Cocos2D...ali nisam siguran da li da probam neki drugi iOS framework koji se naplacuje...jer za dobar nije bed potrositi $100. Vidjet cu jos kasnije kada budem mogao vise vremena posvetiti tome.

Cini mi se da nas svih dosta jako drzi taj game development spirit :)
Re: 2013. je tu... · Apr 10, 2013, 7:39 AM
Aaaa, jako sam volija igrat Kvizic kruzic na kompu, odlična ideja i na mobu bi savršeno funkcioniralo!
Hehe, drži nas bome, ne mozes daleko od game deva :D
Ja ti mogu jedino Android verziju testirati (vrlo rado) :shifty:
Re: 2013. je tu... · Apr 10, 2013, 7:57 AM
:offtopic:
mozda zanimljiva vrsta foruma za prebacit se jednog dana: http://vanillaforums.org/

Sign in to reply

Replies are available for existing members only! For now 😅

Sign in