Pocetnik...

Replies: 112 Views: 30,101 Started: Oct 16, 2005, 7:08 PM Page 1 of 4
Pocetnik... · Oct 16, 2005, 7:08 PM
evo poceo sam nedavno programirati u visual studiu express (vb, c#, prije sam nesto programirao i u VB 6.0)

zanima me sa kojim jezikom da pocnem (koji je jednostavniji, efikasniji i sl.) - VB.net ili C#.net ?

zanima me i dali netko mozda zna kakav dobar link za ucenje programiranja 2d/3d igara preko directx - a

hvala unaprijed!
Post #2 · Oct 16, 2005, 8:51 PM · edited Oct 2, 2008, 4:47 PM
---------
Post #3 · Oct 17, 2005, 10:33 AM
VB i C#, sve ovisi o vlastitom ukusu.. svi briju na svoje, svaki ima svoje prednosti.
Ako ces raditi aplikacije onda uzmi nesto od toga dvoje, VB je popularniji pa se mozda malo lakse snadjes jer ima vec masu tutoriala ali ne manjka ih ni za C#.
Ako planiras raditi na igrama onda ti ne preporucujem nista drugo od C++!! :D ali nemoj jos na .NET framework .. izpraksiraj obicnu sintaksu C-a i nastavi raditi na VC++-u jer za njega nema sta nemozes naci online, ima i masu ljudi koji te mogu poduciti for free i svaka im cast, zbog takvih sam i ja danas tu :D
Post #4 · Oct 17, 2005, 4:46 PM
tnx.

mislim da cu poceti sa vb6 ili vb.net- om
a kasnije cu se prebacit na c++
Post #5 · Oct 17, 2005, 5:13 PM
Ok, good luck ;)
Post #6 · Oct 17, 2005, 5:22 PM
edifreak wrote:
Ok, good luck ;)

tnx,

btw mucim se sa pronalazenjem dobrih tutoriala za game developing za vb6
zna nezko mozda koje dobre?
Post #8 · Oct 17, 2005, 5:49 PM
edifreak wrote:
Ovisi, zelis li raditi igre koristeci DirectX ili bez njega?

Ovdje sam skoro sve vezano za DX naucio:
http://externalweb.exhedra.com/DirectX4VB/index.asp

hvala, to sam trazio
radit cu uz pomoc directx - a :thumbsup:
Post #9 · Oct 17, 2005, 5:56 PM · edited Oct 2, 2008, 4:47 PM
----------
Post #10 · Oct 17, 2005, 6:46 PM
DXM wrote:
[quote="edifreak"]VB i C#, sve ovisi o vlastitom ukusu.. svi briju na svoje, svaki ima svoje prednosti.
Ako ces raditi aplikacije onda uzmi nesto od toga dvoje, VB je popularniji pa se mozda malo lakse snadjes jer ima vec masu tutoriala ali ne manjka ih ni za C#.
Ako planiras raditi na igrama onda ti ne preporucujem nista drugo od C++!! :D ali nemoj jos na .NET framework .. izpraksiraj obicnu sintaksu C-a i nastavi raditi na VC++-u jer za njega nema sta nemozes naci online, ima i masu ljudi koji te mogu poduciti for free i svaka im cast, zbog takvih sam i ja danas tu :D

Kako to da je VB popularniji i da ima vise tutorijala?[/quote]

Dobro pitanje! :P
Post #11 · Oct 17, 2005, 8:37 PM
Meni kao laiku, cini sa kao laksi jezik i user friendlier od C++. I onda ako netko zeli probat (ono da vidi dali ce mu se svidjet), radije krece sa VB-6. A kako ima JAKO puno ljudi koji zele probati raditi igre, i zele se okusati...rezultat je takav kakav je.

Dok sa C++ krecu ljudi bas koje zele, znaju sto hoce / sto im treba.
Post #12 · Oct 17, 2005, 8:45 PM
Najbolje je ostaviti se ćoravoga posla :middle: :m4t3: i baviti se uzgojem rijetkih biljaka :joint:
Post #13 · Oct 17, 2005, 10:36 PM
Firedule wrote:
Meni kao laiku, cini sa kao laksi jezik i user friendlier od C++. I onda ako netko zeli probat (ono da vidi dali ce mu se svidjet), radije krece sa VB-6. A kako ima JAKO puno ljudi koji zele probati raditi igre, i zele se okusati...rezultat je takav kakav je.

Dok sa C++ krecu ljudi bas koje zele, znaju sto hoce / sto im treba.

Dijelom imas pravo.VB je laksi i jednostavniji.
Ali ne bi mu ja preporucio VB6..To je ipak jezik star 7-8 godina..vrijeme ga je vec pregazilo.
Iako mi je osobno jako jako drag,i sam radim u njemu,ipak je ogranicen u pogledu razvoja igara.Posebno vecih.I inace,malo tko u game dev industiji trazi znanje VB-a.
Ono sto vi radite u njemu,to je vec na limitima njegovih mogucnosti,to je prava umjetnost.
C# nije tako tezak a svakako bi ga bilo dobro nauciti jer je to jezik buducnosti.

Moj prijedlog:
Ili C++ ili C#.
Post #14 · Oct 17, 2005, 10:57 PM
Gogy wrote:
Ono sto vi radite u njemu,to je vec na limitima njegovih mogucnosti,to je prava umjetnost.

Puno hvala na lijepim rijecima. Sa ostatkom teksta se slazem u potpunosti, pa i mi planiramo ici dalje. Jer tesko da se moze konkurirat svjetskom (a i domacem ma koliko siromasno bilo) sa igrama napravljenim u VB-u. Uskoro cemo se lijepo zahvalit VB-u...reci mu da je dao najbolje sto ima, ali da nama treba vise.

Na kraju krajeva GS temelji su postavljeni na VB-u. :thumbsup:
Post #15 · Oct 17, 2005, 11:59 PM
Gogy wrote:
[quote="DXM"][quote="edifreak"]VB i C#, sve ovisi o vlastitom ukusu.. svi briju na svoje, svaki ima svoje prednosti.

Kako to da je VB popularniji i da ima vise tutorijala?[/quote]

Dobro pitanje! :P[/quote]
Logicno, jer VB postoji puuuuuuno duze :) osim .NET-a, C# i VB.NET su zajedno krenuli... uostalom, vec sam rekao da je za game dev najbolje ici na C++ ali ja tvrdim da se sve to moze i u VB-u (mrvu sporije) :D
Post #16 · Oct 18, 2005, 1:31 AM
VB.NET ili C# je isto, samo je različita sintaksa.

Evo moje preporuke, ako si du?e vrijeme radio u vb6, onda uzmi vb.net jer je ista stvar kao i C# samo druga sintaksa, a puno...puno jači od Vb6...tako da bje?i od vb6.
Uskoro izlazi VB8, tako ako bude? i?ao na VB, pogleda? hoće? li VB7.1 ili VB8....tj VB.NET 2005
Ako ?eli? saznati barem djelomično snagu novog .NET-a i VB8, pogledaj ?ta novoga donosi vb8..odnosno vb.net 2005

http://msdn.microsoft.com/vbasic/whidbey/default.aspx

Ako bi se dr?ao C sintakse, onda mo?da bolje C++, ma iako ja svima preporučujem da bje?u od tog jezika, nema smisla s njima ni?ta radit ako ne radite neko low level programiranje, a razlika u performansama između C++-a i .NET-a je toliko mala da jednostavno.........ja bi sebe proglasio ludim kad bi izabrao C++ zbog kojih 50 ms br?eg izvođenja.
Post #17 · Oct 18, 2005, 12:50 PM · edited Oct 2, 2008, 4:47 PM
----------
Post #18 · Oct 18, 2005, 3:20 PM
tnx, svima!

jos cu vidjet kako cu dalje, samo znam da imam jos puno toga za nauciti :cool: :thumbsup:
Post #19 · Oct 18, 2005, 3:23 PM
Uglavnom, i Nikola ti zeli puno srece i uspjeha, sta god radio, samo da ide malo i nama u korist :D.
Post #20 · Oct 18, 2005, 3:25 PM
Nikola wrote:
Uglavnom, i Nikola ti zeli puno srece i uspjeha, sta god radio, samo da ide malo i nama u korist :D.

dali cu moci hostati igre koje napravim (ali dobre, ne smece) na vasim serverima?
:thumbsup:
Post #21 · Oct 18, 2005, 3:35 PM
e jos jedno pitanje :pray:

gdje mogu skinuti irene2d engine?
Post #22 · Oct 18, 2005, 3:41 PM
Zasto da ne? Ako bude kvalitetne, mozemo se dogovoriti i oko izdavanja. :thumbsup:
Post #23 · Oct 18, 2005, 4:35 PM
Da bas, zasto ne :D

Irenu mozes skinut u IN-DEVELOPMENT podforumu, odmah na vrhu ;)
Post #24 · Oct 18, 2005, 5:59 PM
edifreak wrote:
Da bas, zasto ne :D

Irenu mozes skinut u IN-DEVELOPMENT podforumu, odmah na vrhu ;)

ok! :D
Post #25 · Nov 20, 2005, 9:11 PM
Kako to da nitko ne spominje DarkBASIC i Blitz3D? Radi se o vrlo pristupačnim development paketima baziranim na basicu, oba imaju sjajnu podr?ku i vi?e su nego iskoristivi za manje i srednje projekte (ili prototyping većih). Ono, ako se namjerava? ozbiljno baviti programiranjem igara, kad-tad morat će? naučiti C++, ali nekim ljudima je to overkill i bespotrebno tro?enje energije. A i ugodnije je početi sa nečim jednostavnijim, ne?

Btw, pozdrav svima! :)
Napisat ću ne?to vi?e o sebi drugi puta, sad sam u maloj ?urbi.
Post #26 · Nov 20, 2005, 9:27 PM
Insane....make yourself at home...
Post #27 · Nov 20, 2005, 10:01 PM
Slazem se s tobom Insane ali neki od nas vise ne idu u skolu i vise nema vremena sa probavanjem jezika sto bih ja rado i radio. Sada moramo izabrati nesto u kombinaciji najlakseg/najoljeg i da se sto prije moze nauciti. Ja sam manje-vise vec izabrao i idem na VC++ 6.0 jer je najbrzi za naucit a to mi je jako vazno.
Post #28 · Nov 20, 2005, 11:17 PM
idem na VC++ 6.0

i ja ću se oku?ati :D
Post #29 · Dec 27, 2005, 8:41 PM
Postoji li u Ireni kakva funkcija za Colision ili je treba rucno raditi?
Post #30 · Dec 27, 2005, 10:41 PM
I2DEx.

I vidjet ces svakojake funkcije, medju njima mozes naci GetDistance koji moze jako dobro posluziti za svakojake detekcije medju kojima je najpopularnija i CPU free cirkularna detekcija.. A imas GetAngle, Rect nesto nesto i tak..ima uglavnom, ali nema poligonastih i custom shape detekcija - poligonaste mozes naci u API-ju a custom shape treba sam isprogramirati jer nisu bas jednostavne... bla :)

Sign in to reply

Replies are available for existing members only! For now 😅

Sign in