Replies: 51Views: 69,258Started: Nov 9, 2005, 10:02 PMPage 1 of 2
Pravljenje ozbiljne 3D igrice · Nov 9, 2005, 10:02 PM
Pozdrav svima u Generation Stars-u!Ja se poslednje 3 godine bavim game developmentom.2 godine sam ucio a poslednjih godinu dana radim na Enginu,World Editoru i sastavljanju ekipe.Do sada sam skupio oko 10 ljudi koji bi mogli da rade na igrici.Nazalost,vecina nece ni da pocne dok se nenadju pare.Neki jednostavno nece,dok drugima zaista trebaju pare.Voleo bih da napravimo ozbiljnu igricu na kojoj mogu da se zarade dobre pare.Ja radim u Visual C++ i koristim DirectX 9,a poznajem solidno i OpenGL.Dosta sam uradio oko World Editora i Engina ali ima jos dosta da se uradi.Nemam sajt pa sam postavio blog da mozete da vidite screenshot-ove iz world editora. http://aiclabs.mojblog.co.yu
Post #2 · Nov 9, 2005, 10:56 PM
Uu strava, super napredak!
Slicna stvar je i kod nas, nije da ljudi nece raditi - hoce, ali nema se para pa je sve teze raditi zbog velikog pritiska dragih nam roditelja i raznih ostalih problema.
Mi tek krecemo u pravu komercijalu tako smo novi na tom podrucju i ne snalazimo se bas super, ucimo iz dana u dan. Jedan savjet, kada skupljas timove ljudi, najgore ti je sve od reda primati u team ili cak zvati. Trebas ih pustiti da se malo potrude, dokazu i time zasluze clanstvo tima. I onda kada skupis 5 do 10 takvih ljudi, znas da te nece iznevjeriti i da ce biti strpljivi s parama, jer pare ce doci same - naravno, ako se nastavite truditi. Najgore je odustajati.
Mi tek sada krecemo duboko u vode C-a (DX by default) i tu cemo izgubiti dosta vremena, vec imamo par projekata koje MORAMO zavrsiti jer odustajanja/obustavljanja vise nema, nikada!
Ja se nadam da cemo zajedno raditi u buducnosti, sve sto trebas je biti malo strpljiv jer stvarno imamo posla preko glave za sljedecih 4 mjeseci.
p.s. jel znas miskeca (Milos G.) takodjer iz BG?
Post #3 · Nov 9, 2005, 11:04 PM
Strava! Valjda ono...rule number one. Hard work rule number two. Hard work
I obavezna varijabla...if no money = true then hard work. Nemoj sad nestat nakon dva dana ? ostani na forumu da se malo upoznamo, pa nikad ne znas...mozda jednog dana i padne kakva suradnja.
@ Edi BTW covjece znas ti koliko je Beograd ? ? ? Il si to samo rekao da bi covjek znao da je Miskec od tamo?
Post #4 · Nov 9, 2005, 11:11 PM
Ne znam Miskeca.Ja sam vas nasao malo pre preko neta.Ukucao sam na googlu "game industrija u Srbiji" i na nekom forumu naleteo na nekog ko je napisao da postoji Generation Starts koji radi od 1999 i da ima tim u Hrvatskoj i Srbiji.Cim sam to procitao odmah sa dosao ovde.Mnogo me nervira sto znam da i u Hrvatskoj i u Srbiji ima puno kvalitetnih ljudi koji puno znaju i mogli bi da prave igrice ali nazalost nema organizacije.Svi cekaju da neko dodje sa parama i da im kaze "Ajde da pravimo igricu". Ja sam ovde nasao nekoliko dosta kvalitetnih ljudi.Nekoliko njih hoce da radi i za dzabe.Pokusavam da stupim u kontakt sa Gameyus-om(igrica Will of Steel).To je tim iz Beograda.Oni su vec izdali jednu igricu.Hocu da porazgovaram sa njima i da vidim da li mogu i sa njima da radim.Ako nista,bar da razmenimo iskustva.Ti si pretpostavljam iz Hrvatske.Da li ste mozda kontaktirali Croteam?Oni imaju odlicnu ekipu i Serious Sam je odlicna igrica.Mozda bi oni mogli da vam pomognu.Nadam se i ja da cemo u zajedno raditi u buducnosti.
Post #5 · Nov 9, 2005, 11:16 PM
Da znamo za Gameyus...oni su negdje pa u rangu Croteam-a. Svi clanovi GS-a su iz Hrvatske osim jednog...pretpostavio si dobro, Miskeca. Nismo stupili u kontakt sa Croteam, ali jesmo sa nekim drugim domacim developerima. Iskreno, nismo ni imali neku zelju/cilj za kontaktiranje Croteama.
Hehe...daj link na taj forum, ako ga jos negdje imas. U dobar research si se ti bacio, ocito da ti je jako stalo da uspijes.
Post #6 · Nov 9, 2005, 11:34 PM
Ako mozete, recite tom Miskecu da me nekako kontaktira(uroshvas@yahoo.com,ICQ:276775034,ili nek napise nesto ovde).Jel imate vi IRC?Bilo bi dobro da mozemo uzivo da chatujemo.Jedan od dizajnera koji rade sa mnom je upoznao nekog iz Gameyus-a pa ce valjda ugovoriti neki sastanak.Drugi dizajner poznaje ljude iz jos jednog tima koji treba da pocne da radi u Beogradu.Bilo bi dobro da se svi spojimo.Ne moramo svi da pravimo jednu igricu,mozemo da radimo i na vise od jedne ako nas je puno.Glupo je ako mozemo zajedno da napisemo jedan Engine da ga svi zajedno koristimo,da pisemo 3 engina.Ustedecemo veliki trud.Sto se tice foruma,ne secam se linka ali malo je tu poruka bilo.Ima jedan odlican dizajn forum ovde http://www.dizajnzona.com/forums Ne znam da li ste culi za Newton Dynamics http://www.newtondynamics.com .Odlican besplatan physics engine napisan u C++.Uz njega se dobije odlican help i SDK.Mozete da ulinkujete engine sa njim i dinamicki(DLL) i staticki(static LIB). Postoji i sajt sa listom od oko 300 Game Engina.Neki su besplatni a neki se placaju http://www.devmaster.net/engines Eto vam par korisnih linkova
Post #7 · Nov 9, 2005, 11:42 PM
Sto se tice ovih linkova...vise na tu temu mozes naci u rubrici game development. Sto se tice irca...da imamo svoj chat...IRC-Chat (ravno gore pobledaj i naci ces link). Mozemo se dogovoriti jedan dan pa se nadje nas par, pa popricamo malo, da se upoznamo.
Miskec ti je svaki dan na forumu i sigurno ce vidjeti ovo sto si ti sad napisao. Za taj dio ne brini.
Post #8 · Nov 10, 2005, 11:06 AM
Pozdrav Uki. Dobro nam dosao na forum.
Post #9 · Nov 10, 2005, 11:14 AM
ni lo? editor al malo moras poraditi na viewima jer ovak suskaju . neznam jedi dodo da mos raditi svoje objekte nutra ? inače sretno
World Editor je pravljen tako da se svi objekti prave u 3DS Max-u ili Maya a preko plug-inova se importuju u World Editor.U World Editoru mozes da ih pozicioniras(imas Translate(X,Y,Z,XY,XZ,ZY),Rotate(X,Y,Z),Scale(X,Y,Z,ALL).Sto se tice view-ova ti mozes da definises beskonacno kamera sam.Posle veoma lako menjas kamere.Inace,u jednom trenutku mozes da vidis od 1 do 4 kamere(odnosno 1,2,ili 4) i plus mozes da za svaku kameru koju si definisao kreiras poseban prozor.U World Editoru mozes da pokrenes i igricu.Kada kliknes na Engine/Run Game,ova cetiri prozora se pretvaraju u jedan i tu igras igricu kao da si je startovao van World Editora.
Post #11 · Nov 10, 2005, 12:23 PM
EVo Uki posto smo se culi prvo preko ICQ-a da ti pozelim dobrodoslicu i ovde na forumu. Drago mi je da si cuo za nas i doso na ovaj forum. Pricacemo jos o svemu.
Post #12 · Nov 10, 2005, 1:01 PM
@Miskec Ubacio sam te nekako u listu ali si sada offline.Valjda ce da proradi ICQ.Imas moj email(uroshvas@yahoo.com).Posalji mi podatke na email(broj telefona) pa cu te pozvati da se dogovorimo.Pozdrav Uros
Post #13 · Nov 12, 2005, 6:25 PM
Super ovo izgleda... svaka čast...
Post #14 · Nov 12, 2005, 9:01 PM
Hvala. Uskoro cemo da postavimo sajt naseg tima pa cete na tom sajtu moci sve mnogo bolje da vidite.Bice sigurno i neka demo igrica.Pozdrav svima
Post #15 · Nov 12, 2005, 11:22 PM
Uki wrote:
Hvala. Bice sigurno i neka demo igrica.
To jedva cekam vidjet! Keep up the good work.
Post #16 · Nov 16, 2005, 11:04 AM
Primetio sam da ste poceli da pravite igricu StreetRace.Interesuje me koji cete Physics Engine da koristite.Da li neki free ili imate svoj?Trkacka igrica zahteva dosta dobro odradjenu fiziku.Ja sam malo radio fiziku u mom Enginu.Gledao sam neke dobre free engine kao sto su Newton Dynamics i ODE.Jel mozete malo detaljnije da opisete tu igricu koju pravite ili da mi date link na neke deo foruma ili stranicu gde mogu nesto vise da saznam?
Post #17 · Nov 16, 2005, 11:46 AM
Planovi igrice su tek na papirima. Na samoj izradi pocinjemo krajem ovog mjeseca. Vise o igri mozes saznati u engleskom djelu foruma. Vise o programiranju same igri ti moze reci Lead Developer Edifreak.
Auti za samu igru samo sto nisu gotovi, pocetkom iduceg tjedna ce osvanuti na forumu.
Post #18 · Nov 17, 2005, 12:34 AM
Evo Dule ti je odgovorio na vise nego sto si pitao a za fiziku, to bum ja sve sam, naucio sam dosta radeci ZombieDriver koji je pri kraju i nikako ne stignem da ga finishiram.
Od fizike automobila jedino jos nisam radio na odskakanju, amortizacija i kolizije. Cilj mi / nam je ne koristiti tudje engine, ovako cemo najbolje nauciti i prije stici do zivotnog cilja.
Post #19 · Nov 17, 2005, 9:46 AM
Hvala na informacijama i puno srece u pravljenju igrice.
Post #20 · Nov 17, 2005, 12:42 PM
Edifreak wrote:
Evo Dule ti je odgovorio na vise nego sto si pitao a za fiziku, to bum ja sve sam, naucio sam dosta radeci ZombieDriver koji je pri kraju i nikako ne stignem da ga finishiram.
Od fizike automobila jedino jos nisam radio na odskakanju, amortizacija i kolizije. Cilj mi / nam je ne koristiti tudje engine, ovako cemo najbolje nauciti i prije stici do zivotnog cilja.
Jel si radio na rotacionom kretanju,ugaonoj brzini i ugaonom ubrzanju,momentu inercije,tensoru inercije,centru mase i gravitacije tela...Kod sudara su takve stvari jako bitne.Ako automobil udari drugi po boku po sredini on ide pravolinijski,ako ga udari skroz napred ili pozadi taj drugi mora da se zarotira.Isto vazi i za objekte koji vec imaju ugaonu brzinu.Kada takvi objekti se sudare,bez obzira gde dodje do sudara,uvek dolazi do promene ugaone brzine i ubrzanja.Fizika sudara je jako komlikovana.Vodi racuna da ako ne znas jako dobro fiziku da ces puno vremena izgubiti na koaliziju(fiziku sudara tela).
Post #21 · Nov 17, 2005, 4:49 PM
Pazi Uki slazem se sa tobom. U Fizici postoji jedna posebna velika oblast (koju sam ja inace polagao kao predmet na faxu i dobio 10) a zove se "Teorija sudara". Ta oblast je jako komplikovana i opsirna ali se lako savlada. Ja sam je savlado to mi je bilo najinteresantnije na faxu. Tako da sto se tice fizike bilo kakve pa i teorije sudara tu sam expert. jEdini problem je kako to ubaciti u igru (kako isporgramirati)
Inace ova oblast zahteva jako puno poznavanja matematike (vektora, 3d analiticke geometrije, sila u fizici, dinamiku, integrale i diferencijalne jednacine). Tako da Edi ako ovo budes pokusao da ubacis sam zelim ti svu srecu. A ako zelis pomoc od mene ili nekog drugog opet nam zelim svu srecu jer ovo gore sto sam nabroajo je extra tesko da se implementira u program ali je u svakom slucaju moguce (uf al sam se sad isro).
Ja sam za to da se neuzimaju tudje stvari. Lepse je kad je sve tvoje.
Post #22 · Nov 17, 2005, 6:57 PM
Sve sto je Uki rekao stoji, i mislim da to sve znam napraviti bez vecih problema - zasto - zato sto OBOZAVAM fikizu! Jedino neznam za 3D, tu nemam pojma tj nemam viziju kako uplesti Z kordinatu na svu fiziku
Post #23 · Nov 17, 2005, 7:02 PM
Edifreak wrote:
Sve sto je Uki rekao stoji, i mislim da to sve znam napraviti bez vecih problema - zasto - zato sto OBOZAVAM fikizu! Jedino neznam za 3D, tu nemam pojma tj nemam viziju kako uplesti Z kordinatu na svu fiziku
Post #24 · Nov 17, 2005, 8:38 PM · edited Oct 2, 2008, 4:45 PM
---------
Post #25 · Nov 17, 2005, 8:45 PM
Evo, sla?em se sa svime, ali u igri neće biti puno fizike jer auto ide samo naprijed [ drag race ]
Post #26 · Nov 17, 2005, 9:15 PM
Da sve sto su napisali Uki i DXM stoji!!
Ali stvar je upravo zbog tih stvari koje ste nabrojali...i uz sve nase zelje, tesko da se moze dostici NFS...to nam nije ni cilj. Cilj je napraviti DOMACU (prije svega) trkacu igru. Gledat cemo da sto izbjegnemo problematike s kojima se trenutacno (ovog trenutka) ne mozemo susresti. Naravno treba neko iskustvo. Znate kako stoji princip streetrace utrki. Auti se paralelno utrkuju, bez ikakvih dodira i to na ravnoj stazi od 402 metra. Pravila su jasna ko suza, i to nama ide u prilog.
Mislimo da unatoc tim striktnim pravilima mozemo napraviti zaraznu, zanimljivu igru jer ipak je glavna stavka svake nase igre, igrivost. Naravno da cemo dati veliku pozornost i ostalim elemntima igre, ali ne zelimo izgubiti godinu dana na razbijanju glave na skakanja auta u zrak...pogotovo ako u utrkama streetrace to ne postoji. Jednog dana da, ali u streetrace-u ne.
Post #27 · Nov 17, 2005, 9:37 PM
Evo rekao si skoro sve sto sam imao na pameti.
@Uki Tnx za link, ali ne pomaze jer ti ja nemam pojma sta sve oni znakovi nace, nikad nisam kuzio ni znao kako primjeniti matematicke funkcije u programskom kodu. 99% problematike rijesim iz glave, i crtanjem mogucnosti po stotinjak papirica .
Obozavam i optimizaciju CPU-a kod koalizija, sve su najednostavnije detekcije, auto je obican krug, cim se priblizi kompleksnom objektu - tek se onda aktiviraju ostali detektori... bla bla, mogao bih o ovome do preksutra
Post #28 · Nov 18, 2005, 12:37 PM
Da Edi ova nasa koliizxja nemora da bude neka jebeno savrsena jer je to igra u kojoj vozis smao pravo i nema puno sudaranja. Vise brini o fizici menjaca i prenosa i svega toga oko kretanja i ubrzanja kod auta.
ALI (veliko ali) pre svega toga moras nauciti bar osnove c++-a. nenznam da li si jos poceo ali ti mogu reci da to i nije ba stako lako i da ce ti trebati puno vremena dok nedodjes na taj stupanj d apocnes da razmisljas o fizici koloziji i tim sranjima. Kolko znam ti jos nisi radio sa 3D-om u DX-u nisi ucitavo mesheve landscape i tako neke osnovne stvari tako da do fizikje ce ti trebati jo spuno vremena. Zato se baci na poso sto pre i nauci prvo c++ bez toga nemozes nista.
Post #29 · Nov 18, 2005, 1:05 PM
@Edi
Probaj C++,svidit ce ti se! Sve je tako...logicno!
Kad malo ukapiras stvari,jezik je jednostavno neogranicen,moze sve sto zamislis.
Ako treba pomoc,tu sam (ako i ja budem znao ).
Gooood Luck!
Post #30 · Nov 18, 2005, 1:23 PM
e da to si upravu sve moze da se uradi. Radi osam doduse ne puno ali sve sto sam zamislio sam napravio.
@DXM U naslovu pise da je igra 3D na koju foru si ti mislio da je 2D
Sign in to reply
Replies are available for existing members only! For now 😅