Replies: 19Views: 6,910Started: Dec 20, 2005, 2:36 PM
AJAX - Asihronyc Javascript And XML · Dec 20, 2005, 2:36 PM
Da li ste culi za ovu stvar. Naj naprednija stvar u svetu web dizajna i sajtova. Svi znate da je javascript jako mocna stvar i da sa tim e mozete da radite sajtove sa pomeranjem prozora i sve sto zelite moze lepo da se uradi da izgleda graficki fenomenalno cak i igricu mozet eraditi i gomliu stvari interaktivnih sa korisnikom.
Kad se jos tu doda i neki od serverskih jezika ASP PHP ili CGI web sajt postaje mnogo mocna stvar. Ali jena stvar je uvek predstavljala veliki problem i uvek je kvarila celu stvar. Sprecavala je da sajt bude kao jedna celina i jedan program. Zato sto kad od ste hteli nesto da uradite na serveru PHP-om ili ASP-om ili CGI-em morali ste d arefreshujete stranicu ili d apokrecete drugu da bi se to izvrsilo.
Ali tome je doso kraj. AJAX je uveko sajtove u WEB 2.0 eru. Pomocu AJAXA i XML-a i Java scripta moze da se na jako lak nacin napravi sajt koji moze potpuno da radi bez i najmanjeg refreshovanja stranice. Ceo se lepo ucoita i sve super radi a da pri tome mogu da se koriste serevrske stvari mysql i to uz pomoc php-a ili asp-a ili cgi-a.
Ovo sam probo i mnogo mocno radi. Doduse ima tu jos da se provale neke stvari moram jo si XML da naucim ali gledajte sta su ljudi radili sa AJAXom i JavaScriptom. Demo UserName: demo Password: demo
prpbajte prvo da pogresite sifru da vidite sta kaze.
Post #2 · Dec 21, 2005, 7:21 PM
Meni ne radi link, isao sam na sajt al se ne snalazim jer sam zaboravio cirilicu
Uglavnom strava zvuci ali jednu stvar ne razumijem, ako sve radi bez refresha sta to onda znaci da bworser non stop pinga sajt, dere bandwith i dosta drugih muka stvar
Post #3 · Dec 21, 2005, 7:48 PM
Koliko kapiram,ne refresha se jer se koristi javascript.
Post #4 · Dec 21, 2005, 11:40 PM
edifreak wrote:
Meni ne radi link, isao sam na sajt al se ne snalazim jer sam zaboravio cirilicu
Uglavnom strava zvuci ali jednu stvar ne razumijem, ako sve radi bez refresha sta to onda znaci da bworser non stop pinga sajt, dere bandwith i dosta drugih muka stvar
Pazi ovako za link neznam sto neradi meni radi super. Probaj da ga refreshujes ili nesto meni radi.
Kad sam reko da nerefresuje stranicu to znaci da ni najmanje neucitava vec postojevce podatke slike i ostalo sto je na sajtu. Saj se refreshuje jedino kad recimo kliknes na neko dugme na stranici on pokrene taj ajax koji pokrene neki php koji se nevidljivo izvrsi i koji vrati podatke na glavnu strabnicu u formatu koji god pozelis i to ti se prikaze. Eto kao program u windowsu mnogo jaka stvar ako radis nesto ozbiljno pogeldaj za to na netu jako je jednostavno a puno znaci
Post #5 · Dec 21, 2005, 11:46 PM
Da,mislim da se radi pomocu XMLHttpRequest objekta u Javascriptu. Preko tog javascript objekta serveru se salje upit a server kao rezultat upita vraca XML/HTML.
Anyway,ovo svakako vrijedi pogledati.
Post #6 · Dec 22, 2005, 12:18 AM
E bas to Gogy mnogo dobra stvar a jako laka. Taj objekat ima samo par metoda i to tje to
znaci -- pocelo je. Uskoro cemo imat virtualni komp na netu. Samo ce ti trebat monitor, tastatura i mis, mozda cak ni to.. ili mozda sam u sumi?
Post #10 · Dec 22, 2005, 9:36 PM
U ?umi si...
Post #11 · Dec 23, 2005, 2:52 PM
Lepo kazes krenulo je samo treba serveri da se razviju i da brzina interneta znatno poraste ali za desetak godina ko plati mesto na serveru imace online komp i trebaceti smao neki monitor koji komunicira sa netom i to je to jebote koje cudo
Post #12 · Dec 23, 2005, 2:55 PM
Miskec wrote:
Lepo kazes krenulo je samo treba serveri da se razviju i da brzina interneta znatno poraste ali za desetak godina ko plati mesto na serveru imace online komp i trebaceti smao neki monitor koji komunicira sa netom i to je to jebote koje cudo
a onda cemo mi na?oj djeci pričat kako smo mi imali tastaturu, mi? i asembler.
Post #13 · Feb 11, 2006, 4:30 PM
UF ovo je odlično... jo? sam kada bi to znao napraviti strava izgleda stvarno... moze se maltene napraviti OS u broweseru
Post #14 · Feb 14, 2006, 2:49 PM
E da i jo? sa primenom jave ili java scripta mogu da se rade i igre mada ne preterano yahtevnje jer su spori ali docice i dan kad budu i 3d igre radile tako strava
Post #15 · Feb 15, 2006, 6:59 PM
Ma ovo je stvarno odlicno... e jeste vidjeli jos jednu dobru stvar. online editiranje slika (tako nesto) sa puno efekata raznih... evo link: http://imagemagick.org/script/examples.php
po meni se ovo isto cini kao jako dobra stvar...
Post #16 · Feb 15, 2006, 9:04 PM
Fora stvar, sa CSS-om se vec moze pola tih efekata izvesti u jednoj liniji koda. Vec sam koristio neke za GS sajt. A ako spojim i javu sa CSS-om onda efektima nema kraja - u web browseru (osim vatrene lisice u kojoj pola svijetskih standarda ne radi)
Post #17 · Feb 16, 2006, 1:24 PM
Sta se stvarno pola tih efekata moze izvesti sa CSS-om ?? Aj molim te ako je istina da mi dadnes koji link