Poll na sajtu - "Sto vam je najvaznije kod igre"

Replies: 17 Views: 2,627 Started: Oct 10, 2005, 8:57 PM
Poll na sajtu - "Sto vam je najvaznije kod igre" · Oct 10, 2005, 8:57 PM
Sto vam je najvaznije kod igre:
A) Igrivost - 15 glasova, ?41%
B) Priča - 7 glasova, 19%
C) Cijena - 2 glasa, 5%
D) Vrhunska grafika - 10 glasova, 27%
E) Mogućnost vi?e igrača - 3 glasa, 8%

Ukupno glasova 37.

Evo zanima me vase misljenje na ovu temu. Mislim da na neki nacin to funkcionira....ukoliko je igrivost odlicna, grafika i prica unutar te igre mi nisu toliko bitni. Ukoliko postoji multyplayer, to je samo plus. Ako sam zadovoljan sa bilo cime sto mi je najvaznije, cijena mi je najmanje bitna. Najteze je definirati igrivost. To je ono nesto. Spoj vise stvari koje je tesko definirati. Mozda spoj muzike, grafike, multyplayera, sucelja, easy to use itd itd...ili jednostavno ono nesto.

Mislim da je to potpuno istina, jer tehnicki gledano, ljudi pri kupnji igara, cijenu gledaju posljednju. Nije da udjes u ducan, ili dodjes na sajt i trazis najjeftinije, nego jednostavno trazis ono sto ti je najbitnije.

Igre su luksuz, a ja osobno poznajem ljude koji su za taj luksuz davali i preko 300 kn.
Post #2 · Oct 10, 2005, 9:56 PM
Točno tako, igrivost je najva?nija, jer je glupo ako igraču igra dosadi nakon pola sata, ali naravno grafika i zvuk moraju biti dobri da bi pobolj?ali igrivost. A mislim da će (u biti, već je) u budućnosti multyplayer biti jako va?an jer je veći gu?t kad igra? protiv nekog pametnijeg od kompjutera.
Cijena je bitna, ali ne toliko :cool:
Post #3 · Oct 10, 2005, 10:23 PM
igrivost je najvaznija... recimo na prvi pogled da vidis neku igru da ful dobro izgleda, pocenes je igrat i ful ti se svidja, grafika, modeli, sve je strava za vidjet, a i onda... problem. Zasto ovaj debil od tipa nemoze otvorit vrata? i koje su to uopce boje za vrata, ma ustvari zasto bi uopce tu trebala biti vrata i zasto sam ja zabrijo na vrata. :) i nakon pola sata shvatis da je igra ful glupa...hocu reci da igrivost je ono sto drzi igraca da igra igru na promjenu ponasanja. da neprestano, skoro adiktivno igra po cijeli dan.. Da ne misli nista na drugo nego da misli na tu igru. Znam da neke od vas koji ste spilali avanture koje nisu bile narocitog izgleda ali vam je dalo za mislit, recimo u skoli bi skuzio kako rijesit neki slucaj, rpgase koji bi ubili boga ili prodali dusu vragu za dobar armor, te proveli sate nagomilavajuci beskonacne kolicine iskustva samo da bi bili bolji za jedan level vise od frenda, stratege koji bi znali se nazivcirat da bi lomili tipkovnice od bijesa, hvalili se danonocno kako sam sjebo ovog ili onog za jednu pobjedu, pucacina je nesto nevjerovatno, moze od vas ucinit monstruma i nepobjedivog stvora kojeg svi mrze, da ne govorim za tabaljku, skoro se i potuces za pravo. Takve igre koje rade ovakve efekte koje sam opisao, e to su prvoklasne i uspjesne igre jer imaju igrivost. A ne zato sto ova grafika u igri izgleda ful dobro ajmo se divit ovomu pa onomu, grafiku ljudi odmah zaborave. Evo primjer, zasto je Morrowind ful dosadna igra? zato sto kad pocnes igrat igru gledas sve i svasta, uuuuu ono , uuuuu ovo, kako strava je to, poslije vise ni ne gledas di ides samo lupas glupe NPCje jedanput dvaput i ides dalje.. Vise te ne zanima da li onaj izgleda ful dobro napravljen nego samo da ides dalje trazis nesto sta bi lupio. Meni je Morrowind dobar, ali sto ga dulje igram da bi ga najradije prestao igrat. Takve igre predjes samo jedanput. Ali opet je dobar markentiski trik. Ti podsvjesno mislis da u nastavku te igre da ces pronaci onu igrivost koja ti je obecanu u prvijencu. Recimo igras Quake 3, sta radis? smanjis detalje do kockastog da ti igra ne steka ni za zivu glavu dok igras LAN, pa zasto onda su se id-ovi modeleri trudili za onu plasticasto-lightning grafiku? Ja mislim da jedino dobra grafika bez koje igra ne bi bila igriva je xxx. E sad ako neko misli zasto sam toliko popljuvao grafiku, sta mi se olfa gadi? ja kazem ne, super je ako igra ima grafiku, ali znam nekoliko frendova koji tu i tamo bace emulatore/rom-ove igara s konzola (bez diskusije o konzola vs PC, molim) koje imaju niti 320x280, rijetke neke , ukratko sugavu grafiku jer im je zabavna u tom trenutku ili su se zasitili GTA 3 jer je dokurcio onaj kmica. Ne morate mi vjerovat za rijec ali neke starije igre su imale onu ludu igrivost nego neke danasnje nove s ultra grafikom. Ja nemogu razumjet ljude koji kupuju igre samo zbog grafike. Sta ne kuze da je grafika samo sminka za los proizvod?

PS.
da nekazem da ni mene nije grafika puno puta privukla, ali u 80% slucaja bi prestao igrat igru ili nikad je nebi zavrsio.

Evo kakve igre su extremno dobre po mom ukusu:

-Adv: (nema ih puno jer ne spilam avanture, nisam taj tip)
? ?Sanitarium, Grim Fadango...
-RPG: (tu bi popis bio podulji tako da cu stavit samo legendarne igre)
?H&S: naravno Diablo 1 i 2 (sa expanzijama), Dungeon Siege, FF
?D&D: Baldur's Gate 2 i BG2: Throne of Bhaal te NWN (exp)
?SP: Fallout 1, 2 i BoS, Daggerfall, Morrowind (ali prije...vise ne)
?MMO: nisam igrao puno njih, a ne mogu reci da su extremno dobre jer ovaj tip igra jako je razlicit, ali Conquer i Anarchy su dosta dobro napravljene
?FPS: Vampire: Bloodlines
-RTS: (opet bi bio podulji popis a i nesjecam se bas dobro)
? C&C, RA, Warcraft (serijal), Starcraft (Hacker 80% ocjena :) -D.R.)
-Action:
?FPS: DOOM legenda, imam neki dos emu pa znam ga bacit koji put :)Quake (serial), JK 2 i 3, UT (stime da mi se UT 2004 gadi, neznam zasto :))
?3PS/Adv: Tomb Rider (serijal, izgubio sam sve nastavke i stime zauvijek zavrsio s Larom)
-Drive: (inasce ne volim sumulacije voznje, tj. manje od avantura tako da nemogu nista napisati...

znam da sam nesto propustio ali umoran sam i vise ne mogu, kolabrirat cu... mozak mozda moze potisnut ali tijelo sve pamti...

PSS. nemoj te me jako popljuvat :) ovo pisem u neubrojivu stanju
Post #4 · Oct 11, 2005, 6:58 AM
Slazem se da je igrivost najvaznija.
Mislim da se ona postize atmosferom,pricom,zvukovima,jednostavnoscu igranja.Multiplayer je isto jako bitan.

Za mene mozda najigrivija igra je :
Star Trek - Armada

Je li netko igrao?Izasla je prije puno godina,ali..zvukovi,atmosfera,prica,jednostavnost a opet velike mogucnosti izbora taktike..posebno u multiplayeru.
Frendovi i ja je igramo godinama i jos nam nije dosadila!
Post #5 · Oct 11, 2005, 7:42 AM
Ovako..izrokat cu par igri koje su meni pojmovi igrivosti. I bas me zanima koliko vas je uopce culo za njih. In no particular order...
Total Soccer, Roketz, Death Rally, MotoRacer 1 (2 je shit), Elastomania i zbog osobnog ukusa Championship Manager (serial), Capitalism 2 i mozda recimo Sim City 3000. Sim City 4 tu je igrivost ubila grafika. Na masini od kompa mi je igra trzala, jer se jednostavno nije podnosila glomaznost gradova plus sto su igru full otezali.

E sada o cemu se tu radu. Recimo Need For Speed Underground je meni dobar prvenstveno zbog onih nabrijavanja, sredjivanja...i jos par detalja. Jer igrivost rade takve sitnice. I koliko god da NFS bio bolji od Death Rally, ja znam da cu za godinu dana sigurno bacit partiju Death Rally, dok za NFS cisto sumnjam. Ne znam...meni je fornije uturkivat se provit Farmer Ted-a, nego da mi je na autu odsjaj od ulicne lampe.

Mislim da igrivost cine sitnice...i to moze biti dovoljan sasvim mali broj njih, ali pravilno rasporedjene, tempirane, vrednovane itd, itd.
Post #6 · Oct 11, 2005, 3:09 PM
Gogy wrote:
Za mene mozda najigrivija igra je :
Star Trek - Armada

Igrao sam je.. Mogu reci da Space RTS rastura u zadnje vrijeme, ocekujemo nastavak igre ubrzo..
Nego slazem se da je jedna of najigrivijih igara, ali buduci ako nisi fan ST mozda ti se igra pokaze nerealno komplicirana, ali svidja mi se nejednakost jedinica u igri.. U masu RTS-a si imao ravnopravne jednice samo je ovaj crveni a onaj plavi. bez veze.. Veci je gust ako jednim Enterpriseom razbis Borgovsku Takticku Kocku, iako je malo nerealno :)
Post #7 · Oct 11, 2005, 5:30 PM
zola wrote:
[quote="Gogy"]Za mene mozda najigrivija igra je :
Star Trek - Armada

Igrao sam je.. Mogu reci da Space RTS rastura u zadnje vrijeme, ocekujemo nastavak igre ubrzo..
Nego slazem se da je jedna of najigrivijih igara, ali buduci ako nisi fan ST mozda ti se igra pokaze nerealno komplicirana, ali svidja mi se nejednakost jedinica u igri.. U masu RTS-a si imao ravnopravne jednice samo je ovaj crveni a onaj plavi. bez veze.. Veci je gust ako jednim Enterpriseom razbis Borgovsku Takticku Kocku, iako je malo nerealno :)[/quote]

Off-topic maybe:
Moji favoriti su Klingonci.
Igrajuci jako puno multiplayer zakljucio sam da je Borg mozda i najslabija strana u igri.
Kocke uzimaju 1000 dronova,pa su teske za izgradit,a Transwarp Gate po meni i nije neka prednost.
Klingonci imaju razorno specijalno oruzje i izvrsne Negh'Var brodove.
Jedino su slabi protiv Federacije,jer ona ima on specijalni Shield za Enterprise.

Anyway,ako ste koliko-toliko Trekkie fan,ovo ne smijete propustiti.
Igrao sam i ST Armada 2,ali je ona za mene katastrofa.
Nikakva grafika,jadna atmosfera,ne znam..bljak dojam.

Zato je jedinica vjecna.
Ova igra je idealan spoj jednostavnosti i igrivosti.
Post #8 · Oct 11, 2005, 7:50 PM
Igrivo je sve sta nije pretesko, tako da te ne zivcira puno, i da nije prelagano, da se ne osjecas ko retard. To je moja definicija, nije iz enciklopedije.
Post #9 · Oct 11, 2005, 8:15 PM
Igrivo je sve sta nije pretesko, tako da te ne zivcira puno, i da nije prelagano, da se ne osjecas ko retard

:clap: :clap:
To je moja definicija, nije iz enciklopedije.

:middle: :middle:
Post #10 · Oct 11, 2005, 9:24 PM
a ako se osjecas kao retard tu ti je lijepo Biblija, pa onda se neces osjecati kao retard nego kao retard varalica :) :middle:
Post #11 · Oct 11, 2005, 9:34 PM
zola wrote:
retard varalica :) :middle:

To je valjda najgora zadnja stepinica, granica, gejmera...ako ta spodoba uopce je gejmer.
Post #12 · Oct 11, 2005, 10:28 PM
Dule, pogodio si tematiku ;)

Nikola wrote:
Igrivo je sve sta nije pretesko, tako da te ne zivcira puno, i da nije prelagano, da se ne osjecas ko retard. To je moja definicija, nije iz enciklopedije.

Wrong, tj. nije wrong ali nije ni true! Znas sta je jos igrivo, kada npr. u Elastomaniji 100 puta zaredom igras isti level i zelis ga preci da vidis sljedeci, i dajes sve od sebe za taj cilj. Po meni igrivost je veca ako je igra i teza.

jedna od dobro poznatih i glanvih forumula za dobru igrivost je neizvjesnost + ono sto te ceka kada predjes ovaj level ili skupis nesto sto ce ti dati novo oruzje ili predmet.. uglavnom you get the picture. Znaci 'neizvjesnost + nove stvari', novih stvari (sto god to bilo) su kao neka nagrada sa prijasnji/dosadasnji trud i razlog da se igra dalje da bi naravno probao sve to novo, no te nove stvari nece/nisu zanimljive ako se i trenutacne stvari ne mogu iskoristiti na zarazan nacin koristanja istih.

Nadam se da ste me skuzili, pod 'nove stvari' mislim da bilo sta iz bilo kog zanra igre, bilo to oruzje u FPS-u, magija u RPG-u, vojnik u RTS-u, vozilo/traka u SIMULACIJAMA, itd...
Post #13 · Oct 12, 2005, 8:17 AM
edifreak wrote:
Dule, pogodio si tematiku ;)

Trudim se :P
edifreak wrote:

Nadam se da ste me skuzili, pod 'nove stvari' mislim da bilo sta iz bilo kog zanra igre, bilo to oruzje u FPS-u, magija u RPG-u, vojnik u RTS-u, vozilo/traka u SIMULACIJAMA, itd...

Totalno, totalno, totalno, totalno...jesam rekao totalno.

Kada igras NFS, nema veceg gusta od NOVOG spoilera, kada igras Diablo, nema veceg gusta od NOVOG maca, CM NOVI igrac, trener stadion, Capitalism novi ducan-veci prihod. Totalno true!!!!!!

Ima li to veze sa djetinjascu??? Recimo kako se malo djete veseli novoj igracki...ili hardware-as novoj grafickoj, auto-freak novom auspuhu...mislim na pravi zivot. Ili opcenito kako se ljudi vesele novim stvarima. Ili opcenito element iznenadjenja!

NPR!!!
Crimsonland.
Meni u toj igri (BTW zaboravio sam je prije napomenut kao igrivu do pakla) nema veceg gusta kada pokupim novi perk ili novo oruzje pa ga pocem masovno koristit, otkrivat sve njegove mogucnosti...ili novi tezi neprijatelj.
Ili na kraju krajeva GSI. Nove slike, nove razlike, iznova i iznova.
Novo stands for Neo. :cool:
Post #14 · Oct 12, 2005, 8:22 AM
kada npr. u Elastomaniji 100 puta zaredom igras isti level

Da, al elastomania se lijepo igra (ne pretesko), tj. ugodna je za igranje.
Post #15 · Oct 12, 2005, 9:10 AM
Siguran sam da to nisi pomislio kada si je prvi put zaigrao...
Post #16 · Oct 12, 2005, 11:23 AM
ja mislim da igrat jednu igru, moze ti bit samo tesko ako nisi skuzio bit igre, pravila, mogucnosti i prednosti, a ne osobna ogranicenja...
Post #17 · Oct 12, 2005, 11:40 AM
Pa da...svaka igra je na pocetku teska. Pa meni je najbolji primjer je Capitalism 2 meni. Ja kada sam prvi puta startao igru sam se prepao...doslovno nisam znao kako izac iz igre i di je exit.

A sada, ne da rasturam igru nego ono...po 5 miljardi $ godisnji prihod u igri. Sve je stvar do igraca, a ne do igre.
Post #18 · Oct 12, 2005, 12:35 PM
Ne mora nuzno biti tako, developer ako zeli moze uciniti igru nemoguce teskom a takvih i ima! Svi teze necemu poslje kraja/zavrstka igre (ono kada je predjes a zelis jos) i najbolje rijesenje je nova opcija tj. odkljuca ti se nova razina tipa "impossible" ;) neke igre imaju to!

Sign in to reply

Replies are available for existing members only! For now 😅

Sign in