What better place than here? What better time than now?

Replies: 21 Views: 4,047 Started: Nov 27, 2005, 3:13 PM
What better place than here? What better time than now? · Nov 27, 2005, 3:13 PM
Dakle, da napokon napi?em ne?to o sebi.

Kao i vas, zanima me razvoj igara, no vidim da vas je većina ovdje u programiranju dok mene uglavnom privlači game design. Nekog iskustva iz prve ruke jo? nemam (dobro, prije desetak godina sam s frendom napisao kratku igru "Ivica u ?umici" u BASICu za C-64, no to ne računam :)), ali namjeravam se aktivno baciti na posao najkasnije do jeseni ove godine. Bla, to sve sada nije toliko bitno jer trenutno imam neke druge prioritete.

Kao prvo, tu je Gamerilla, gaming blog koji radim s jo? jednim tipom (a koji jo? nije napisao ba? ni?ta, ali obečao je neki tekst za ovaj vikend i vezat ću mu crijeva u gordijski čvor ako me opet zajebe). S vremenom namjeravamo tamo predstaviti sve grupe koje se u Hrvatskoj malo ozbiljnije bave razvojem igara pa će na red doći i Generation Stars. Ako ste za, proveo bih s vama jedan mali intervju pa određena pitanja i odgovore upleo u glavni tekst (ne mogu planirati neki posebno dugački feature jer forma bloga tome ba? i nije prilagođena). No ne tako skoro, tek za tjedan-dva, mo?da i ne?to kasnije. Treba to pripremiti, a sumnjam da ću prije imati vremena.

Dalje, poku?ao bih povezati sve ljude koji se kod nas ozbiljno ili poluozbiljno bave ili namjeravaju baviti razvojem igara. Nema nas puno i mislim da bi svi profitirali od dijeljenja iskustava, a ako se mislimo izboriti za bolji tretman te djelatnosti u Hrvatskoj, morat ćemo se bar u nekoj mjeri organizirati. U slučaju da dovoljno ljudi bude zainteresirano, vjerojatno će trebati razviti neki community portal, kasnije mo?da nabaciti i kakvu konvenciju, ali o svemu u svoje vrijeme, idemo korak po korak.

Jo? jedna od stvari koje vidim kao prioritet je promijeniti mi?ljenje javnosti o igrama. Ljudi moraju biti educirani o tome ?to igre zapravo jesu i ?to mogu biti. Bez razumijevanja u ?irem dru?tvu bit će te?ko i?ta postići. Kako? Nemam pojma, svaki prijedlog je dobrodo?ao. :)

Idealno bi bilo napraviti nekakav dobro medijski popraćeni sajam igara na kojem bi naglasak bio na igrama drugačijim od onih koje vladaju mainstreamom, čisto da se ljudima poka?e kako nisu sve igre bezumne pucačine ili ?to već (naravno, nakon toga bi im trebalo pokazati i da su neke igre koje se na prvi pogled čine bezumnim pucačinama, glupim arkadama itd. zapravo puno vi?e od toga, ali prvo osnovne stvari). Problem je samo ?to za takav sajam treba PUNO novaca, dobra organizacija, čvrsta grupa ljudi koja bi iza svega stajala, veze i ?to jo? sve ne. Ali ako se stvari pokrenu, za godinu-dvije bi mo?da već i realno mogli razmi?ljati o nečemu takvom.

Igre bi svakako trebalo pogurati u vidokrug akademske zajednice i zainteresirati ih za medij. O igrama se treba pisati vi?e i pisati inteligentnije. Sad, mi ćemo se na Gamerilli truditi biti ?to bolji, no nemamo nekih iluzija o vlastitim sposobnostima. Mislim da kod nas ima ljudi koji bi to mogli raditi puno kvalitetnije, no većina osoba koje se kod nas bave pisanjem o igrama to rade jako traljavo. Na? cilj je potaknuti sposobne ljude da se pokrenu pa da se onda i sami mo?emo posvetiti onome ?to nas zapravo zanima - a to je razvijanje igara.

I situacija u obrazovanju se mora promijeniti. Poku?at ću se raspitati po sveučili?tima i ?kolama namjerava li itko uvesti kakav smjer usko vezan uz razvoj igara. Ako ne, mo?da bi neko od privatnih učili?ta bilo zainteresirano (dodu?e, prvo bi se trebalo utvrditi postoji li kod nas uopće dovoljan broj ljudi zainteresiranih za tako ne?to - to je usko povezano s podizanjem svijesti među ljudima pa bi na svim tim područjima trebalo raditi u isto vrijeme ili po dobro promi?ljenom planu djelovanja). U krajnjem slučaju bi mogli samostalno organizirati nekakav tečaj, no za to nam trebaju ljudi s iskustvom na polju izrade igara i pedago?kim vje?tinama, a sumnjam da takvih kod nas ima previ?e.

Za sad ću stati ovdje. Zainteresirani? Komentari, kritike, prijedlozi?

(Btw, kako bi na hrvatski preveli game developer? Razvijatelj igara? Mislim, to mi zvuči nekako nezgrapno.)
Post #2 · Nov 27, 2005, 3:35 PM
Razvijac igara....stvar navike....da si cuo razvijac igara onoliko puta koliko si cuo game developer nebi bilo toliko cudno.

Sve sto si gore naveo je jedna lijepa vizija koja zahtjeva mukotrpan rad, odricanje i sve sto je potrebno za uspjesnost nekog projekta. I gore navedeno se moze dogoditi kroz nekih 10 godina 100%-tne ustrajnosti jako uskladjene organizacije....cije sam clan i ja spreman biti.

Problem kod ove kao i svih drugih tematika u ovoj zemlji je mentalitet. Kada se piratsvo bude smanjilo na nekih sigurnih 20% (dakle da su izvori tocni...jer ovo sto oni sada kazu 60% nema veze sa istinom) i kada se pokaze lova u igrama...onda ce se drzava zainteresirati. Kada igre budu dizale BDP i izvoz...drzava ce biti zainteresirana. A kada gospodin kravata bude zainteresiran...onda ces imat sajmove o igrama u nedogled. Takav nekakav je princip. Kako se to cini....postepeno. Samo sto se kod nas to cini prepostepeno. Zasto?

Zato sto ljudi programiraju sve zivo samo ne igre. Zasto? Zato sto svugdje drugdje ima paraparaparapara osim u igrama. Ko je kriv za to? Drzava. Zasto? Jer ne kaznjava piratstvo i ne potice proizvodnju. I onda si developeri nabavljaju piratske verzije photoshopa, umjesto da im drzava omoguci povoljan kredit...ili popust ili stagod na kupnju tog photoshopa....ili sponzorira razvijanje hrvatskog photoshopa. Zasto? Jer je ovako jednostavnije...pirati przite...nema tu love.
Post #3 · Nov 27, 2005, 3:44 PM
Uglavnom zanimljivo i stvarno bi bilo lijepo da se jedan dan sve to realizira.
Post #4 · Nov 27, 2005, 7:06 PM
Firedule wrote:
Sve sto si gore naveo je jedna lijepa vizija koja zahtjeva mukotrpan rad, odricanje i sve sto je potrebno za uspjesnost nekog projekta. I gore navedeno se moze dogoditi kroz nekih 10 godina 100%-tne ustrajnosti jako uskladjene organizacije....cije sam clan i ja spreman biti.
Odlično. Mada, mislim da je procjena o 10 godina pretjerano pesimistična, mislim da bi već nakon 3-4 godine predanog rada situacija ovdje mogla biti puno bolja.

Problem kod ove kao i svih drugih tematika u ovoj zemlji je mentalitet. Kada se piratsvo bude smanjilo na nekih sigurnih 20% (dakle da su izvori tocni...jer ovo sto oni sada kazu 60% nema veze sa istinom) i kada se pokaze lova u igrama...onda ce se drzava zainteresirati. Kada igre budu dizale BDP i izvoz...drzava ce biti zainteresirana. A kada gospodin kravata bude zainteresiran...onda ces imat sajmove o igrama u nedogled. Takav nekakav je princip. Kako se to cini....postepeno. Samo sto se kod nas to cini prepostepeno.
Je, a vjerujem i da ti je jasno da se ni?ta od toga neće desiti samo od sebe. Ako ?eli? izrađivati igre, mo?e? poku?ati otići van (a da bi tamo uspio mora? imati jeben portfolio i/ili zavr?en neki visoko specijaliziran studij i puno sreće), čekati da se ne?to promjeni (sretno s tim) ili uzeti stvari u svoje ruke. Nije da se ima ?to razmi?ljati, ne?

Zasto? Zato sto ljudi programiraju sve zivo samo ne igre. Zasto? Zato sto svugdje drugdje ima paraparaparapara osim u igrama. Ko je kriv za to? Drzava. Zasto? Jer ne kaznjava piratstvo i ne potice proizvodnju.
Za poticanje proizvodnje se sla?em, ali mislim da u vezi piratstva dr?ava ba? ne mo?e puno učiniti. Danas su ljudima piratizirane igre lako dostupne preko neta, ne vidim na koji način bi to dr?ava mogla kontrolirati. Najveći problem je nepostojanje kulture kupovine originala ?to je uglavnom uzrokovano nevjerojatnim cijenama (i to ne samo nevjerojatnim za na?e uvjete, cijene igara kod nas su valjda među najvi?ima u Europi). Čak i da je piratstvo iskorijenjeno, sumnjam da bi klinci imali para za čestu kupovinu originala, a nije lako ni onima koji imaju neki stalan izvor prihoda. Dakle, ako svojim proizvodom ne cilja? na strano tr?i?te - bummer.
Post #5 · Nov 27, 2005, 10:23 PM
Zato sto svugdje drugdje ima paraparaparapara osim u igrama

Ovo Dule nije točno :naughty: Negdje sam pročita da gejmerska je industrija među najprofitabilnijim u svijetu (mislim među prva tri čak).. I da se velika lova zarađuje.
[Ne znam dali se ovo tvoje odnosilo na HR ili općenito]
Ako misli? na kod nas, onda se sla?em, ali ne mo?emo svi očekivati samo da dr?ava djeluje, zato smo mi tu da pokrenemo to...
Post #6 · Nov 27, 2005, 11:49 PM
@ Mate
Naravno da sam mislio na domacu situaciju....zna se da se game industrija pocela polako mjeriti sa filmskom industrijom, sto je zbilja zastrasujuce. Problem je sto se ne vidi potencijal, a piratstvo to samo dodatno otezava.

Sto se tice piratstva, sto drzava moze uciniti. Samo usporedis kazne u Njemackoj i ovdje za piratiranje...i vec ti je sve jasno...tamo se ljudi NE usude baviti piratstvom. E sad...usporedjujes nas sa Njemackom...hvala bogu, nego skim? Pa necu nas valjda sa Albanijom i Bugarskom usporedjivat (te dvije zemlje sam uzeo zbog stope piratstva).
Da godisnje izadju 10 domacih naslova igara, i da se bar malo utezi zedj za igrama...stekla bi se barem nekakva navika kupnje original igri.

Koliko god se kupovina original igri cini utopijom, jer logika nalaze da ces radije kupit igru od 20 kn nego igru od 350 kn :roll:
Treba ljudima dat do znanja da je to fuj, ne to, bljak, hrac, pljuv, jer imas domaci jeftiniji legalni proizvod ili nesto drugo. Zabranit velike marze trgovcima na strane igre. Na kraju krajeva...malo izracunajte.
Cijena proizvoda + postarina + carina + marza + PDV = cijena strane igre....nije ni cudo da se to popne na vrtoglavih 300 kn. A pazi ovo Cijena proizvoda + marza (koju moze odrediti domaci proizvodjac) + PDV = niza cijena domace igre. Bolja matematika jel tako? Samo sto ljudi misle da ce ih se ismijati ako kupe original, a ne piratsku verziju igre.

@Insane_cobra
Slusaj, planiraj za 10 napravi za 4 uspjeh....planiraj za 4 napravi za 10 godina neuspjeh. Mozda djeluje ko pesimisticno razmisljanje ali ustvari nije. Pogledaj sto se napravilo u zadnjih 4 godine po tom pitanju pa mozes procijeniti koji tokom stvari teku. BTW ja sam uvijek za djelovanje.
Post #7 · Nov 28, 2005, 3:24 AM
Da hoce, covjek moze postati bog.

Nemam puno vremena za diskusiju u koju bi se rado upleo pa cu kratko.

Algoritam je taj koji radi monopol, ostali se drze mrvu ispod njega. Algoritam dize cijene igrama do 400% radi slabe potraznje koja je opet uvjetovana istom cijenom. Mi, Generation Stars, cemo se potruditi promjeniti stvari u hrvatskoj, necemo prodavati strane igre nego si jednostavno necemo dopustiti prodaju nasih igara sa cijenama visim od 100kn!!!!
Ako se malo bolje raspitate, vidjet ce te da se nase igre bolje prodaju od stranih ovdje u HRV. To je samo zato sto su jeftinije, pa koja ce budala kupiti Warcraft 3 za 400kn? Samo teski FANOVI i nitko drugi! Da je igra 100kn onda bi ju mozda i ja kupio; pa radije bih drzao na polici orginal kutiju + sve popratno sto dolazi sa igrom nego Spindle cd od par kuna.

Game Developer se kaze "Razvojni tim igara" ... tako sam vidio na mnogim domacim sajtovima.
Post #8 · Nov 28, 2005, 11:21 AM
edifreak wrote:

Game Developer se kaze "Razvojni tim igara" ... tako sam vidio na mnogim domacim sajtovima.

Cek, cek...pa sta si ti lud? Sta nije game developer jednina, a razvojni tim bi trebalo bit vise ljudi?
Post #9 · Nov 28, 2005, 11:40 AM
Da ali kako onda reci "Razvojni Developer" .. mozda "Razvojni Proizvođač"... hmm moze biti
Post #10 · Nov 28, 2005, 5:38 PM
Uff...greska, Greska. Develop je razvoj kaj si ti zabrijo. Razvijac razvoja... razvojni developer :lol:

Osoba koja razvija softver...igre...programer i tocka.
Post #11 · Nov 28, 2005, 5:58 PM
Al otisli smo offtopic.

Sto se tice opcenito softver (legalno) u ovoj zemlji...takve inicijative bi trebale mahom pokretati institucije, udruge, i firme kojima je u interesu legalan softver. Nadalje...Institucije poput ministarstva znanosti i tehnologije...ne rade nista...ustvari ajmo ovako...

Ovom problematikom umjesto da se bave gore navedeno ministarstvo i jos neka, onda Microsoft Hrvatska, udruge i savezi poput Saveza Informaticara Hrvatske....time se bavi MUP, ministarstvo financija i pravosudje. Da istina, to njih treba zaokupirat...ali glavnu rijec trebaju vodit onima kojima je to u glavnom interesu.

Nije stvar samo ukinut piratstvo...stvar je i da potrosaci mogu biti u mogucnosti, odnosno platezno sposobni kupiti taj original softver...pa covjece u ovoj zemlji se podrazumjeva da kupis takve stvari kod pirata...mislim HAALOO. Nedavno je pokrenuto u ex-sovjetskoj zemlji...dali Bjelorusija il negdje...gdje ce drzava ulozit nekoliko milijardi dolara u izgradnju centra gdje bi se okpuili najbolji programeri te drzave i probali konkurirati Silycon Valley-u. Naime njima se vise neda trosit masne pare na Microsoftove proizvode. Ne kazem ja da treba novi Silycon valley...ali da treba pomak od ovog...treba sigurno.
Post #12 · Nov 28, 2005, 11:16 PM
Ovakoc... Mislim da nema smisla tro?iti snagu na borbu s piratima, tj. ljudima koji prodaju piratske igre preko oglasnika. Čak i da ih sve zatvori?, ljudi će naći načina da nabave ilegalne kopije. Da nema povoljnog broadbanda, na?li bi neki treći način, ljudi su snala?ljiva stvorenja.

Ulaganje u sustave za?tite također nema puno smisla, sve za ?to postoji ?iri interes krekira se kad-tad. Da ne spominjem grozote poput StarForcea koji osobno smatram malicioznim softverom. Da se mene pita, s tim smećem bi se postupalo isto kao i sa virusima i drugim programima koji preuzimaju kontrolu nad korisnikovim računalom. Koliki god ja bio legalist i koliko god htio da se igre koje su jo? uvijek u prodaji ?to manje piratiziraju, nikad ni na jednu svoju igru ne bih stavio to đubre. Vjerujem da ne bi ni većina developera, ali na?alost, odluke o softverskoj za?titi obično donose izdavači.

Mislim da su jedine mjere koje se mogu donijeti u vezi piratizacije pozitivni poticaji, a ne restrikcije. Treba kupcima dati razlog da kupe original, a ne zabranjivati kupovinu kopija. Nekoć su to bile luksuzne, neobične kutije sa hrpom zanimljivih i značajnih dodataka, a danas, u doba početaka digitalne distribucije mainstream naslova, to bi mogli biti popusti na ostale igre istog izdavača, nagradne igre itd. Također treba smanjiti cijene, no uz model developer-publisher-retailer to je prilično te?ko. Hvala bogu, pojavljuju se alternative (ajde, bilo ih je i prije, shareware bum u 90ima recimo).

Visoke cijene nisu problem samo kod nas, ali u zadnje vrijeme su stvarno prevr?ili svaku mjeru. Nije kriv samo Algoritam, kriv je i Videotop, a vjerojatno i drugi manji distributeri (mislim da ih ima jo? nekoliko). Protiv pirata se bore visokim cijenama ?to je suludo, a ljudi koji kupuju te igre i to im dopu?taju su jo? luđi. Mar?e koje oni deru na očekivane hitove su nevjerojatne (ne zaboravimo da tvrtke dobijaju i povrat PDV-a). Kupujte vani, jeftinije je, a ako na?i prodavači imaju imalo soli u glavi, shvatit će da se protiv pirata mogu boriti samo ni?im cijenama. Dodu?e, to bi moglo dovesti i do potpunog kraha tuzemne distribucije (jer na?i distributeri su slijepi i pohlepni, to su već nebrojeno puta pokazali), ali neka ih. Ru?i ?to ne valja i gradi ponovo.

Dio krivnje je i na samim kupcima i na na?em gaming tisku. Klinci (koji kod nas jo? uvijek čine glavninu kupaca) su razma?eni i jednostavno moraju igrati sve hitove i moraju ih igrati čim se pojave. Pa ?to ako su trgovine prepune sjajnih budget izdanja, klinci su sve to odavno odigrali zahvaljujući piratima, a neke sjajne igre ih uopće ni ne zanimaju jer ih je domaći gaming tisak naučio da s prezirom gledaju na arkade, konzole i manje-vi?e sve ne-mu?ke igre. Tako valjda samo kod nas Wik & the Fable of Souls, jedna od najcjenjenijih indie igara u zadnje vrijeme, mo?e dobiti ocjenu 40/100 (Hacker 115).

Ma, idem ja u krevet. Ukratko, treba mijenjati sve.

A ?to se game developera tiče, oni nisu samo programeri. :)
Taj naziv obuhvaća sve ljude koji sudjeluju u izradi igre, ne samo programere. Tvorci igara? Uh...
Post #13 · Nov 28, 2005, 11:38 PM
Imas definitivno zdravo razmisljanje! I like you...don't get cocky ?:D or gay... :naughty:

Slazem se da su svi krivi...svatko pomalo i to je dovoljno. Pazi i online gaming portali takodjer...kada vec pljujemo po tisku i medijima. Svi rade recenzije mega naslova ala GTA...na 10 gaming portala mozes procitati 10 recenzija koje se razlikuju po nekoliko rijeci...a recenzija o najboljoj indie igri? 1? Mozda... No to ce se vrlo, vrlo, vrlo uskoro promijeniti Mark my words!!

Slazem se sa svime sto si gore rekao pa glupo da sada potvrdjujem sto si rekao. Pazi...ako se poradi malo na piratima, malo na medijima, malo na distributerima, malo na izvozu i uvozu igara i domacoj proizvodnji stvari bi se puno poboljsale. Ako samo ukines piratstvo...opet su ti original igre 300 kn i opet nisi nista napravio....pogotovo ako ih casopisi itd i dalje guraju. Uglavnom, veliko je to klupko. I treba velika masinerija da bi ga razmrsila. Ako ides na neku zescu revoluciju, trebas imat potporu od puno ljudi, i puno "jakih, visoko pozicioniranih" ljudi. I to sve pod motom kruha i igara. Meni nebi bilo veceg uzitka doc na drzavni turnit u spilanju Warcrafta i to da se dogadja u Rijeci. Nadjes 50 sponzora i bez beda se to odrzi...samo treba jako puno truda, htijenja, odricanja, rada itd itd.

Kruha i igara.

Ne znam koliko godina imas, ali imas razmisljanja za pokrenut nesto. Ako si mozemo pomoci, to bi bilo strasno. Vise o ovome na nekom drugom mjestu.

Taj naziv obuhvaća sve ljude koji sudjeluju u izradi igre, ne samo programere. Tvorci igara? Uh...
Upravo tako!!
Post #14 · Nov 29, 2005, 12:02 AM
Bas zato nas ja volim prozivati Indie Developerima, jer smo samostalni i jadni se borimo protiv sustava koje ne dopusta lagan uspon ni sa idejom od milijun dolara.

Korak po korak, mi idemo dalje, idemo naprijed. Samo nam drzava moze stati na put, a to bi bilo zalosno tj. to vec je zalosno :cry:

Neka meni netko kaze zasto ja moram placati mirovnisko i zdrastveno ako to ne zelim, zasto ako slomim nogu svejedno moram platiti sve troskove, zasto ljudi moraju placati mirovinsko ako su vec u penziji? Zasto je sve tako sjebano, zasto? Kakvi su to poticaji za mlade?

Piratstvo je jedan od mnogih problema koje treba rijesiti, a drzava ih sigurno nece rijesiti masovnim kaznama i akcijama protiv toga. Da se bar novac ulaze u promicanje umjesto u sprecavanje takvih zlocina ako se uopce tako mogu nazvati, nisu pirati krivi, kriv je sustav koji mi se gadi.

Ako od Ginka sada ne zaradimo dovoljno za temeljni kapital Obrta ili Trgovackog drustva onda JA OSOBNO idem / pucam na inozemstvo sto je nazalost jedini izlaz ako ne i spas (od cega da zivimo). A jednog dana ako stanem na noge kako treba, jebemu mater ako nesto osobno ne poduzmem da se stvari pocnu mjenjati!!

(ispricavam se na ostrim rijecima)
Post #15 · Nov 29, 2005, 12:16 AM
Edi se nesto naljutio :lol:

Da nazalost surova istina je da proizvodnja igara nije samo programiranje igara....nego ima masu (na kvadrat) popratne problematike.

Treba ziro racun...ok. Sto treba za ziro...statisticki broj, sto treba za statisticki broj....rjesenje, sto treba za rjesenje...zahtjev, sto treba za zahtjev...puno muke.

Ok. Imamo igru!! Gotov proizvod...da, da, da...rjesena stvar. Sprzis stavis u kutiju i prodajes....a-ha...da, da peace of cake.

Protiv sustava i njegovih pravila se ne moze. Nauci pravila i od njihovih nedostataka napravi korist. Rasturi i onda mjenjaj pravila. Like the matrix. I onda poklopis slusalicu i kazes where we go from there is a choice I leave to you....

Al sam u sumi.
Post #16 · Nov 29, 2005, 12:49 AM
Ne znan za?to ste toliko zapeli protiv Dr?ave kao sistema.
Ne mo?ete očekivati da će netko tra?iti ba? nas i dati nam pare i reći "ajde radite" prvo se trebamo dokazat.
Edi ako ti slomi? nogu ni?ta ne plaća? ako si zdravstveno osiguran, a zamisli kad nitko nebi plaća to? zamisli samo koliko tro?e bolnice na zavoje, opremu, doktore.. ma sve.. i tko to treba financirat? jel opet Dr?ava? Tko treba davat mirovinu - opet Dr?ava, gradit ceste - Dr?ava.. itd da ne nabrajam.
Dr?ava ne mo?e sve financirati.

?to se tiče piratstva. Svakako to treba ukinut, ali zamislite dali bi mi kao udruga postojali da nije piratsva? Bi vraga... zaključak:
Za potro?ače je piratstvo dobro, za proizvođače ne
Mislim da Dr?ava ne mo?e spriječiti piratsvo, jedino neke za?tite CD-a to mogu
Post #17 · Nov 29, 2005, 12:55 AM
Čisto par ne previ?e povezanih rečenica:
-Kada piratstva i bilo kojeg drugog načina nabave ilegalnog softwarea ne bi bilo, u ovakvoj situaciji i s ovakvim cijenama odlučivao bih se za kupnju stvarno, stvarno kvalitetnih proizvoda, provjerenih, (po mojim mjerilima).
-A situacija je takva da postoji hiperprodukcija igara (kao i svih drugih proizvoda), gdje je upravo njihova besplatna dostupnost razlog zbog kojeg ih koristim, a nikako kvaliteta ili neki moj veliki interes za njih.
-Pretpostavljam da i svatko drugi ima neki istančan ukus za igrice koji je naravno u ovim uvjetima pomalo problijedio
-Sad zami?ljam 2 situacije: da sve postojeće igrice mogu nabaviti za 20 kn - kupio bi ih mo?da 7-8 godi?nje, a ako bi to bio nekakav svjetski prosjek, hiperprodukcija bi se nastavila; a da dođu 300-400 kn - 1 godi?nje s puno muke, a ako bi takav bio prosjek - ne znam ?to bi se dogodilo, ali mislim da ne bi bilo dobro, te?ko je zaključiti ovako na brzinu
-Jedna europa universalis 2 se radila 10 godina ili vi?e, sama ta činjenica ti daje neki poseban osjećaj kad ju igra?, taman i da je sranje, a nije; a ?ta kad igra? neku igricu sklepanu za par mjeseci sa bud?etom boli glava - ni?ta, jedno veliko ni?ta, nadivi? se grafici i baci? je u smeće jer jednostavno nije dobra, igriva, zanimljiva
-u manageru je akumuliran rad i znanje kroz godine i godine - ima? filing da se netko trudio da to napravi
-iako su 2 gore spomenuta naslova isto donekle iskomercijalizirana (prilagođena da zadovolje ?to ?iri spektar igrača, mainstreamizirana), ipak je ostala neka dra? u njima
-serem bezveze i ispričavam se eventualnim čitaocima na onome ?to je trebala ispasti misao, a ispalo je mučenje za ?ice i ine elektroničke sklopove koji su jedva progutali ovo, komp mi se kida preko pc-speakera kako sam spaljen
Post #18 · Nov 29, 2005, 1:01 AM
Eee drzava ima para za sve, od ubiranja poreza na SVE, ja bi radije komunizam nego ovo - majke mi!!!! Dok je i bio svi su zivjeli genijalno. Starci su mi imali otvorenu tvrtku, nisu morali placati nista, jednom godisnje porez na dobit i nis drugo...ma jebeno, ocu ja to!!!! a sada kao udruga imas 10 puta gore uvjete samo da bi drzavni proracun bio veci za 5%, ma jebe mi se za proracun, milijarde se potrose na gluposti, ok za ceste ali znam npr masu udruga koje dobivaju preko 100'000 kuna za projekte koji ne mjenjaju ama bas nista!!!!!

Ova drzava ne valja, to sto je prije isao sav novac u beograd za vrijeme juge (radi cega smo se i osamostavili - jedan od razloga) to uopce nije bio bed, jer danas je situacija jos gora, ima toga masu masu i sve se moze naci na netu. Danas je dokazano gore i nema druge. Ja sam za komunizam i bivsu jugu, bez obzira sto neznam sta to znaci komunizam. Hrvat sam i nije me briga za nacionalnosti, ja volim ljude a ne crte po papiru. E i drzava radi ceste znas zasto, da bi dodatno ubrala jos para, sta ce mi cesta od koje imam samo vece troskove, neka ljudima osiguraju zivot prvo. I za zdrastveno, nije ti sve osigurano, to je samo ona osnova isto kao i kod autiju.
Covjek je statisticka brojka za svaku vlast.

Postujem sve koji postuju i mene, volim zivot. Jedva cekam pomoci onima kojima pomoc treba, jer drzava to napraviti nece
Post #19 · Nov 29, 2005, 1:20 AM
ja bi radije komunizam nego ovo

Bit ću kratak - ne ponovilo se.. :naughty:
Edi nije sve kako misli?, da su u komunizmu ru?e cvale on bi opsta...a danas vidimo da ga nema...
Post #20 · Nov 29, 2005, 9:25 AM
Ne, ne....ne okretat na politiku. Svaka diskusija koja krene u ovoj drzavi dodje na politiku. Sta smo trazili to smo dobili. Doci ce doba kada kapitalizam bude pao, kada se nacije budu zasitile potrosackog drustva i tocka. Naucit pravila igre i igrat se u pravom zivotu. Znaci Edi, ne ic offtopic. Ono da smo trazili osamostaljenje zbog Beograda su price za malu djecu. I ono sto je Tudjman dizo hajku krajem 80-ih i palio narod da cemo svi zivjet od turizma i velikih placa....blablabla....ajmo se koncentrirat na problematiku industrije igara.

Barufa je imao jednu kvalitetnu tezu, a to je takozvana hiperprodukcija igara. Mislim da je tocno da proizvodjaci igara na neki nacin i imaju korist od tih pirata. Svi koji kupe npr diablo...original i kopiju ce doc na battle net igrat multyplayer...pravi fanovi ce posjecivat i sajt itd itd...da ne nabrajam dalje...dakle svi oni utjecu na branding igre i tima koji je proizveo igru, i oni opet mogu iskoristit te igrace. Ovo je cisti primjer da samo treba znat pravila igre i iskoristit ih u svoju korist.

Pa i mi...imamo ovu godinu 100 000 downloada jer su sve freeware igre, i zahvaljujuci tome masu ljudi zna za nas. Da je to jedna ili dvije lose retail igre mislim da bi ta brojka bila znatno manja. Mi smo znali da to treba tako, pa smo tako i napravili. Upravo u svrhe dizanja rejtinga i branda.
Post #21 · Nov 29, 2005, 9:26 AM
Ne, ne....ne okretat na politiku. Svaka diskusija koja krene u ovoj drzavi dodje na politiku. Sta smo trazili to smo dobili. Doci ce doba kada kapitalizam bude pao, kada se nacije budu zasitile potrosackog drustva i tocka. Naucit pravila igre i igrat se u pravom zivotu. Znaci Edi, ne ic offtopic. Ono da smo trazili osamostaljenje zbog Beograda su price za malu djecu. I ono sto je Tudjman dizo hajku krajem 80-ih i palio narod da cemo svi zivjet od turizma i velikih placa....blablabla....ajmo se koncentrirat na problematiku industrije igara.

Barufa je imao jednu kvalitetnu tezu, a to je takozvana hiperprodukcija igara. Mislim da je tocno da proizvodjaci igara na neki nacin i imaju korist od tih pirata. Svi koji kupe npr diablo...original i kopiju ce doc na battle net igrat multyplayer...pravi fanovi ce posjecivat i sajt itd itd...da ne nabrajam dalje...dakle svi oni utjecu na branding igre i tima koji je proizveo igru, i oni opet mogu iskoristit te igrace. Ovo je cisti primjer da samo treba znat pravila igre i iskoristit ih u svoju korist.

Pa i mi...imamo ovu godinu 100 000 downloada jer su sve freeware igre, i zahvaljujuci tome masu ljudi zna za nas. Da je to jedna ili dvije lose retail igre mislim da bi ta brojka bila znatno manja. Mi smo znali da to treba tako, pa smo tako i napravili. Upravo u svrhe dizanja rejtinga i branda.
Post #22 · Nov 29, 2005, 3:14 PM
Danas mi je bilo nekako naporno na faksu.

Sign in to reply

Replies are available for existing members only! For now 😅

Sign in