[DEV] Collapsing Building

Replies: 40 Views: 112 Started: Apr 8, 2013, 3:07 PM Page 1 of 2
[DEV] Collapsing Building · Apr 8, 2013, 3:07 PM
Inspiracija: Vector, Canabalt, Gink :)

Platforme: Windows, Mac, Linux, Android, (iPhone i iPad možda kasnije jer nemam ni Mac, ni iPhone/iPad, ni 400$ potrebnih licenci za AppStore ($99) i MonoTouch ($299)

Opis igre: Tijekom razornog potresa, zgrada se počinje urušavati, cilj je izaći živ iz zgrade.
Nivoi su dijelovi jedne ogromne zgrade i sastoje se od određenog broja katova koji se urušavaju.
Na putu će se igraču naći razne prepreke, zidovi, stolovi, stolice, ormari i sl. koje će trebati preskočiti, provući se ispod njih ili ih razbiti (npr. neke zidove, vrata ili staklo)
Možda će biti i određenih predmeta za skupljati.
Igračem se upravlja klizanjem prsta po ekranu.

- Napeta akcija
- Nasumično generirani nivoi
- Automatsko prilagođavanje težine (što bolje igraš, teže je i obrnuto)

Dodatno: Ovo je moj prvi game dev projekt nakon poduže stanke u razvoju igara tako da želim da projekt bude relativno kratak i manjeg opsega, da ga uspješno dovedem od početka do kraja i obuhvatim sve faze izrade i objave igre.
Da stvari budu jednostavnije, igra je 2d, single player, bez umjetne inteligencije.
Unatoč tome, mislim da će igra biti zabavna.
Kako bih ipak ostvario neki napredak od davnih dana nikad dovršenog klasičnog platformera :skiffy: , ovaj put je u igri cross platform java library libgdx, igra podržava različite rezolucije i omjere ekrana, te ima realistični fizikalni model rušenja kojeg simulira Box2d library.

Video:
Prototip - Prvi gameplay video jako rane verzije igre. (Video nije javan)
http://www.youtube.com/watch?v=U54R-s-0H2A

Alpha - multiplayer video v0.2
http://www.youtube.com/watch?v=FjwwPUAm5nA

Download:
**Pre-alpha ver. 0.0.5***
DOWNLOAD Win/MacOS/Linux
DOWNLOAD Android APK
Re: [DEV] Collapsing Building · Apr 8, 2013, 3:43 PM
Opa, ovo izgleda jako zanimljivo. Iako jos ne kuzim kako se uspjesno izvuci iz bilo koje zgrade :) ali jedva cekam probati!

Daj bilo kakve radne verzje cim budes imao priliku da se malo igramo.

Za iOS mozes koristiti i Corona2D SDK koji u sebi ima simulator koji cak i na Windowsima radi. Skini SDK i pokreni osnovni ultra-simple demo, dovoljno da se totalno uzivis kada vidis sto mozes s par linija koda :)
http://www.coronalabs.com/products/corona-sdk/
Re: [DEV] Collapsing Building · Apr 10, 2013, 6:35 AM
Dogovoreno, postat ću igru za tjedan, dva kad napravim još neke stvari.
Pogledao sam Corona SDK, odlična stvar, mogao bi s tim onda napravit port na iOS kasnije. Samo ću trebat naučit Lua jezik. Prvo se fokusiram na to da završim igru.
Re: [DEV] Collapsing Building · Apr 17, 2013, 8:52 PM
Evo prvi gameplay video rane alpha verzije igre. (Video nije javan)
http://www.youtube.com/watch?v=U54R-s-0H2A

Inače, lik sam trči, a slidanjem prsta lijevo ili desno mu se mijenja smijer, odnosno prema gore skače, a prema dolje se kotrlja.
Sva grafika su placeholderi, a muzika je ubačena samo u video.

EDIT:
Mali update - zadovoljan sam trenutnim stanjem i napretkom, verziju koju ćete moći zaigrati očekujte najkasnije 04.05. :)
Re: [DEV] Collapsing Building · Apr 22, 2013, 1:52 PM
Wow! Odusevio si me :) Totalno lajkam igru i jedva cekam igrati!

Da te pitam usput, animacija ovog lika koji trci, to je iz one igre sto lik skace po krovovima? Jel moguce negdje nabavit te sprite-ove da se i ja poigram dok ne nadjem nekog da nacrta something unique?
Re: [DEV] Collapsing Building · Apr 22, 2013, 1:53 PM
Jebeno! Jedva cekam :)
Re: [DEV] Collapsing Building · Apr 22, 2013, 2:01 PM
Evo jos jedan kandidat za beta testiranje. :) Hoce to bit na Macu ili iPhoneu?

Daj napravi na dnu vrata da covjek izadje... ko covjek :D

Kad budes spreman, lako te bacimo u vratu da prezentiras igru pred 100 ljudi u Zagrebu. Za pocetak :D
Re: [DEV] Collapsing Building · Apr 22, 2013, 4:50 PM
:oops: Iznenadili ste me svojim reakcijama, nisam očekivao da će vam se igra tako svidit! Pogotovo ovako nedovršena.
Puno mi to znači i daje samopouzdanja i jak vjetar u leđa :)
Svi komentari, a pogotovo kritike su dobrodošli!
edifreak wrote:

...animacija ovog lika koji trci, to je iz one igre sto lik skace po krovovima?

Da, lik je iz igre Canabalt. Svidila mi se kvaliteta animacije pa sam ga odlučio iskoristit za početak. Spriteove imaš ovdje original koje sam ja skinuo i ovdje nakon moje obrade (prozirnost, veličina, razmak i sl...)

Firedule wrote:
Hoce to bit na Macu ili iPhoneu?

Mac je već podržan (Java), a na iPhoneu će bit ako zaradim dovoljno love da nabavim potreban hardware i licence, a toga ima dosta:
Mac + iPhone + Xamarin.iOS ($300) + Apple dev acc ($100)
Znači minimalno desetak tisuća kuna, ako kupim rabljeni Mac i iPhone.

Firedule wrote:
Daj napravi na dnu vrata da covjek izadje... ko covjek :D

Hahaha, ovo je dobro! Nisam mislija da će itko primjetit :D
Bit će mu u prizemlju vrata umjesto zidova sa strane da može pobjeć... u sljedeći level! Osim naravno u zadnjem levelu gdje će napokon izaći iz zgrade - trenutak prije nego se uruši do temelja.

Firedule wrote:
Kad budes spreman, lako te bacimo u vratu da prezentiras igru pred 100 ljudi u Zagrebu. Za pocetak :D

Na što misliš? Zar ljudi rade prezentacije za to? :shifty:

Inače, za rok sam si postavio završiti igru u 7. mjesecu, idući tjedan ću početi skupljati ponude od freelancera za grafiku.

Subscribajte se na ovaj topic ako već niste :pray:, da vam novosti koje stavljam ovdje stignu na mail, ovdje ću stavljati i testne verzije.
Re: [DEV] Collapsing Building · Apr 22, 2013, 8:19 PM
Hvala za teksture, ako se budem igrao s necim cu to iskoristit, dobro je za draft verziju igre. Imas li neki gotov algoritam kako vrtit sprite animacije unutar jedne teksture gdje je npr. kao i ovdje pola animacije u vise redova?

A sto se tice izlaska ovog lika iz zgrade, ovo je totalno kao Canabalt Prequel. Prvo se urusava zgrada a kad izadje onda se grad rusi gdje u Canabaltu trci po krovovima :) totalno dobro :D iako pretpostavljam ne zelis da bude povezano, ali totalno ispada tako i svidja mi se :)

Can't wait for more updates!
Re: [DEV] Collapsing Building · Apr 22, 2013, 9:44 PM
Ne vrtim teksturu direktno nego ih prvo podijelim u zasebne animacije.
LibGDX ima jako dobar način za animaciju spriteova.
Ako gledaš onaj moj sprite sheet primjetit ćeš da je u prvom redu animacija za trčanje, u drugom za skakanje i padanje i četvrtom za kotrljanje.
LibGDX već ima klasu Animation (API, source) koja olakšava korištenje animacija.
Ovako radim animacije:
- Najprije učitam texturu, dakle cijelu ovu sliku
playerTexture = new Texture("data/playersprite60x48.png");

- Napravim niz regija, u ovom slučaju u taj niz stavim 16 frameova iz prvog reda texture koji predstavljaju animaciju trčanja, isto je i za ostale animacije.
TextureRegion[] anim = new TextureRegion[16];
for (int i=0; i<=15; i++)
anim[i] = new TextureRegion(playerTexture, PLAYER_SPRITE_WIDTH*i, 0, PLAYER_SPRITE_WIDTH, PLAYER_SPRITE_HEIGHT);

- Za stvaranje animacije, proslijedim konstruktoru Animation klase taj niz i vrijeme koliko traje jedan frame animacije
playerRunRight = new Animation(PLAYER_FRAME_DURATION, anim);

- Klasa Animation ima metodu getKeyFrame(float stateTime, boolean looping), pa kod renderiranja proslijedim vrijeme metodi u klasi Player koji ovisno u kojem je stanju igrač (trčanje, skakanje, kotrljanje...) vrati frame one animacije koju treba renderirati (ovdje je opet primjer za trčanje, ali imam i za sva druga stanja u kojima se igrač može naći)
public TextureRegion getKeyFrame(float stateTime){
switch(playerState){
...
return playerRunRight.getKeyFrame(stateTime, true);
...

I taj TextureRegion iscrtam na ekran u render klasi draw metodom.

Što se tiče usporedbe s Canabaltom, igra mi je uzor što se tiče atmosfere, animacije, ispoliranosti, glazbe i napetosti, ali osobno nisam u njoj uživao jer mi je frustrirajuća i nema cilja (ne volim baš igre u kojima ne možeš pobijediti nego igraš dok na izgineš). I naravno, divim se uspjehu te igre :)
Re: [DEV] Collapsing Building · Apr 22, 2013, 10:36 PM
Upravo zato ti ne gine uspjeh s ovom igrom. Stvarno unikatan pristup ovom tipu igara i bas zato sto je tesko pronaci nesto novo vidim ogroman potencijal.

Hvala za objasnjenje kako animacija radi, gotova logika uvijek pomaze! Jedva cekam napisati neki tutorial na osnovu svojih novih nauka u HTML-u 5 kako bih drugima ustedio sate koje sam ja utrosio.

Sve sto si rekao za Canabalt se slazem, c&p :)
Re: [DEV] Collapsing Building · May 4, 2013, 5:46 PM
Pozdrav ljudi!
Evo i prve verzije koju možete zaigrati.
Mali disclaimer na početku, ovo je pre-alpha i dosta toga će se još mijenjati, ali svakako cijenim bilo kakav feedback pa ako imate neke prijedloge ili kritike slušam vas :) !

DOWNLOAD Win/MacOS/Linux

DOWNLOAD Android APK
Re: [DEV] Collapsing Building · May 6, 2013, 2:20 PM
Trenutno nemam nikakav Android, sva 3 koja sam imao sam ih se rjesio :)

Jel imas neki savjet kako pokrenut na windowsima .jar kao aplikaciju?
Re: [DEV] Collapsing Building · May 6, 2013, 2:37 PM
Doubleclick bi trebao raditi ako imas instaliranu javu...
ili
java -jar collapsingbuilding.jar
Re: [DEV] Collapsing Building · May 7, 2013, 10:48 AM
Double click i nista :/ jel znas mozda neki pouzdan servis gdje mogu kroz browser ili ako ima caka da kroz lokalni html file pokrenem igru u browseru? Thanks!
Re: [DEV] Collapsing Building · May 7, 2013, 10:51 AM
Probaj iz command linea cd u folder pa onu komandu gore. Jedino mogu napravit bat skriptu koja ce to pokrenut. Na moja 3 kompa radi s doubleclickom ili tom komandom.
Imas instaliranu javu 7 update 21?
Ovo je standalone aplikacija a ne applet pa ga ne mogu ugraditi u html
Re: [DEV] Collapsing Building · May 7, 2013, 1:26 PM
Imam upravo tu verziju ali sam jedva skuzio kako pokrenut :) neovisno o tome dodje mi nekakav error:

C:\Users\Edi\Downloads>"C:\Program Files (x86)\Java\jre7\bin\java.exe" -jar collapsingbuilding.jar
Exception in thread "LWJGL Application" com.badlogic.gdx.utils.GdxRuntimeException: com.badlogic.gdx.utils.GdxRuntimeException: OpenGL is not supported by the video driver.
at com.badlogic.gdx.backends.lwjgl.LwjglApplication$1.run(LwjglApplication.java:113)
Caused by: com.badlogic.gdx.utils.GdxRuntimeException: OpenGL is not supported by the video driver.
at com.badlogic.gdx.backends.lwjgl.LwjglGraphics.createDisplayPixelFormat(LwjglGraphics.java:211)
at com.badlogic.gdx.backends.lwjgl.LwjglGraphics.setupDisplay(LwjglGraphics.java:181)
at com.badlogic.gdx.backends.lwjgl.LwjglApplication.mainLoop(LwjglApplication.java:122)
at com.badlogic.gdx.backends.lwjgl.LwjglApplication$1.run(LwjglApplication.java:110)
Caused by: org.lwjgl.LWJGLException: Pixel format not accelerated
at org.lwjgl.opengl.WindowsPeerInfo.nChoosePixelFormat(NativeMethod)
at org.lwjgl.opengl.WindowsPeerInfo.choosePixelFormat(WindowsPeerInfo.java:52)
at org.lwjgl.opengl.WindowsDisplay.createWindow(WindowsDisplay.java:229)

at org.lwjgl.opengl.Display.createWindow(Display.java:303)
at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:845)
at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:754)
at com.badlogic.gdx.backends.lwjgl.LwjglGraphics.createDisplayPixelFormat(LwjglGraphics.java:208)
... 3 more
Re: [DEV] Collapsing Building · May 7, 2013, 1:34 PM
Hm... zato i ne radi double click jer se igra samo sruši :skull:
Greška kaže da driver ne podržava OpenGL...
Igra zahtjeva podršku za OpenGL 1.5, a pošto to imaju sve grafičke u zadnjih 10 god, vjerojatno je stvar u driveru od grafičke.
Koju grafičku imaš u tom kompu i koju verziju drivera?
Re: [DEV] Collapsing Building · May 7, 2013, 2:36 PM
Hmm.. to i mene čudi.

Imam dosta novi laptop (Intel i3, Win 8, 64bit, 4GB, Intel HD Graphics - sto god to znacilo). Uglavnom nikada nisam imao tih problema a sada kada testiram WebGL koji radi preko OpenGL-a sve vrti super. Imas jos kakvu ideju kako testirati to?
Re: [DEV] Collapsing Building · May 8, 2013, 12:25 AM
Imam i ja u laptopu Intel HD graphics (3000), a u starome isto neku Intelovu integriranu grafičku (GM965 mislim) i na oba laptopa igra radi bez problema, tako da bi sigurno morala i na tvome.
Možda da probaš najnovije drivere s intelove stranice, ako ti nije tlaka, ne znam šta drugo:
https://downloadcenter.intel.com/

Napravio sam mali update, isključio sam umiranje jer trenutno postoji jedan bug u frameworku zbog kojeg igrač pogine čim takne zid.
Ako vas zarobe padajući katovi možete resetirati level sa "R".
DOWNLOAD Win/MacOS/Linux
Re: [DEV] Collapsing Building · May 8, 2013, 8:47 AM
Imam zadnji driver :/ ali sam se sjetio da imam mac i na njemu radi bez problema. Kratko: odusevljen sam! Znam da treba jos dosta raditi na sitnicama kako bi ugladio igrivost, izostrio kretanje jer je sada skoro kao da klizi, da je postepeno sve vise prepreka itd.

Vjerujem da ces to jos mjenjati pa cu strpljivo cekati sljedecu verziju za testiranje igrivosti. Meni je vec sada super-igrivo, bacio sam hrpu partija :) jos me niti jednom nisam "poginuo" osim sto sam namjerno probavao da vidim kako se fizika ponasa :)
Re: [DEV] Collapsing Building · May 8, 2013, 10:46 AM
Znam da si zauzet i drago mi je da si uspio ipak zaigrati igru i da ti se sviđa!
Isto me malo muči zašto nije htjelo raditi na tvom drugom laptopu, nadam se da nece i drugi s tim imati problema :-/

U pravu si, ima još puno posla tu, definitivno me zanimaju sve kritike u vezi kretanja jer je to ključno za postići dobar osjećaj igranja, taj dio mora biti savršen.

Leveli će se još dosta mijenjati, uvest ću različite širine katova i horizontalno scrollanje kamere, da vidim kako će to utjecati na igrivost.
To bi trebalo biti u sljedećem updateu koji ću postaviti najkasnije 20.05.
Re: [DEV] Collapsing Building · May 8, 2013, 10:54 AM
Za bilo kakvo sudjelovanje u game dev. cu uvijek pronaci vrijeme :) duša traži!

Jos cu probat par stvari na svom laptopu pa ti javim kad tad.

Dao bih prijedloge kretanja ali me prvo zanima sto je kontoler: tastatura, screen swipe, screen tapping kao tastatura, etc.? Definitivno treba manje klizati tj. ubrzati reakciju promjene smjera.

Usput mi pala ideja na pamet kako malo zakomplicirat pa da izbacim to iz sebe, definitivno ne moras to prihvatit :) Dakle, znas onaj stup ispod kojeg se moras zakotrljat.. e, pozelio sam vidjeti isti takav stup koji samo stoji a da je gore rupa.. prakticki ga trebas gurnit a kako vec imas box2d kolizije, uvijek je pametnije skociti u gornji dio da srusis stup i trcis dalje prema rupi. Neznam da li si uspio skuziti ali mi je pomisao da je to u igri fora.. svidja mi se interakcija s objektima koji imaju realnu fiziku.
Re: [DEV] Collapsing Building · May 8, 2013, 11:28 AM
Input je na mobitelu i tabletu swipe, to mi je primarno da radi savršeno, na računalu će biti tipkovnica.

Ubrzat ću promjene smjera onda za iduću verziju, pa ćemo vidjeti koliko će to poboljšati igrivost, ideja mi je bila da malo prokliže samo nemam tu animaciju pa izgleda čudno.

Nisam zadovoljan kako sada radi mijenjanje smjera u zraku, zanima me što ti misliš o tome, da li dopustiti igraču da promijeni smjer kretanja usred skoka (kao super mario npr) ili da ostavim da dok je u zraku zadržava smjer u kojem je skočio (kao što je u stvarnosti). Ili možda nešto između ;)

Sviđa mi se ta ideja za stup, shvatio sam što želiš reći, samo trebam smislit neki način da igrač shvati da može prevrnuti taj objekt, da nije čvrsta prepreka. Mislim dodati u igru razne komade namještaja pa bi to možda moglo poslužiti.
Re: [DEV] Collapsing Building · May 9, 2013, 9:24 AM
Skretanje u zraku mi se cini super bas kako je sada, na pola realno kao i u drugim arkadnim (ne-realnim) igrama :)

Ono sto sam malo osjetio da mi nedostaje, a mozda sam u krivu je kotrljanje u zraku. Npr. radi skoka padam prema procjepu gdje se treba zakotrljat i lupim kotrljanje u zraku da brze proletim cim doletim ali ne uspjevam jer cekam da prvo dodirnem tlo sto rezultira da uvijek na kratko trcim u zid. Mozda bi bilo dobro, mozda nebi, jesi ti probavao to?

> da nije čvrsta prepreka

Da, namjestaj kao npr. daska obicna bi bila dobra za to skuzit. Ali jedva cekam vidjet kako ce izgledas s drugim predmetima po levelu.

Jos me dodatno zanima, kako se ovaj box2d ponasa ako imas npr. loptu u igri i skocis na nju? jel ko prava lopta ili neka kocka/kvadrat?
Re: [DEV] Collapsing Building · May 9, 2013, 9:46 AM
Šta se tiče kotrljanja u zraku (i skakanja dok je igrač već u zraku), dobro si primjetio, trenutno igra ignorira kotrljanje dok igrač ne dotakne tlo i to rezultira trčanjem u zid. U pravu si da bi to trebalo promijeniti.
Mislio sam napraviti da igra ignorira te kontrole prvih nekoliko milisekunda od skoka, a ako nakon toga igrač pritisne npr. kotrljanje, dok je još u zraku, da igra to zapamti i zakotrlja lika čim dotakne tlo, tako da pritisak tipke ne mora bit tako precizan.
Isto je i sa skakanjem kad treba skočiti više puta za redom.
Implementirat ću to za iduću verziju, pa ćemo vidjeti kako se ponaša.

Box2d podržava razne oblike, linije, pravokutnike, krugove, poligone, te kombinacije svega toga.
Na primjer, ovoj igri igrač je pravokutnik s (polu)krugom za noge - nešto kao oblik kapsule ali bez gornjeg kruga.
Ako bi igrač skočio na loptu odnosno krug, lopta bi se odbila po zakonima fizike, a igrač kliznuo s nje. Lopta bi se ponašala kao prava lopta i nije predstavljena kao kvadrat.
Mogu postati ovdje Box2d render igre ako te zanima.
Re: [DEV] Collapsing Building · May 9, 2013, 10:16 AM
Odlicna ideja, to da pamti kontrole do prvog moguceg izvrsavanja.

Ako nije pre-kompleksno mozes. Uvijek me zanimaju takve stvari :) Igram se malo s Corona2D koja isto ima Box2D pa razmisljam kako napraviti nesto poput Ginka koristeci taj engine. Gink ce vrlo vjerojatno biti obican kvadrat ili mozda na rubovima (noge) kruzici, ako to ima smisla.
Re: [DEV] Collapsing Building · May 9, 2013, 10:57 AM
Igra koja mi dosta sliči na Ginka je Happy Fall, ne znam jesi li je igrao, čini mi se da je u toj igri lik ustvari krug.
Mislim da je i za Ginka dosta da bude krug što se fizike tiče, ne treba ti pixel-perfect collision, ionako može izgledati čudno da lik stoji u zraku jer jednim kutom svog pravokutnika još dodiruje tile.

Inače b2d ima problem kad kvadrat klizi preko ovako spojenih tileova kao na slici dolje, ponekad "zapne" na spoju 2 tilea i više ne mrda, zato se obično stavi krug za noge ili se tileovi spoje u jedan dio da nema tih spojeva između.

Ovaj kvadratić i pravokutnik na vrhu i dnu igrača su senzori i ne sudjeluju u sudarima.

Evo moj b2d render
User posted image
Re: [DEV] Collapsing Building · May 9, 2013, 11:09 AM
> Happy Fall

Bome, kad sam vidio screenshot sam skoro odustao od Ginka :) salim se, nebih ali ful je podsjetilo dok nisam pogledao video, ipak ima razlika, dovoljno za pokusat napravit Ginka.

Imas pravo za kvadrate, kuzim problematiku. Definitivno ide krug u ginka, dapace, bolje ce klizit na rubovima.
Re: [DEV] Collapsing Building · May 14, 2013, 9:26 AM
Poprilicno mi se svidja. Jedino sto mislim je da ce se trebat uvrstiti neki novi elementi u igru jer bi brzo moglo postati monotono.

Ne znam kako, ali mislim da bi bilo fora da se nekako moze kao u ginku bacit bomba pa odvaliti blok na kojem stojis kako bi se malo ranije spustio na kat ispod.

U svakom slucaju, BRAVO! Sada bih i ja programirao nesto :) ( a da nije WhoAPI :P )

Sign in to reply

Replies are available for existing members only! For now 😅

Sign in